2013. sze 20.

F1 Hamilton zárt az élen a szingapúri 1. szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Hamilton zárt az élen a szingapúri 1. szabadedzésen

Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a hatodik Szingapúri Nagydíj első szabadedzésén, bő nyolc tizedmásodperccel megelőzve a harmadik helyen záró címvédőt, Sebastian Vettelt. A két bajnok közé Mark Webber férkőzött be, közel négy tizedes lemaradásban a Mercedes mögött. 

lewis hamilton_1.JPG

Száraz, meleg és párás időjárási körülmények között kezdődött a szezon 13. versenyhétvégéje. Az első szabadedzés kezdetekor a levegő- és a pálya hőmérséklete is 33 fok körüli volt.

A szingapúri pályán a szervezők némi módosítást végeztek az elmúlt évekhez képest, többek között a 10-es sikánt immár egy szimpla balos kanyar váltotta fel, ennek köszönhetően az előzetes szimulációk alapján Fernando Alonso szerint nagyjából egy másodperccel lehet majd gyorsabban teljesíteni egy kört. A tavalyi első szabadedzésen a legjobb időt Sebastian Vettel autózta, 1.50.556-tal.

A Pirelli Szingapúrba (és a következő helyszínre, Koreába is) a szuperlágy és a közepes keverékeit hozta el, de ahogy azt már megszokhattuk, az első gyakorláson csak az elsődleges, ez esetben a közepes gumik kerültek elő a csapatoknál.

Az első 30 perc legvégén csak Sergio Pérez és Charles Pic szépített kicsit az addig üresen álló időmérő táblán, az edzés második harmadában aztán lassacskán benépesült az utcai pálya, és további 20 perc elteltével Pérez legelső-, 1:53-as köre helyett már Lewis Hamilton 1:47.872-es körideje szerepelt az első helyen. Ekkor már csak a lotusos Romain Grosjean hiányzott a listáról, miközben csapattársa, Kimi Räikkönen Mark Webberrel felváltva bérelték ki hol a második, hol a harmadik helyet, a Mercedes mögött. Néhány perc múlva csatlakozott hozzájuk Nico Rosberg és a tavalyi szingapúri futamgyőztes, Sebastian Vettel is, miközben Webber már az élen álló Hamilton ellen vette fel a kesztyűt, és mindketten folyamatosan javítva, váltogatták egymást az első helyen.

Arctica sportnapszemüveg

Félórával a leintés előtt Hamilton 1:47.055-re faragta le idejét, mögötte pedig Webber, Vettel, Rosberg és Räikkönen sorrend alakult ki az első öt helyen. A két Ferrari a 6. és 10. helyen állt, köztük Pérez, Vergne és a két williamses pilóta foglalt helyet.

Néhány hiba nem maradt el az első gyakorláson - Räikkönen például a 14-es kanyar bukóterét látogatta meg, Hülkenberg az 1-es kanyarnál fékezte el magát, Pérez pedig a 7-es fordulónál hagyta el a pályát, de egyik incidensből sem lett baj.

Hamilton idejét végül senki nem tudta túlszárnyalni, sőt az első öt versenyző sorrendje már nem is változott. az utolsó fél órában. Räikkönen mögé azonban felugrott francia csapattársa, így Alonso a hetedik helyre csúszott vissza, míg Massa csak a 12. lett. A top10 utolsó triója Pérez, Vergne és a sauberes Esteban Gutierrez lett. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

1. szabadedzés szingapúr.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 hamilton szabadedzés formula-1 szingapúri nagydíj