2013. sze 10.

F1 Beszédes számok az Olasz Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok az Olasz Nagydíjról

Az Olasz Nagydíj hétvégéjén Sebastian Vettel és csapata számos mérföldkövet ünnepelhetett, miközben a Ferrari négy futamra megközelítette a folyamatos pontszerzés rekordját tartó McLarent, Lewis Hamiltonnak pedig egy nagyon szép sorozata szakadt meg a monzai létesítményben.

monza 2013.JPG

 

Sebastian Vettel az olasz versenyhétvége szombati napján F1-es pályafutásának 40. pole pozícióját szerezte meg, ezzel együtt a Red Bull 50. rajtelsőségének örülhetett. A vasárnapi futamon a csapat 40. futamgyőzelmét jegyezte, míg az 1-es számú kocsit vezető sztárpilótájuk 32. F1-es diadalával az örökranglista negyedik helyére kapaszkodott fel, Fernando Alonso mellé. Mindemellett Vettel Németország 300. dobogós helyezését szerezte meg a szériában. ( Az első helyen Nagy-Britannia áll, 584 dobogós eredménnyel.)

A címvédő harmadjára tudott nyerni Monzában, és érdekesség, hogy mindannyiszor nagyon hasonló eredményességgel: eddig minden olaszországi győzelmét pole pozícióból aratta, és mindannyiszor 49 kört töltött az élen (az 53-ból). Harmadik győzelmével Vettel a jelenlegi mezőny legsikeresebb versenyzőjének mondhatja magát Monzában. Ennél többször csak Michael Schumacher (5) és Nelson Piquet (4) tudott nyerni a tifosi hazájában.

A monzai futam után a bajnoki pontversenyben matematikailag már csak kilenc pilóta van versenyben – köztük a legutolsó Jenson Button. Persze gyakorlatilag a britnek már semmi esélye, hiszen a bajnoki címhez minden hátralévő nagydíjat meg kellene nyernie, miközben Vettel egyszer sem szerez pontot, és a pontversenyben előtte álló versenyzőknek is sokkal rosszabbul kéne szerepelniük, mint eddig. Ami a konstruktőri bajnokságot illeti, papíron még hat csapat verseng a 2013-as világbajnoki trófeáért, de itt is hasonló a helyzet, mint az egyéniben: némi szerencsével maximum még a Ferrari és a Mercedes foghatja be az energiaitalosokat.

Fernando Alonso a Belga Nagydíj után ismét csak a dobogó második fokára állhatott fel, és ezzel 40. dobogós striguláját húzta be a Ferrari színeiben, összességében pedig 93. dobogós eredményét jegyezte a királykategóriában.

A Ferrari zsinórban 60. alkalommal szerzett pontot, mellyel négy versenyre megközelítette a McLaren rekordját, ami idén Monacóban szakadt meg, zsinórban 64 pontszerző verseny után.

Arctica sportnapszemüveg

Harmadikként Mark Webber ért célba az Olasz Nagydíjon, ezzel együtt eddigi 12 monzai versenyének legjobb eredményét és nem mellesleg legjobb rajtpozícióját (2. hely) érte el. Annak ellenére, hogy a mezőny legjobb autójában ül, az ausztrálnak az évadnyitó melbourne-i hétvége után 10 nagydíjat kellett várnia ahhoz, hogy újra az első sorból rajtolhasson. A Red Bullnak egyébként ez volt a 20. kettős rajtelsősége, a szezon végén távozó 37 esztendős pilóta pedig végül F1-es pályafutásának 38. dobogós helyezését szerezte meg Monzában.

Nico Hülkenberg szombaton nagy meglepetést okozott azzal, hogy a két Ferrarit is megelőzve, a rajtrács harmadik helyét szerezte meg. A Sauber német pilótája a versenyen ugyan nem tudta maga mögött tartani a tűzpiros kocsikat, ám a Red Bullok és a Ferrarik mögött ötödikként ért célba, amivel csapata idei legjobb eredményét szállította. Hülkenberg eddigi 50 F1-es versenyén csak egyszer ért el ennél jobb eredményt, mégpedig a tavalyi a Belga Nagydíjon, amikor a Force India versenyzőjeként 11. rajtpozícióból egészen a negyedik helyig zárkózott fel.

A verseny leggyorsabb körét Lewis Hamilton futotta meg, és kaotikus hétvégéjén maximum ennyivel vigasztalódhatott. Ez volt Hamilton és egyben a Mercedes 13. versenyen megfutott leggyorsabb köre, sőt a csapat utoljára éppen a tavalyi Olasz Nagydíjon bővítette ezen statisztikáját. Akkor Nico Rosberg futotta meg a monzai verseny leggyorsabb körét.

Hamilton hosszú ideje nem produkált olyan gyenge időmérőt, mint a múlt hétvégén, amikor már a Q2-ben elvérzett. Legutóbb a 2010-es Maláj Nagydíj kvalifikációján nem került be a legjobb 10 közé, azaz 67 nagydíjjal ezelőtt. Hamiltonon kívül egyébként senki nem büszkélkedhet ilyen remek sorozattal, mióta ezt a három etapra tagolt időmérőt bevezették (2006). Hamilton idén zsinórban hétszer rajtolhatott az első sorból, egészen az elmúlt hétvégéig, amikor meg kellett elégednie a 12. rajtkockával. Csapattársa, Nico Rosberg is csak a hatodik rajtkockát szerezte meg, és ezzel a Mercedes idén először nem került be a legjobb négybe a szombati időmérőn.

Kimi Räikkönen 27 nagydíj óta tartó pontszerző sorozata már Belgiumban megszakadt, majd ezt követően a finnek Monzában sem sikerült gyarapítania világbajnoki pontjait. Legutóbb 2009-ben (az Ausztrál és a Kínai Nagydíjon) fordult elő, hogy Räikkönen zsinórban kétszer nullázott.  

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 monza formula-1 olasz nagydíj