2013. sze 07.

Az időmérő előtt is Vettel volt az úr Monzában

írta: FormaNet
Az időmérő előtt is Vettel volt az úr Monzában

A harmadik szabadedzésen mindkét keveréken Sebastian Vettel futotta meg leggyorsabb kört, ám a pénteki Red Bull fölényt most Fernando Alonso megtörte, és lágyabb Pirelliken beférkőzött a két Red Bull közé, sőt riválisa hat tizedes előnyén is faragni tudott. 

vettel monza.jpg

A pénteki nap némi ellentmondással zárult, hiszen amíg délelőtt nagyon szoros volt a mezőny, addig a délutáni szabadedzés Sebastian Vettel meggyőző fölényével zárult. A második leggyorsabb kocsi a 2-es számú Red Bull volt, Mark Webberrel, mögéjük pedig a Lotusok zárkóztak fel. Az ezredre azonos időt autózó Kimi Räikkönen és Romain Grosjean a nap végén azt nyilatkozta hogy Vettel egy elérhetetlen dimenzióban vezetett, ráadásul a francia szerint a bikák még nem is mutattak meg mindent a hétvége első napján. A Lotusnál egyébként pénteken Räikkönen kipróbálta az új, hosszabb tengelytávú autót, végül a csapat úgy döntött, hogy nem veti be a hétvége további részére.

Ami a Red Bull teljesítményét illeti, a riválisok is egyetértettek a Lotus versenyzőivel, többek között Felipe Massa és Fernando Alonso is úgy értékelte, hogy mindkét keveréken hihetetlenül gyors a Red Bull, ezért fontos lenne még néhány tizedet találnia a csapatnak. Elvileg a Mercedes erős motorjainak kedvez a monzai pálya, ám a tavalyi monzai futamgyőztes, Lewis Hamilton egyelőre nem érezte ezt a hatalmas erőt, Vettel tempója azonban őt is meglepte. Ezzel együtt mindkét mercedeses pilóta elégedetten zárta a napot, abban a tudatban, hogy szombatra találnak még néhány tizedmásodpercet. Persze a Red Bullnál azért kicsit szerényebben fogalmaztak, és amíg Vettel szerint van még mit javítani, addig Webber inkább arra számít, hogy az ellenfelek erősebbek lesznek, mint ahogy az pénteken látható volt.

A Red Bull párosának óvatosságával is többen egyetértenek, ugyanis szakértők szerint az RB9-esek péntek délutánonként nagy általánosságban kevesebb üzemanyaggal futnak, mint a többiek. Ebben bízik a Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is, aki szerint Vettel a könnyebb autóval tudott ekkora előnyt kiautózni. „Ha ez nem így volt, akkor csomagolhatunk”- jegyezte meg gondolatmenete végén Domenicali.

Hogy melyik tábornak van igaza, azt majd a délutáni időmérő végén tudjuk meg biztosan, egyelőre azonban a harmadik szabadedzés is Vettel dominanciáját hozta, és a kettős Red Bull sikert végül csak Alonsónak sikerült megakadályozni a Pirelli lágyabb keverékein. 

Vasárnap van esély arra, hogy az időjárás bekavarjon az erőviszonyokba, sőt a McLarennél például minden mindegy alapon magas leszorítóerős beállításokkal esőre készülnek. Szombat délelőtt mindenesetre napos idő, 28 fokos meleg fogadta a mezőnyt és a helyszínen szurkoló közönséget.

A 60 perces gyakorlás kezdete után negyed órával már a csak a két Red Bull, a két Ferrari valamint Jenson Button hiányzott a listáról, melynek élén ekkor Räikkönen állt 1:25.514-gyel. Amint megérkezett a címvédő, már első körében a finn bajnok elé ugrott, majd tovább javítva idejét, a kemény gumikon 1:24.947-tel adta fel a leckét ellenfeleinek.

Már pénteken is rengeteg csúszkálást és pályaelhagyás történt, de akkor minden autó épségben megúszta a bakikat. A hibák sokasága most is folytatódott, ezúttal viszont az edzés második felének első perceiben  Paul di Resta egy rövid sárgazászlós periódust is előidézett, amikor a Parabolicánál elvesztett uralmát a Force Indiája felett, és - bár nem túl nagy sebességgel - a gumifalban landolt.

Ekkor az első három helyen Vettel, Alonso és Webber állt, és ez utóbbi két versenyző négy tizedes hátrányban volt a listavezetővel szemben. A zöld jelzés után a német klasszis - még mindig a keményebb abroncsokon - tovább javított, és hat tizedre növelte előnyét közvetlen üldözői előtt. Webber szintén gyorsult, és átugrotta a Ferrari spanyolját, de hátrányából nem sokat tudott lefaragni. 

Arctica sportnapszemüveg

Negyed órával a leintés előtt elcsendesült a monzai pálya, majd az utolsó körökre mindenki megkapta a közepes gumikat, de Vettelt ezzel sem tudta senki túlszárnyalni. A német természetesen tovább gyorsult, Alonso pedig visszavette második helyét, és nagyjából felére csökkentette addigi, hat tizedes hátrányát. Az 1-es számú Red Bullt vezető bajnok végül 1:24.360-nál állította meg az órát, csapattársa maradt Alonso mögött, majd Webbert követte Hamilton, akinek német kollégája nem volt túl szerencsés, ugyanis szinte még neki sem kezdett a valódi gyorsköröknek, amikor az edzés felénél  műszaki probléma miatt fel kellett adnia programját. Rosberg így csak az utolsó helyet foglalta el.

Hamilton után Pérez, Ricciardo és Massa hármas következett, míg a legjobb tíz hátsó triója Button, Maldonado és Räikkönen lett. A 10. helyet elfoglaló finn bő hét tizedmásodperces hátrányban zárt az élmenőhöz képest.

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés - monza.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés monza formula-1 olasz nagydíj