2013. aug 17.

F1 A Lotus nagy célokkal és erős csomaggal várja a folytatást

írta: FormaNet
F1 A Lotus nagy célokkal és erős csomaggal várja a folytatást

A Lotus F1 Team a szezon első felében nyolc dobogós helyezést gyűjtött be, ezzel együtt a nyári szünetet a bajnoki tabella negyedik helyén kezdhette meg az enstone-i alakulat. Év elején elején még a top3 volt a végső cél, ám a csapatfőnök, Eric Boullier eggyel emelte a szintet, és úgy véli, elég erős csomaggal rendelkeznek ahhoz, hogy a szezon hátralévő részében is komoly kihívók legyenek az élmezőnyben. A széria hivatalos weboldalán megjelent interjúban Boullier értékelte az eddigi teljesítményt, és vetett egy pillantást a jövőre is.

lotus - hungaroring.jpg

Hogyan foglalná össze a 2013-as szezon első felét?

Eric Boullier: Összességében pozitívnak értékelném a kezdetet. Szereztünk rengeteg jó pontot, de kevésbé kielégítő pillanatokat is. Tíz versenyen eddig nyolc dobogós helyezést szereztünk, ami nagyszerű eredmény a csapat számára, és mutatja, hogy jó irányba fejlődtünk az előző évhez képest. Persze volt három olyan futam – Monacóban, Montreálban és Silverstone-ban -, ahol nem gyűjtöttünk annyi pontot, mint amennyit kellett volna, de a lényeg az, hogy a Nürburgringen és Budapesten képesek voltunk felzárkózni, sőt még a győzelemért is harcban voltunk. Nagy pozitívum számomra, hogy megmutattuk, vissza tudunk térni az élmezőnybe, és olyan ellenfeleknek is kihívást jelenthetünk, akik komolyabb forrásokkal rendelkeznek.

Az Ön számára mi volt az eddigi szezon csúcspontja?

EB: Nos, szerintem teljesen nyilvánvaló. Azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, és Kimi szezonnyitón aratott győzelme az egész csapat számára különleges volt.

Hogyan értékeli a versenyzők eddigi teljesítményét? 

EB: Azt kell mondjam, Kiminek 10 pontból 10-et adnék. A szezon elejétől kezdve fantasztikus munkát végez, az a figyelemreméltó tény, hogy sorozatban 27-szer pontszerzőként ért célba, önmagáért beszél. Nem számít mi történik, ő mindig ott van, mint ahogy azt  Monacóban is láthattuk az utolsó néhány körben. Nagy szerepet játszik a csapat fejlődésében, és persze annak is megvannak az előnyei, hogy ennyire népszerű karakter. Ami Romaint illeti, kissé nehézkesebben indult számára a szezon, miután 2012-ben egy elég kemény éve volt. Talán emiatt is beletelt egy kis időbe, hogy minden teljesen lerendezzen magában, és a legjobb tudása szerint teljesítsen. Mindezt szem előtt tartva nagy öröm látni azt, hogy tanult a hibákból és valóban elkezdett szállítani olyan eredményeket, melyeket mindig is tudtam, hogy képes rá. Németországban és Magyarországon, két egymást követő hétvégén valóban összeállt a csomagunk, így ez most a kiindulási alap. Tudja jól, hogy ha versenyeket akar nyerni és harcolni akar a világbajnoki címért, akkor minden nagydíjon ezt a színvonalat kell hoznia. Ha tartani tudja ezt a szintet, akkor biztos vagyok benne, hogy Romain a jövőben bajnokesélyes lehet.

A szezon elején még a konstruktőri harmadik helyezést tűzte ki célnak. Most is ez a helyzet?

EB: A bajnokság jelenleg nagyon szoros a Ferrari, a Mercedes, és közöttünk, így a céljaink elérése érdekében valóban kicsit magasabbra kell tenni a mércét. Szóval úgy gondolom, hogy a 2. hely motiválóbb, és a lehető legkeményebben fogunk dolgozni azon, hogy megfeleljünk ennek a kihívásnak. Nagyon ambiciózus csapat dolgozik Enstone-ban, és az első három között lenni, az mindenki számára fantasztikus eredmény. A következő kilenc verseny valóban nagy kihívás lesz.

Úgy tűnik, a 2014-es versenynaptár igen zsúfolt lesz… Mit gondol erről?

EB: Azt hiszem, mielőtt bármibe is részletesen belemennénk, először is meg kell várni a hivatalos versenyprogramot. De úgy tűnik, hogy lehet néhány extra verseny jövőre, és persze új helyszínek is jönnek, ami jót tesz a sportnak. Azt is tudjuk, hogy visszatér a szezon közbeni teszt lehetősége, de Enstone-ban még sok feladat vár ránk ezeknek az összehangolására. Többek között a rendelkezésre álló forrásokat is egyensúlyba kell hozni, de egy csapat vagyunk, és így fogjuk kezelni a teljes menetrendet.

A 2014-es nagy szabályváltozások miatt a szezon hátralévő részében is tartani lehet a fejlődést?

EB: A legtöbb csapatnál – kivéve talán a Red Bullt – azt fogjuk látni, hogy egyre lassul majd a fejlődés, és sokkal inkább a 2014-es kihívásokra helyeződik a hangsúly. Mindezt szem előtt tartva azt hiszem nagyon erős helyzetben várhatjuk a folytatást, hiszen a jelenlegi csomagunk az élmezőnybe tartozik. Spára készülünk még egy erős fejlesztési csomaggal, amely alapul szolgál a szezon hátralévő részére, és célunk, hogy mindvégig dobogós helyezésekért harcolhassunk.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

lotus forma-1 eric boullier formula-1