2013. sze 12.

F1 Domenicali: Alonso jól tudja, hogy egy erősebb csapat csak előnyt jelenthet

írta: FormaNet
F1 Domenicali: Alonso jól tudja, hogy egy erősebb csapat csak előnyt jelenthet

Igazán zsúfolt napjai voltak mostanság a Scuderia Ferrarinak, hiszen már az Olasz Nagydíj hétvégéjén kiszivárgott, hogy egy-két napon belül bejelentik jövő évi pilótafelállásukat, majd kedd este Felipe Massa búcsújával beindult a hírözön. A nagy bejelentés végül szerdán délután történt meg, mely szerint 2014-től Kimi Räikkönen és Fernando Alonso vezetheti sikerre a maranellóiak autóit. A csapatfőnök, Stefano Domenicali a Ferrari hivatalos oldalán magyarázatot adott a változásokra, és egyben érzelmes búcsút vett Felipe Massától. A csapatfőnök azt is egyértelművé tette, hogy nem Alonso ellen irányult a döntés, hiszen a spanyol nagyon fontos része a csapatnak, és még sokáig számítanak rá. 

stefano domenicali - fernando alonso_1.PNG

Sokakat meglepett, hogy a versenyzőfelállás tekintetében a Ferrari szakított eddigi hagyományaival, és egy rendkívül erős párosítást vállalt be a sikerek reményében. 

Stefano Domenicali: A változásnak mindig a fejlődés a célja, és mi is ezt próbáljuk elérni azzal, hogy egy olyan tehetséges és tapasztalt pilóta tér vissza Maranellóba, mint Kimi. Az elmúlt néhány évben minden területre kiterjedő fejlesztési programon dolgoztunk - beleértve az épületeinket, a munkamódszereinket - és lassan minden a helyére kerül. Ez az első alkalom, hogy két világbajnok pilótánk lesz (valójában a második, hiszen az ’50-es évek elején Farina és Ascari is együtt versenyzett a csapatnál – a szerk.), és ez már önmagában is jelentős lépés, hiszen mindketten nyerni akarnak, és azzal is egymást segíthetik, hogy értékes pontokat rabolnak a riválisoktól. Tisztában vagyunk azzal is, hogy egy olyan kocsival ami nem versenyképes, még Superman sem nyerhet, ezért továbbra is azon vagyunk, hogy olyan autót biztosítsunk pilótáink számára, amivel mindig győzelemért harcolhatnak.

Egyesek álomcsapatnak gondolják Alonsót és Räikkönent, mások szerint viszont nem fog működni ez a felállás. Vajon lesz valami változás a csapat és Fernando eddig tapasztalt kapcsolatában?

SD: A csapat versenyzői felfogásában semmi nem fog változni. A kezdetek óta mindig egyenlő feltételekkel indultak a versenyzőink. Ez mindig is így volt, és a jövőben is így lesz. Aztán ha a szezon során az egyik pilóta olyan helyzetbe kerül, hogy segítheti a másikat a pontversenyben, akkor logikus, hogy ennek meg kell történnie. Ez így volt a múltban is, és a jövőben sem lesz másként. Ezt a Ferrari versenyzői már számtalanszor bizonyították. Így volt ez Fangio és Collins idejében, és később Salo és Irvine idejében is. De ugyanez volt a helyzet amikor Räikkönen támogatta Felipét, visszafizetve a korábbi segítséget, és ez volt Felipével és Fernandóval is. Ami az „álomcsapat” kifejezést illeti, én nem szoktam nyitott szemmel álmodozni, ez nem az én stílusom. Csak azt tudom mondani, hogy versenyszellem és tehetség szempontjából Fernando és Kimi a lehető legjobb kombináció a mai Formula-1-ben. Ami pedig a másik oldalt illeti, mindez arra hasonlít, amikor a futballrajongók félnek a rivális csapattól, mert annak sok erős csatára van, és abban reménykednek, hogy azok majd egymással fognak harcolni a labdáért. De bárki aki úgy gondolja, hogy Kimi szerződtetése bármilyen formában negatív lesz Alonso számára, azt mindenképpen nyugalomra inteném, hiszen a Ferrarinál mindenki tisztában van azzal, hogy a legfontosabb a csapat, és csak utána következik az egyén. Fernando kulcsfontosságú szerepet játszik csapatunkban, és még sokáig velünk lesz. Biztos vagyok benne, hogy örül a csapat döntésének, mert ezzel erősebbek leszünk. Elég intelligens ahhoz, hogy észrevegye, egy erősebb csapat csak előnyt jelenthet.

Arctica sportnapszemüveg

Vannak olyanok aggodalmak is, melyek arról szólnak, hogy Kimi kevésbé kommunikatív a csapattagokkal, pedig manapság ez nagyon fontos tényező lehet az autó fejlesztése során.

SD: Néhány klisét ideje lenne már elfelejteni! Három évig dolgoztunk együtt Kimivel, és sosem volt ezzel problémánk. Persze mindenkinek megvan a saját stílusa, és egy finntől nem lehet elvárni, hogy hirtelen elkezdjen olaszul vicceket mesélni, vagy azt, hogy bohóckodjon! Őszintén szólva azt hiszem, hogy  Fernando kifejező és szenvedélyes latin karaktere, valamint Kimi hűvös stílusa egy nagyszerű kombináció lesz, és úgy tűnik, hogy sokan egyetértenek ezzel. Ami a dolog technikai részét illeti, jól tudjuk, hogy Kimi mennyiben járulhat hozzá a dolgokhoz ezekhez a fontos időkben, amikor minden megváltozik. Ezt első kézből tudjuk, hiszen James Allisonnal együtt dolgozott az elmúlt két évben, és ő elmondta, hogy nagy előrelépést értek el ezen a területen.

Felipe és a Ferrari életében egy 12 éves korszak zárul le.  Milyen volt ez a kapcsolat az elmúlt pár hónapban?

SD: Nyár elején volt egy találkozónk, hogy kiértékeljük a helyzetet, és akkor is elmondtam, hogy van még lehetőség a szerződéshosszabbításra, sőt akkor talán ez az opció volt a legvalószínűbb. Aztán jött néhány nehéz verseny számára, és rájöttünk, hogy mindkét félnek a változás lenne a legjobb döntés. Úgy gondolom, Felipe számára eljött az idő, hogy kitekintsen otthonából, ahol 12 évig volt, és ami bizonyos tekintetben mindig is az otthona marad. Láttam őt még gyermekként megérkezni Maranellóba, és most látok egy felnőtt férfit. Együtt éltük meg a nagy pillanatokat, és néhány drámai időszakot is, aminek eredményeképpen egy nagyon különleges kapcsolat alakult ki közöttünk. Nyilvánvalóan a legnagyobb csalódás az, hogy nem láthattam őt világbajnokként, ami 2008-ban majdnem sikerült. Azon a napon, sőt egész szezonban volt néhány hihetetlen momentum, ami ellene dolgozott. Aznap egy nagyon jó leckét adott a sportnak és a világnak a méltóságról, és kedden este amikor beszéltem vele, mondtam is neki, hogy annak az interlagosi futamnak és dobogónak az emléke örökre velem marad. Büszke vagyok rá, hogy oly sok éven át együtt dolgozhattam vele, és biztos vagyok benne, hogy képes lesz valami nagy dolgot véghezvinni Maranellón kívül is. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso raikkonen formula-1 stefano domenicali