2013. sze 07.

F1 Vettel könnyedén zsebelte be 40. F1-es rajtelsőségét Monzában

írta: FormaNet
F1 Vettel könnyedén zsebelte be 40. F1-es rajtelsőségét Monzában

A Red Bullnak ezúttal nem akadt komoly ellenfele a monzai időmérő edzésen. A nagyok közül maximum Ferrariknak volt némi beleszólásuk az első sorért zajló harcba, de végül mindkét tűzpiros versenyautó bő három tizedmásodpercet kapott a címvédőtől, ráadásul Fernando Alonso saját csapattársától is kikapott, és csak az ötödik helyről indulhat. Vettel mellől a csapattársa, Mark Webber rajtolhat majd vasárnap délután, míg a harmadik rajtkockát nagy meglepetésre a sauberes Nico Hülkenberg szerezte meg. Nagy riválisok közül Hamilton és Räikkönen is nehéz helyzetből várhatja az olasz futamot. 

vettel - monza.jpg

 

Az Olasz Nagydíj versenyhétvégéjének első napja után szinte minden top pilóta úgy gondolta, hogy a Red Bullokat nem lehet- vagy legalábbis borzasztóan nehéz lesz befogni szombat délután. Pénteken Vettel hat tizedes előnnyel zárt az élen, míg az időmérő előtti utolsó tréningen közel három tizedmásodperccel előzte meg a második legjobb időt autózó Fernando Alonsót. Volt ugyan néhány szakértő, aki a könnyű kocsiknak tulajdonította a nagy előnyt, ám végül inkább az ellenfelek félelmei bizonyultak valósnak, mert Sebastian Vettelt és a Red Bull ezen a kvalifikáción senki nem tudta igazán megszorongatni. A meglepetés inkább az volt, hogy egyik Lotus sem jutott be a Q3-ba, sőt Kimi Räikkönen és Romain Grosjean mellett a legutóbbi hét versenyen mindannyiszor első sorból induló Lewis Hamilton is elvérzett az időmérő középső etapjában. 

Q1

A sauberes Esteban Gutiérrezé volt az első mért kör, de az első  valamirevaló időt Nico Rosberg jegyezte 1.25-ös körével, majd pillanatokkal később Alonso már 1:24-es időt villantott csapattársa, Felipe Massa szélárnyékával játszva. A Ferrarik egyébként már a szombat délelőtti edzésen is gyakorolták ezt a trükköt.  A etap felénél már öten is 1:25 alatt futották körbe az 5.8 kilométeres pályát, majd a névsor tovább bővült, a sorrend pedig folyamatosan változott. Vettel csak az utolsó percekben hajtott ki a garázsból, és második gyorskörén élre is ugrott, közel három tizeddel megelőzve az akkor még első helyen álló Lewis Hamiltont. A német 1:24.319-cel vette át a vezetést, majd a hajárban a délelőtt műszaki problémával küzdő Rosberg ugrott fel mögé, de ő sem tudott két tizeden belül férkőzni honfitársához, még a lágyabb abroncsokon sem. Hamilton maradt a harmadik helyen, a Ferrarik a 7. és a 14. helyen zártak, a Lotusok pedig a 8. és 12. legjobb időt autózták. A lágyabb gumik természetesen a gyengébb alakulatok autóira is felkerültek, de meglepetést ezúttal egyik kiscsapat sem okozott.  Kiesők sorrendje: Esteban Gutierrez, Valtteri Bottas, Giedo van der Garde, Charles Pic, Jules Bianchi, Max Chilton. 

Q1-monza.JPG

Q2

A Kvalifikáció középső etapjában a nagyok ismét elég sokáig kivártak, közülük először a két Ferrari kezdte meg a munkát, és Alonso rögtön túlszárnyalta Vettel Q1-es körét, és 1:24.227-tel az élre állt. Mögötte Massa már öt tizeddel marad el, kettőjük közé pedig Rosberg férkőzött be. Utoljára a Red Bullok érkeztek nem túl nagy kapkodásban. Webber első nekifutásra csak Alonso mögé ugrott fel, ám a címvédő előhúzott egy 1:23-as kört, és majdnem három tizedet vert a spanyol bajnokra. Vettel nem is koptatta tovább abroncsait, az élmezőnyből viszont a két Lotus, valamint Hamilton és Massa is veszélyben volt. Végül közülük csak a Ferrari brazilja jutott be a top10-be. Hamiltont egyébként egykori barátja, Adrian Sutil tartotta fel utolsó gyorskörén - a versenyirányítás vizsgálja az esetet.  Kiesők sorrendje: Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Romain Grosjean, Adrian Sutil, Pastor Maldonado, Paul di Resta. 

Arctica sportnapszemüveg

q2- monza.JPG Q3

A Ferrariknak maximum a szélárnyékos trükkel lehetett esélyük az energiaitalosok autói ellen, és ezt be is vetették Fernando Alonso javára, de első nekifutásra csak a második-harmadik helyre volt elég, az akkor élen álló Webber mögött. Pillanatokon belül ráadásul Vettel ismét nagyot villantott, és 1:23.859-re szorította le az etalont. Alonso az utolsó gyorskörén már nem tudta kihasználni csapattársa segítségét, és végül Massától is kikapott, miközben nagy riválisa tovább javított. Nagy meglepetésre még Nico Hülkenberg húzott elő valahonnan egy nagyszerű kört, amivel még a két Ferrarit is sikerült átugrania, így a Red Bullok mögül egy Sauber és egy Ferrari rajtolhat majd a második sorból. Alonso Rosberggel osztozik majd a harmadik soron, mögöttük pedig a két McLaren és a két Toro Rosso vegyesen sorakozik majd fel a top10-ben.  

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye:

q3- monza.JPGFormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 időmérő monza formula-1 olasz nagydíj