2013. sze 11.

F1 Felszállt a fehér füst - A Ferrari bejelentette Räikkönen leszerződtetését

írta: FormaNet
F1 Felszállt a fehér füst - A Ferrari bejelentette Räikkönen leszerződtetését

A nyári szünetben még igencsak légből kapottnak tűnő-, majd az Olasz Nagydíj hétvégéjén már hitelesebb forrásokból is kiszivárgó pletykának néhány perccel ezelőtt pont került a végére. A Ferrari kissé ugyan megvárakoztatta a száguldó cirkusz rajongótáborát, de immár hivatalos, hogy Kimi Räikkönen jövőre visszatér a csapathoz.

raikkonen - alonso.JPG

Az elmúlt napokban egyre bizonyosabbá vált a nyári szünetben kirobban spekuláció, majd kedd este Felipe Massa búcsúja után szinte biztosra vehető volt, hogy a Ferrari sem húzza tovább, és szerdán végre bejelenti a kis brazil utódját, Kimi Räikkönent. Massa bejelentése után a média munkatársai tűkön ülve, ugrásra készen várták az olaszok közleményét, ami végül szerda délután meg is érkezett. A vb trófeát utoljára 2008-ban szerző legendás gárda jövőre a mezőny legerősebb párosával kezdi meg a szezont.

A csapat hivatalos weboldalán először a "Welcome back Kimi!" jelent meg, és egy rövidke közlemény: "A Scuderia Ferrari bejelenti, hogy megállapodást kötött Kimi Räikkönennel. A finn Fernando Alonso csapattársaként csatlakozik a csapathoz a következő két évre."

Ezt követően szép lassacskán napvilágot láttak a hivatalos nyilatkozatok is, sőt még a Lotus F1 Team is lereagálta a számukra nem túl jó hírt.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali örömmel üdvözölte visszatérő pilótáját, és érzelmesen búcsúzott Felipétől.

„Örömömre szolgál, hogy üdvözölhetem Kimit a Scuderiánál, ahol már nyert világbajnokságot. Azt hiszem, Kimi nagyon örül, hogy visszatérhet Maranellóba, és nagyon elszántan várja, hogy a lehető legjobban elvégezze a rá váró feladatokat.”

„Teljes szívemből, és a világ összes rajongója nevében szeretném megköszönni Felipének mindazt a fantasztikus munkát, amit a csapatért tett ezekben az években. Felipe mindig is igazi csapatjátékosként viselkedett. Sok nagyszerű-, és néhány drámai pillanatot éltünk meg együtt, melynek köszönhetően egy igazán különleges emberi- és szakmai kapcsolat alakult ki közöttünk. Ő mindig a családunk része marad, és minden jót kívánunk neki a jövőre nézve. Most a hátralévő hét versenyre kell összpontosítanunk, és jól tudjuk, hogy mint mindig, most is számíthatunk majd Felipe közreműködésére, hogy elérjük céljainkat” – köszönt el a csapatfőnök.

Kimi Räikkönen már alig várja, hogy újra magára öltse a vörös színű overállt: "Boldog vagyok, hogy visszatérhetek Maranellóba, ahol korábban már három nagyszerű és sikeres évet töltöttem el. Nagyon sok szép emlékem van a ferraris időkből, melyek mindig velem maradnak. Leginkább a 2007-es bajnoki cím megnyerése, ami valóban egy feledhetetlen emlék. Alig várom, hogy újra az ágaskodó paripánál versenyezzek,  és újra találkozzam az emberekkel, akikkel korábban együtt dolgoztam. A Fernandóval való közös munkát is várom. Nagy versenyzőnek tartom, és remélem, közösen sikerre vezethetjük majd a csapatot!" 

Fernando Alonso röviden üdvözölte a 2007-es bajnokot, és persze nem titkolta, hogy nehéz lesz elbúcsúznia Felipe Massától.

„Szeretném üdvözölni új társamat, akivel a következő évtől együtt versenyzünk, és akivel nagy műszaki és versenykihívások elé nézünk a következő évben. Szeretnék köszönetet mondani Felipének mindazért a támogatásért amit az együtt töltött évek során adott nekem és a csapatnak. A szezon végén nem lesz könnyű elbúcsúzni egy olyan csapattárstól, mint amilyen ő. Mindig igazán professzionális munkát végzett, és mindig lojális volt a csapattal. Biztos vagyok benne, hogy a szezon végéig mindent megtesz majd a Scuderia Ferrariért, melyet annyira szeret.”

alonso-felipe.jpg                          Alonso a Twitteren ezzel az összeállítással kedveskedett a brazilnak. 

A Lotus F1 Team az Instagrammon, egy vicces fotóval jelezte, hogy egy kicsit fájdalmasan érinti a bejelentés

lotus - kimi - ferrari.JPG"Szóval Kimi távozik a Ferrarihoz 2014-től; ez egy kissé fájdalmas..." Kép: Lotus F1 team-Instagram

Räikkönen 2006 végén a McLarentől igazolt át a maranellói alakulathoz, a távozó Michael Schumacher helyére, majd 2007-ben első ferraris versenyét meg is nyerte, év végén pedig világbajnok lett az olasz gárdával. A következő évben aztán jócskán lemaradt a bajnoki címért csatázó csapattárs, Felipe Massa valamint a mclarenes Lewis Hamilton párosa mögött, 2009-ben pedig a Ferrari nem tudta felvenni a versenyt a nagyokkal. A finn bajnok csak a konstruktőri tabella hatodik helyén zárt, fele annyi ponttal, mint a Brawn GP világbajnoka, Jenson Button. Ebben az évben nem csak a csapat gyengélkedése volt meglepetés, hanem a Jégember nem túl szokványos távozása is, hiszen elvileg még szerződés kötötte a Ferrarihoz. A sztori mindenki számára ismert - Fernando Alonso érkezett, Kimi pedig ralira váltott, majd két év kitérő után a Lotusszal tért vissza a szériába.

A Ferrarinál töltött három éve alatt összesen 26 dobogós helyezést szerzett a vörösökkel, ezen belül pedig kilenc alkalommal pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán.

Arctica sportnapszemüveg

Sokan többek között éppen a kissé kényszeres távozás miatt hitték valószínűtlennek, hogy Räikkönen visszatérjen ex csapatához, mindemellett az is köztudott, hogy a Ferrarinál mindig is volt 1-es és 2-es számú versenyző, ennek tükrében egy Alonso-Kimi párosítás igen meglepőnek tűnik. Az viszont tény, hogy 2014-ben a Ferrari a mezőny legerősebb pilótapárosával szállhat harcba. Érdekesség, hogy utoljára az '50-es évek első felében fordult elő, hogy a Ferrari egy szezonon belül két világbajnokot is felsorakoztatott a rajtrácsra, Alberto Ascari és Giuseppe Farina személyében. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 kimi raikkonen formula-1