2013. aug 27.

F1 Beszédes számok a Belga Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Belga Nagydíjról

A Belga Nagydíj hétvégéje egyértelműen a bajnoki tabella legjobb négy versenyzőjéről szólt. Lewis Hamilton sorozatban negyedjére nem talált legyőzőre az időmérő edzésen, és ezzel 31. F1-es pole-jának örülhetett. Sebastian Vettel ugyanennyi győzelmet számlál hétvégi diadalával, miközben Fernando Alonso remek versenyzéssel 2007 után állhatott újra dobogóra Spában, ezzel együtt első ferraris belgiumi dobogós eredményét könyvelte el. Kevésbé örömteli hétvégét tudhat maga mögött Kimi Räikkönen, aki egy fékhiba miatt 2009 óta először nem láthatta meg a kockás zászlót.

belgium - vette, alonso, hamilton.jpg

Lewis Hamilton idén zsinórban negyedik alkalommal szerezte meg a pole-t Spában. Legutóbb 2011-ben Sebastian Vettelnek sikerült hasonló a bravúr – a német pilóta akkor a Magyar Nagydíjtól a Japán Nagydíjig sorozatban ötször rajtolhatott az első helyről. Brit versenyző utoljára 1995-ben aratott ilyen sikert a kvalifikációkon Damon Hill személyében. Hill a Francia Nagydíjtól a Magyar Nagydíjig zsinórban négyszer szerzett rajtelsőséget abban az évben.

A szombati kaotikus időmérő edzés kis híján Paul di Resta sikerét hozta, ám az utolsó pillanatokban a skót lecsúszott az ötödik helyre, ami még így is eddigi F1-es karrierének egyik legjobb, rajtpozíciójának számít. A Force India versenyzője idén Bahreinben is az ötödik helyet szerezte meg, ennél jobb pozícióból azonban még sosem rajtolhatott.

Jenson Button hatodik helyével idei legjobb kvalifikációját teljesítette, de immár egy teljes éve, hogy a 2009-es világbajnok nem indulhatott pole-ból.

Kimi Räikkönen nyolcadik rajtpozíciója 2004 óta a legrosszabb belgiumi eredménye volt. Akkor a finn a 10. helyről kezdhette meg a Belga Nagydíjat, és végül elsőként szelte át a célvonalat a McLaren- Mercedesszel.

Arctica sportnapszemüveg

Fernando Alonso a hétvégén immár sorozatban 21. alkalommal hiányzott az első sorból, ami F1-es pályafutásában eddig sosem fordult elő.

Giedo Van der Garde (14.), Jules Bianchi (15.) és a Max Chilton (16.) pedig eddigi legjobb kvalifikációs eredményét érte el azzal, hogy Spában bejutott a Q2-be.

Az első sort végül Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek sikerült megszereznie, csakúgy, mint az előző két helyszínen, Magyarországon és Németországban. Hamilton és Vettel egyébként összesen 19-szer rajtolt már egymás mellől az első sorból. Hamilton nem mellesleg zsinórban hetedjére indulhatott a két legelőkelőbb hely egyikéről, ami a jelenlegi mezőnyből eddig csak Vettelnek sikerült, mégpedig egymás után 14-szer a 2010-es Szingapúri Nagydíjtól a 2011-es Brit Nagydíjig, majd sorozatban kilencszer a 2011-es Magyar Nagydíjtól az évadzáró Brazil Nagydíjig.

A 44 körös versenyt végül a Red Bull bajnoka nyerte, királykategóriás karriere során összességében 31. alkalommal. Az örökranglistán ezzel beérte az ötödik helyen álló Nigel Mansellt, és már csak egy győzelem választja el az előtte álló Fernando Alonsótól. Vettelnek nem mellesleg ez volt az 54. dobogós eredménye, csakúgy, mint a harmadik helyen célbaérő Hamiltonnak. A két tehetség jelenleg Niki Laudával együtt a dobogós helyezések statisztikájában a top10 utolsó helyét foglalja el.

Dobogós helyezések száma: 

  1. Michael Schumacher: 155
  2. Alain Prost: 106
  3. Fernando Alonso: 92
  4. Ayrton Senna: 80
  5. Kimi Räikkönen: 75
  6. Rubens Barrichello: 68
  7. David Coulthard: 62
  8. Nelson Piquet: 60
  9. Nigel Mansell: 59
  10. Niki Lauda, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel: 54

Ez volt Vettel 30. diadala a Red Bull Racing csapatával. Ennél többször csak Ayrton Senna és Michael Schumacher szerzett futamgyőzelmet egy csapatnak. A hétszeres bajnok 72-szer nyert a Ferrari színeiben, míg a brazil legenda 35 győzelmet ünnepelhetett a McLarennel. Alain Prost Vettelhez hasonlóan 30-szor szelte át elsőként a célvonalat a McLaren versenyautóival.

A német versenyző már a start után átette a vezetést brit riválisától, majd ezt követően a teljes versenytávot (44 kör) az élen töltötte, ezzel pedig az élen töltött körök számának összesítésében átlépte a bűvös kétezres határt. Rajta kívül eddig ez csak négy pilótának sikerült a széria történelmében.

Élen töltött körök száma:

  1. Michael Schumacher: 5111
  2. Ayrton Senna: 2931
  3. Alain Prost: 2683
  4. Nigel Mansell: 2091
  5. Sebastian Vettel: 2037

Fernando Alonso 2007 után először állhatott dobogóra a belga létesítményben (akkor a McLarennel 3. lett Spában), ám a spanyolnak keményen meg kellett küzdenie ezért az eredményért, hiszen csak a top10 hátsó régiójából kezdhette meg versenyét. Alonsónak ez volt a 61. olyan dobogós helyezése, amikor nem az első sorból kezdte meg a futamot, összességében pedig már 92-nél jár.

000 facebook_banner.jpg

A verseny leggyorsabb körét is a futamgyőztes, Vettel futotta meg, pályafutása során 19. alkalommal. Ebben a statisztikában a 26 esztendős pilóta beérte Stirling Moss, Ayrton Senna és Damon Hill trióját, és további egy versenyen megfutott leggyorsabb körrel a 11. helyen álló Alonsót is befogja.

Kimi Räikkönen kiesésével szép sorozatok szakadtak meg a finn F1-es szereplésében. Egyrészt 38 verseny után először kellett idő előtt feladnia a küzdelmet, másrészt pedig a rekordot jelentő, 27 futam óta tartó pontszerző sorozatának is véget vetett a technika ördöge.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 spa belga nagydíj formula-1