2013. sze 08.

F1 Vettel simán nyert, Alonso dobogóra állhatott a tifosi előtt

írta: FormaNet
F1 Vettel simán nyert, Alonso dobogóra állhatott a tifosi előtt

Sebastian Vettel 32. Formula-1-es futamgyőzelmét ünnepelhette, miután a pole-ból rajtolva könnyedén megnyerte az Olasz Nagydíjat. A Ferrari szurkolók Fernando Alonso második helyének örülhettek, míg a dobogó legalsó fokára Mark Webber állhatott fel. Vettel immár 53 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt közvetlen üldözője, Alonso előtt. 

vettel - monza_1.jpg

 

A verseny kezdete előtt ugyan megérkezett az eső a monzai létesítmény felé, ám a rajt szárazpályás gumikon indult, és végül az eső nem is szólt bele a küzdelembe. A futam első etapjára csak Räikkonen, Hamilton és Gutierrez választotta a kemény Pirelliket, a többiek a közepes gumikon kezdték meg az 53 körös Olasz Nagydíjat.

A rajtnál Vettel ugyan kicsit beragadt, de viszonylag simán megtartotta vezető helyét, Webber azonban pozíciót vesztett a két helyet előreugró Felipe Massával szemben, sőt hamarosan már Fernando Alonso is támadta, és a 3. körben kemény csatában ott is hagyta a 2-es számú Red Bullt, majd 5 körrel később helyet cserélt csapattársával és Vettel után iramodott, aki ekkorra négy másodperces előnyt autózott ki.

A rajt nem mindenkinek sikerült fényesen, leginkább a Lotus finn klasszisának, aki máris egy új orrkúpért volt kénytelen visszatérni csapatához, miután egy túl rövid féktávot követően beleszaladt Pérez McLarenjébe. A 11. helyről rajtoló finn a mezőny végéről kezdhette elölről a felzárkózást. Nála rosszabbul járt Paul di Resta, akinek még egy körig sem tartott a versenye. A Force India skót versenyzője szintén a rajt utáni dulakodásban törte össze autóját. Ő is egy Lotusszal akadt össze, csak éppen Grosjeanéval, aki történetesen most ártatlan volt. 

A második sorból rajtoló Nico Hülkenberg nem sokáig tudta tartani meglepetés pozícióját, és már a rajtnál visszacsúszott az ötödik helyre, de ezt követően mindvégig hősiesen helytállt. Mögötte Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez, Jean-Eric Vergne és Lewis Hamilton volt a pontszerzők sorrendje, az első kör után, de Hamiltont hamarosan levadászta ex csapattársa, Jenson Button. A Mercedes brit pilótájának ráadásul elromlott a rádiója, így amikor egy lassú defekt miatt behívta csapata, Hamilton csak két kör után vette észre. Button előtt csakhamar még egy hely felszabadult, amikor Vergne Torro Rossója leparkolt a pálya szélén.

A 20. körnél Vettel már nagyjából hat tizedmásodperces előnyt autózott ki Alonsóval szemben, de a kerékcserék első hulláma előtt a spanyol kicsit elkezdte lefaragni hátrányát, miközben Massának jó ideig Webberre kellett figyelnie. A top négy autó közül a két Red Bull jött ki elsőként gumit váltani (23. kör), majd a következő körben érkezett Massa és Hülkenberg. A brazil a pályán ugyan maga mögött tudta tartani Webbert, de a bokszkiállás után már mögé ért vissza.  Alonso csak a 27. kör végén váltott, miközben Vettel az új gumikon megint űridőket autózott, így az első kerékcserét követően 10 másodpercre nőtt a kettőjük közti különbség.

Webber és Massa mögött Hülkenberg valamint a két Mercedes folytatta a versenyt, de Hamilton korai kiállása miatt került ennyire előre, éppen ezért egy plusz kerékcsere még várt rá. Ezt a 37. körben tudta le, így Hülkenberg és Rosberg mögött Ricciardo és Button következett, Grosjean pedig Pérezt vadászta le, így ők ketten voltak a pontszerző csoport utolsó tagjai, miközben Räikkönen és Hamilton csak a 13-14. helyen autózott.  

A futam utolsó köreiben maximum kettőjük menetelése hozott némi izgalmat, és miközben az élen Vettel bátran spórolósra foghatta,  addig Kimi és Hamilton a pontszerző helyeket vették célba, és hamarosan már a McLareneket üldözték. Előtte viszont egymással kellett megküzdeniük, és a csatából Hamilton jött ki győztesen. A brit az első sikánban megelőzte a Lotust, majd a következő körben Pérezt is maga mögött hagyta, és rögtön ezután a célegyenesben Button sem okozott nehézséget. Ezt követően a nyolcadik helyen autózó Grosjeant is támadta, az idő viszont túl rövidnek bizonyult a további előrelépéshez. Räikkönennek végül nem sikerült pontot szereznie, bár Pérezt ő is megelőzte, ezzel 11. lett.

Arctica sportnapszemüveg

Hülkenberg meg tudta tartani ötödik helyét, így a Red Bullok és a Ferrarik után egy Sauber volt a legsikeresebb Monzában. A pontszerzők második fele Rosberg, Ricciardo, Grosjean, Hamilton és Button lett, a verseny leggyorsabb körét pedig nem meglepő módon Hamilton futotta meg 1:25.849-es idővel. 

Vettel végül öt másodperces előnnyel harmadjára is nyerni tudott Olaszországban, ezzel együtt pedig 32. futamgyőzelmét aratta a szériában, amivel az örökranglistán megelőzte Nigel Mansellt, és felugrott a negyedik helyre Fernando Alonso mellé. Idei hatodik diadalával immár 222 pont áll a neve mellett, míg ferraris ellenfele 169 egységgel a második, Hamilton pedig 141 ponttal a harmadik helyen áll. 

000 facebook_banner.jpg

Olasz Nagydíj végeredménye: 

futam - monza.JPGA világbajnoki pontverseny állása

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Ízesítse meg hétköznapjait!

Szólj hozzá

forma-1 monza formula-1 olasz nagydíj