2013. aug 23.

F1 Alonso volt a leggyorsabb az esős első szabadedzésen Spában

írta: FormaNet
F1 Alonso volt a leggyorsabb az esős első szabadedzésen Spában

Nedves pályán kezdődött, és esőben ért véget a Belgiumi Nagydíj első szabadedzése, ahol végül Fernando Alonso zárt az élen a két Force India előtt. 

alonso - spa.jpg

Az Ardennekben nem szokatlan módon változékony, borongós időjárási körülmények, és kissé még nedves aszfalt várta a nyári szünetről visszatérő Formula-1-es mezőnyt az első szabadedzésen. A Pirelli erre a hétvégére a kemény és a közepes keverékű abroncsait szállította a csapatoknak, de először az intermediate gumik kerültek bevetésre. A mezőnyből egyedül Charles Pic pihent, helyette Heikki Kovalainen ugrott be a Caterhambe.

Az első mért körök kicsivel túllépték a két percet, majd az első fél óra elteltével, a feltételek javulásával együtt a pilóták lassacskán elkezdték lejjebb faragni az időket, és előkerültek a szárazpályás Pirellik is, mert a középső szektor szinte már teljesen felszáradt.

Fél óra elteltével a két McLaren bérelte ki az első két helyet  Jenson Button és Sergio Pérez sorrendben, őket pedig a két Torro Rosso követte. A top pilóták zöme csak a szabadedzés második felében kezdte meg az érdemi munkát, de 30 perccel a leintés előtt már hiánytalan volt a tabella.

Arctica sportnapszemüveg

Az előre jelzett újabb eső miatt az utolsó 30 perc elején megtelt a pálya, így sorrend is folyamatosan változott, a legjobb helyekre pedig már 1:55-ös idővel lehetett bekerülni. Végül Alonso 1:55.198-as köre bizonyult a legjobbnak, és mivel 15 perccel a leintés előtt megérkezett a eső, így a hajrában már szinte semmi mozgolódás nem volt a pályán.

Alonso mögött a Spában mindig nagyon jól szereplő Force Indiák zártak, a top5-be pedig még Pérez és Rosberg férkőzött be. A bajnokság éllovasa, Sebastian Vettel csak a hatodik legjobb időt autózta, míg csapattársa, Mark Webber 19. lett. A lista legvégén a két Lotus foglalt helyet, de sem Räikkönen, sem pedig Grosjean autójára nem kerültek fel a slick gumik. A finnek volt egy kis problémája az autó jobb első kerekével, és mire újra kihajtott, már eleredt az eső.

A legtöbb kört a sauberes Esteban Gutierrez, és a Williams finn újonca, Valtteri Bottas jegyezte, mindketten 18 kört tettek meg a hét kilométeres pályán. Néhány kicsúszáson kívül - melyek leginkább a La Source-nál és az utolsó sikánnál voltak jellemzőek - nem történt különösebb hiba a másfél órás gyakorlás során. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye

1. szabadedzés spa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés spa belga nagydíj formula-1