2013. sze 22.

F1 A riválisok szerint nincs minden veszve - Vettelnek is lehet rossz napja

írta: FormaNet
F1 A riválisok szerint nincs minden veszve - Vettelnek is lehet rossz napja

A szingapúri versenyhétvége túlnyomó részében Sebastian Vettel ijesztő magabiztossággal uralta a mezőnyt, ám üldözői szerint nem lehetetlen legyőzni a németet, bár ehhez a technika ördögétől kezdve a stratégiai hibákon át egészen a biztonsági autó megfelelő időzítését is csatasorba állítanák a címvédő ellen. 

sebastian vettel - szingapú kvali.jpg

Sebastian Vettel jó esélyekkel indul harcba zsinórban harmadik szingapúri trófeájáért, miután a szombati kvalifikáción megszerezte idei ötödik pole pozícióját. A német nyers tempóját látva a riválisok esetleg a technika ördögében reménykedhetnek. Erről Lewis Hamilton tudna mesélni, hiszen a brit tavaly Szingapúrban a pole-ból indulva egészen addig vezette a versenyt, amíg a sebességváltó meghibásodása miatt ki nem esett. Ezen a téren a Red Bullnak sem áll jól a szénája, ugyanis legutóbb Olaszországban mindkét autóban váltóproblémákat észleltek, és jelenleg mindkét kocsi ugyanazzal az egységgel versenyzik, hiszen egy csere öt rajthelyes büntetést jelentene. Persze ha a csapatnak bármilyen komoly aggodalma lenne, akkor a bajnokság miatt valószínűleg most megkockáztatná Vettelnél az ötrajthelyes büntetést, hiszen közvetlen riválisa, Fernando Alonso csak a hetedik helyre kvalifikálta magát, a mögötte sorakozók (Rosberg,Grosjean,Webber és Massa) pedig a bajnoki csatában gyakorlatilag már nem jelent veszélyt. 

A műszaki gondokon kívül még egy esetleges elrontott rajt is becsúszhat a címvédőtől, bár ez leginkább csapattársára jellemző. Hiba nélkül egészen biztos, hogy a piszkos oldalon Rosbergnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga. Ráadásul az első kanyar mindössze 200 méterre van, így a rövid egyenesben, a még hiányzó tapadás miatt nem valószínű, hogy Vettelnek komoly nehézségekkel kell szembenéznie.

A Red Bull gumikezelés szempontjából is jó helyzetben van, mert mindkét keveréken nagyon jól működtek a kocsik. Inkább a taktikai döntések lesznek érdekesek, hiszen a két keverék között két másodperc különbség van, ami hatalmasnak számít. Mindemellett természetesen a SafetyCar is okozhat meglepetést, hiszen eddig egyetlen egy Szingapúri Nagydíjról sem hiányzott. 

„A rajt egyértelműen nagyon fontos, különösen egy olyan pályán, mint ez. Továbbra is úgy hiszem, hogy Sebastian autója a versenyen is gyorsabb lesz mint a miénk, hiszen pénteken láthattuk milyen hosszú etapot teljesített. Egy jó start viszont segíthet a győzelemért harcolni, még úgy is, ha a rajtrács poros oldaláról indulok. A stratégia is kulcsfontosságú lesz, jól kell megválasztanunk az abroncsokat. Az ilyen pályákon mint ez, vagy Monaco mindig nagyon fontos a stratégia, hiszen elég nehéz előzni” – ecsetelte lehetőségeit a második rajtkockából induló Rosberg, aki szerint a Red Bull után a Mercedesnek van a legjobb esélye.

„Romainra (Grosjean) persze figyelni kell, bár azt hiszem, hogy a futamon lassabb lesz a kocsija, mint a miénk”- vélekedett a Lotusról a német, és valószínűleg csapattársa, Lewis Hamilton is osztja ezt a véleményt, hiszen az ötödik helyről indul, de úgy érzi, hogy kocsija ennél sokkal többet tud, és elérheti a dobogót.

„Mindent megtettem az időmérőn, de valahogy nem éreztem jól magam a kocsiban, és végül nem voltam elég gyors. Egyértelmű, hogy a kocsi gyorsabb volt, mint amit ki tudtam belőle hozni, így nyilván bosszantó, hogy nem vagyok előrébb a rajtrácson, de ilyen az élet. Ami ma negatív, az egyik napról a másikra pozitívra változhat, és a versenyen azon leszek, hogy a lehető legkeményebben nyomjam. Vannak olyanok előttem, akiket meg lehet verni, így a cél a dobogó lesz”- nyilatkozta az időmérőt követően Hamilton.

Arctica sportnapszemüveg

A Lotusnál ezt kicsit másként gondolják, sőt nem csak a harmadik helyről rajtoló Grosjeantól, de a komoly hátfájással küzdő Kimitől is sokat vár a csapat, hiszen a finn a múltban nem egyszer okozott már meglepetés a középmezőnyből. Persze a nagyjából kétórás futam a huplis aszfalton nyilván nagyon kemény lesz a fájdalomcsillapítók segítségével rajthoz álló Jégember számára.

„Pénteken Kimivel nagyon jó volt a hosszú etapos tempónk, a Red Bullok után a legjobb volt a miénk. Vettel t nagyon nehéz lenne megfogni, de Romain miért is ne állhatna dobogóra, és persze a múltban Kimitől is láttunk már olyat, hogy keresztülszáguld a mezőnyön, szóval izgalmas futamra számítunk”- bizakodott Alan Permane, a csapat pályaműveleti igazgatója.

A Ferrarinál nincsenek meglepődve az időmérős eredményen, mivel az olaszok többnyire a versenytempóval kompenzálják a gyengébb egykörös teljesítményt. A bajnoki pontverseny második helyén álló Fernando Alonso most sincs könnyű helyzetben, mert csapattársa mögül, a hetedik helyről kezdheti meg az utcai versenyt. Alonso elsősorban némi szerencsefaktorban és tökéletes stratégiában bízik.

„A szombati eredmény nem meglepő, hiszen idén átlagosan mindig a hatodik-nyolcadik helyről indultunk, majd a versenyen felzárkóztunk, és igyekszünk ezt tenni vasárnap is.”

„Ha reálisak akarunk lenni, akkor azt kell mondjam, mások hibájából sokat nyerhetünk. Ha egy tökéletes futamunk lesz, jó stratégiával és a megfelelő számú kerékcserével, akkor a dobogó szerintem karnyújtásnyira van tőlünk. Itt Szingapúrban eddig minden évben szükség volt a biztonsági autóra, így a szerencse is nagy különbségeket eredményezhet”- mondta optimistán a spanyol bajnok.

000 facebook_banner.jpg

Érdekes lesz nézni a két Ferrarit, főleg, hogy Felipe Massának a jövője szempontjából most villantania kéne, ugyanakkor a csapat nyilván azt várja tőle, hogy segítse Alonsót, vagy legalábbis megkönnyítse a Vettelt üldöző csapattárs dolgát. A mindig is nagyszerű csapatjátékosként viselkedő brazil szerint viszont nem sokat ér a segítsége, ha közben Vettel megnyeri a versenyt, így inkább saját magára koncentrálna, és utolsó ferraris versenyein erős eredményeket szeretne elérni.

„Őszintén szólva nem tudom milyen segítséget adhatnék. Fernandónak inkább azért kell imádkoznia, hogy Vettellel valami történjen. E nélkül nem hiszem, hogy sokat tehetünk, így meg kell próbálnom a lehető legjobb versenyt futni. A szezon utolsó hét versenyén szeretném a lehető legjobb helyezést megszerezni. Hogy őszinte legyek - és ezt szívemből mondom -, nem tudom, hogy Fernandónak szüksége van-e a segítségemre” – nyilatkozta a brazil.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1 szingapúri nagydíj