2013. sze 22.

F1 Vettel könnyedén nyert, Alonso és Räikkönen nagyot mentett Szingapúrban

írta: FormaNet
F1 Vettel könnyedén nyert, Alonso és Räikkönen nagyot mentett Szingapúrban

Sebastian Vettel valószínűleg élete egyik legkönnyebb győzelmét aratta a szingapúri éjszakában, ezzel pedig F1-es pályafutásának 33. futamgyőzelmének örülhetett, és tovább növelte előnyét a bajnoki pontversenyben. A német bajnok győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben, mögötte azonban a taktikai csatáknak köszönhetően érdekesen alakult a sorrend. Ezt a csatát végül a Ferrarival Fernando Alonso nyerte, aki egy fantasztikus rajttal, majd egy kiállást megspórolva másodikként szelte át a célvonalat. A 13. helyről rajtoló Kimi Räikkönen a spanyolhoz hasonló taktikával egészen a harmadik helyig menetelt. 

 sebastian vettel - szingapúr.jpg

 

Helyi idő szerint este nyolckor, nagyjából 30 fokos melegben vette kezdetét az F1 történelmének hatodik, lámpafényes Szingapúri Nagydíja. Az első rajtsorból Sebastian Vettel és az időmérőn kilenc századmásodperccel elmaradó Nico Rosberg rajtolhatott, majd közvetlen a két német mögött Romain Grosjean és Mark Webber sorakozott fel. A pénteki első szabadedzés legjobbja, Lewis Hamilton csak az ötödik helyre kvalifikálta magát, Mercedes mögött pedig a két Ferrari következett, Felipe Massa és Fernando Alonso sorrendben, míg Kimi Räikkönen csak a 13. helyről kezdhette meg az eredetileg 61 körös versenyt. A finn komoly hátfájdalmakkal küzdött szombaton, mint később az orvosától kiderült, a péntek délelőtti gyakorláson egy kerékvetőt olyan szerencsétlenül talált el, hogy gerincében egy ideg becsípődött, ami az idő előrehaladtával, a huplis pályán egyre nagyobb fájdalmat okozott a pilótának. Räikkönen ennek ellenére úgy döntött, nekivág a szezon leghosszabb nagydíjának, és végül egy dobogós helyezés lett a jutalma. 

Arctica sportnapszemüveg

Mindkét német jól kapta el a rajtot, és Rosberg egy pillanatra Vettel elé tudott kerülni, de kettőjük párharcából végül a Red Bull jött ki győztesen. A hetedik helyről rajtoló Alonso hatalmas lendülettel már az első kanyarban harmadikként fordult, mögötte Webber is megelőzte a harmadik rajtkockából induló Grosjeant. Hátrébb Hamilton és Massa vívott csatát a hatodik helyért, és a brit kanyarlevágással meg is előzte ferraris ellenfelét, de nem sokkal ezután csapata utasítására visszaadta a pozíciót. A pontszerzők utolsó hármasa Button, Hülkenberg és Pérez volt. A mexikó versenyző - Alonsóhoz hasonlóan - négy pozíciót javított a rajt után.

Az első kör végén Vettelnek már majdnem két másodperces előnye volt Rosberggel szemben, a 10. kör végére pedig már 7.1 másodperces előnyt autózott ki a negyedik vb címe felé menetelő versenyző. Alonsónak ekkor már több mint 10 másodperces lemaradása volt. Az első kerékcserék előtt nem sok akció történt, maximum Räikkönen előrearaszolása szolgáltatott némi izgalmat.

szingapúr 2013.JPG

A top10-ben elsőként Massa látogatta meg csapatát a 12. kör végén, legkésőbb pedig Vettel (18. kör) és a force indiás Paul di Resta (21. kör) váltott.

Az 1-es számú Red Bull, nagyon simán (Rosberghez képest nyolc másodperces előnnyel) visszaállt az élre. Alonso a Mercedestől bő négy másodpercre volt, és szerencsétlenségére még kissé be is ragadt a boxkiállását elnyújtó Di Resta mögé. A 21. körben aztán megnyílt az út a spanyol előtt, de ekkorra már 7.5 másodperces hátrányt szedett össze Rosberggel szemben. Webber és Grosjean megőrizte a negyedik-ötödik helyet, Hamilton megelőzte Massát, míg Räikkönen a korai (10.kör) kerékcserével feljött a 9. helyre a két McLaren közé, sőt hamarosan már Buttont támadta a nyolcadik helyért.

A középmezőnyben azért szerencsére volt néhány akció, majd a 25. körben a Toro Rosso ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo gondoskodott arról, hogy újra összerázódjon a mezőny, és Vettel lenullázza az addigra már majdnem 11 másodperces előnyét. Ricciardo a 17-es kanyarnál csúszott a falba, így az elmúlt öt Szingapúri Nagydíj után, most sem maradt el a SafetyCar. Az első négy versenyzőn-, és Di Restán kívül szinte mindenki kihasználta az alkalmat egy újabb kerékcserére. A Force India skót pilótája sokat nyert, Alonso viszont visszaesett Webber és Hamilton mögé az ötödik helyre. A top10 második felét Grosjean, Di Resta, Massa, Button és Räikkönen alkotta.

A biztonsági autó a 30. körben hagyta el a pályát, majd ezután egy nagyon sima újraindítás következett, többek között Vettel számára is, aki ismét könnyedén otthagyta a mezőnyt, sőt az új rajt után 10 körrel már több mint 20 másodperces előnyt autózott ki, folyamatosan megfutva a leggyorsabb köröket.

Néhány kör után a Lotus francia versenyzője kikerült a pontszerzők közül, miután csapat kihívta a boxba, mert a motor pneumatikáját fel kellett tölteni levegővel. Grosjean 40 másodpercet vesztegelt szerelői között, így csak a mezőny legvégére térhetett vissza,de nem sokkal ezután be is parkolt a garázsba.

A pályán ugyan nem sok csata történt az élmezőnyben, az utolsó kerékcserék azonban jócskán megkavarták a sorrendet, többen ugyanis kockáztattak, és kihagyták a boxkiállást.  A 41-42. körben Webber és Rosberg tudta le második kerékcseréjét, a következő körben Di Resta és Massa érkezett, a 44-45. körben pedig Hamilton és Vettel folytatta a sort.

A német továbbra is könnyedén megőrizte első helyét, a Red Bull mögé viszont Alonso, Button és Räikkönen trió ugrott fel, mivel ők nem kaptak új gumit, mint ahogy az ötödik-hatodik helyet elfoglaló Pérez és Hülkenberg sem. A Webber, Rosberg, Hamilton trió a pontszerzők utolsó három helyére tért vissza, de az utolsó körökben a friss Pirelliken könnyebben támadhattak, mint ahogy Massa is, aki utolsó kerékcseréje után a 12. helyről kezdte meg a felzárkózást. Ők négyen legalább látványos csatákat hoztak a futam hajrájára, miközben Ricciardo után Di Resta Force Indiája is falban végezte.  

Webber, Rosberg, Hamilton és Massa egészen a top3 mögé zárkózott fel, ám a Red Bull ausztrálja az utolsó előtti körben sebességváltó probléma miatt kiszállt a küzdelemből. Buttonnak esélye sem volt visszatartani támadóit, így végül Webber kiesésével a 7. helyet szerezte meg, csapattársa előtt. Az utolsó két pontszerző hely a sauberes Hülkenbergé valamint Adrian Sutilé lett. 

alonso-webber.JPG                               Fotó: Sutton

A szerencsétlenül járt Webbert később Alonso furikázta vissza, miközben csapattársa idei hetedik diadalát ünnepelte, és nem mellesleg ezzel a győzelemmel immár kereken 60 pont előnnyel vezeti a bajnokságot Alonso előtt. A verseny leggyorsabb körét (1:48. 574) szintén a háromszoros bajnok futotta meg. 

A "taxizás" miatt egyébként a versenyirányítás beidézte Alonsót és Webbert is, hiszen ezt tiltja a szabályzat. 2011-ben a Német Nagydíj után éppen Webber autóztatta meg a kevés üzemanyag miatt idő előtt leparkoló Alonsót, de végül egyikük sem kapott büntetést. Most azonban mindkét versenyzőt megrovásban részesítette a versenybíróság, és mivel idén Webbernek ez már a harmadik figyelmeztetése, ezért a soron következő Koreai Nagydíjat 10 rajthelyes büntetéssel kezdheti meg az ausztrál. 

alonso-webber 2011 nurburgring.JPG                             2011, Nürburgring - Fotó: Red Bull 

000 facebook_banner.jpg

A Szingapúri Nagydíj végeredménye: 

verseny - szingapúr.JPG

Világbajnoki pontverseny állása a Szingapúri Nagydíj után:

 1. Vettel 247                                   1. Red Bull-Renault 377

 2. Alonso 187                                  2. Ferrari 274

 3. Hamilton 151                               3. Mercedes 267

 4.. Räikkönen 149                            4. Lotus-Renault 206

 5. Webber 130                                 5. McLaren-Mercedes 76

 6. Rosberg 116                                6. Force India-Mercedes 62

 7. Massa 87                                    7. Toro Rosso-Ferrari 31

 8. Grosjean 57                                8. Sauber-Ferrari 19

 9. Button  54                                   9. Williams-Renault 1

10. Di Resta 36      

11. Sutil 26      

12. Perez 22      

13. Hülkenberg 19      

14. Ricciardo 18      

15. Vergne 13      

16. Maldonado 1      

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

verseny forma-1 red bull formula-1 szingapúri nagydíj sebstian vettel