2013. sze 04.

F1 Fogadjunk? - Monzai esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Monzai esélyek

A Ferrari összességében 18-szor nyerte meg hazai versenyét, az Olasz Nagydíjat, míg a jelenlegi mezőny legjobb csapata, a Red Bull mindössze egy alkalommal diadalmaskodott Monzában. Az idei bajnokság két legnagyobb riválisa, Sebastian Vettel és Fernando Alonso két-két futamgyőzelmet ünnepelhetett, és amíg a spanyol kétszer is mesterhármassal távozott Olaszországból, addig a címvédő itt szerezte meg pályafutása első diadalát, még a Toro Rosso színeiben. A fogadóirodák természetesen most is ezt a párost favorizálják, illetve a legutóbbi monzai verseny győztesét, Lewis Hamiltont. A következő összeállításból kiderül, eddig hogyan szerepeltek a versenyzők Olaszországban, és hogy milyen szorzókat osztottak a bukmékerek erre a hétvégére.

monza - olasz gp.JPG

Sebastian Vettel  2.50

A Red Bull német bajnoka eddig két alkalommal pezsgőzött a dobogón Monzában, és mindkétszer annak a legfelső fokán. 2008-ban a Toro Rosso pilótájaként első győzelmét aratta a szériában, és ezzel a Formula-1 történelmének legfiatalabb futamgyőztese lett. Ezt követően 2011-ben már a Red Bull színeiben vezette sikerre autóját, ráadásul mindkét alkalommal az első rajtkockából vágott neki a vasárnapi versenynek. Tavaly csak az ötödik helyről indult, és a hatodik helyen autózott, amikor a 47. körben műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

Fernando Alonso, Lewis Hamilton  4.60

A Ferrari sztárpilótája kétszer is tökéletes eredményt ért el Monzában - 2007-ben még a McLaren színeiben, majd 2010-ben a maranellói csapat autójával a pole-ból rajtolhatott, és a verseny leggyorsabb körét is megfutotta mielőtt elsőként átszáguldott a célvonalon. A jelenlegi mezőnyből neki van a legtöbb (5) dobogós helyezése a legendás helyszínen, többek között a két legutóbbi monzai versenyhétvégén is a dobogó legalsó fokára állhatott fel, és nem mellesleg az elmúlt hat Olasz Nagydíjon mindannyiszor pontszerző helyen ért célba.

Lewis Hamilton tavaly a kvalifikáción és a versenyen sem talált legyőzőre, ezen kívül pedig még egy dobogós eredményt tud itt felmutatni még 2007-ből, amikor második lett akkori csapattársa, Alonso mögött.

Arctica sportnapszemüveg

Mark Webber, Kimi Räikkönen, Nico Rosberg 10.00

Monza egy mumus a Red Bull ausztrál versenyzőjének, aki eddig még sosem végzett a top3-ban Monzában, mindemellett még egyszer sem kvalifikálta magát az első sorba, és sosem vezette egy kör erejéig sem a futamot. A legjobb eredménye is mindössze egy hatodik hely még 2010-ből, azóta nem sikerült célba érnie Monzában. Legjobb kvalifikációs eredményét 2008-ban érte el, akkor a harmadik helyről indulva végül nyolcadikként látta meg a kockás zászlót.

Räikkönen eddig három dobogós helyet tud felmutatni, ám ezek közül egyik sem a legelőkelőbb hely volt. 2006-ban második lett a McLarennel, 2007-ben és 2009-ben pedig harmadikként ért célba a Ferrarival. Tavaly a hetedik helyről rajtolva végül ötödik lett.

Eddig Rosberg sem tudott kiemelkedő eredményt elérni Olaszországban, igaz, talán eddig nem is volt ilyen jó autó alatta, mint az idei évben. Legjobb eredménye a 2010-ben elért ötödik hely, tavaly pedig a hatodik rajthelyet szerezte meg, végül ennél egy pozícióval hátrébb végzett.

Romain Grosjean 25.00

A Lotus francia versenyzőjének a tavalyi olasz versenyhétvége mindössze arról maradt emlékezetes, hogy a Spában okozott rajtbaleset miatt nem vehetett részt rajta. Így Grosjean mindössze egyszer, még 2009-ben indult ezen a nagydíjon, akkor a 12. helyről rajtolva végül 15. lett még a Renault F1 Team színeiben.

Felipe Massa 33.00

Massának most nagyon fontos lenne egy kiemelkedő eredmény, ám a statisztikák nem túl kedvezőek számára. Eddigi kilenc monzai versenyén mindössze egyszer, 2010-ben állhatott dobogóra, annak is a harmadik fokára. Az elmúlt négy versenyen mindannyiszor pontot szerzett, ugyanakkor ez idáig egyszer sem rajtolhatott az első sorból. Legutóbb a harmadik helyről rajtolva végül negyedikként intette le a kockás zászló.

Jenson Button 50.00

Jenson Button sem nyert még Monzában, de háromszor igen közel került hozzá – 2004-ben, majd 2009-ben és 2011-ben második lett. Tavaly kényelmesen haladt ugyanebben a pozícióban, ám a technika ördöge közbeszólt. Idén valószínűleg nem fogja gyarapítani monzai dobogós helyezéseinek számát.

Sergio Pérez, Adrian Sutil, Paul di Resta 100.00

Button csapattársa, Pérez sem valószínű, hogy megismétli tavalyi parádés menetelését, amikor a Sauberrel a 12. helyről rajtolva végül másodikként ért célba, Lewis Hamilton mögött. Ez volt a mexikói F1-es pályafutásának harmadik- és ez idáig utolsó dobogós eredménye.

Paul di Resta eddig mindkét Olasz Nagydíján nyolcadik lett, míg német csapattársa 2009-ben remek versenyzéssel került az újságok címoldalára. Sutil a második rajtkockát szerezte meg a Force India-Mercedesszel, majd a verseny leggyorsabb körét megfutva végül az akkor még öt pontot érő negyedik helyen végzett. Ez azért is volt kiemelkedő eredmény, mert abban az évben Sutil mindössze ezen az egy futamon tudott pontszerző helyen célba érni.

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne 200.00

A Toro Rosso eddigi egyetlen futamgyőzelmét – és egyben dobogós helyezését – Sebastian Vettelnek köszönhetően Monzában ünnepelhette, a 2008-as esős versenyhétvégén. A jelenlegi páros nem tudott még pontot gyűjteni olasz közönség előtt, és normál időjárási feltételek mellett igen csekély a valószínűsége annak, hogy a pontszerzésnél jobb eredményt érjenek el.

000 facebook_banner.jpg

Esélytelenek nyugalmával:

Nico Hülkenberg 350.00

Pastor Maldonado 500.00

Esteban Gutierrez, Valtteri Bottas 750.00

Giedo van der Garde, Jules Bianchi, Max Chilton, Charles Pic 1000.00

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fogadás monza formula-1 olasz nagydíj