2013. sze 24.

F1 Beszédes számok a Szingapúri Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Szingapúri Nagydíjról

Sebastian Vettel a Szingapúri Nagydíjon az első helyről rajtolhatott, majd mindvégig az élen autózva, idei hetedik futamgyőzelmét szerezte meg, miközben a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. A listavezető bajnok ezzel F1-es pályafutásának harmadik lehető legtökéletesebb eredményét érte el a 2011-es Indiai- és a tavalyi Japán Nagydíj után.

szingapúr 2013.jpg

Még egy domináns győzelemnél sem mindennapi történet, hogy egy versenyző a lehető legtökéletesebb eredménnyel, úgynevezett Grand Slammel zárja a versenyhétvégét. Sebastian Vettelnek eddigi királykategóriás pályafutása alatt ez már három alkalommal sikerült, a jelenlegi mezőnyben rajta kívül pedig csak Fernando Alonso büszkélkedhet egyetlen egy "mester-négyessel". A spanyol történetesen éppen Szingapúrban érte el ezt a kiemelkedő eredményt, még 2010-ben.

Grand Slam győzelmek:

Jim Clark - 8

Alberto Ascari , Michael Schumacher - 5

Jackie Stewart , Ayrton Senna , Nigel Mansell - 4

Nelson Piquet , Sebastian Vettel - 3

Juan Manuel Fangio , Jack Brabham , Mika Häkkinen - 2

Mike Hawthorn , Niki Lauda , Gerhard Berger , Damon Hill , Fernando Alonso , Stirling Moss , Jacques Laffite, Gilles Villeneuve , Jo Siffert, Jacky Ickx, Clay Regazzoni - 1

Vettel sikeres hétvégéje szombaton, pályafutásának 41. pole pozíciójával kezdődött, míg csapata, a Red Bull 51. rajtelsőségét jegyezte, amivel az örökranglistán beérték az ötödik helyen álló Renault-t. Az enregiaitalos gárda előtt már csak olyan legendás alakulatok sorakoznak ebben a statban, mint a Ferrari (207), a McLaren (155), a Williams (127) és a Lotus (107).

rosberg - szingapúr.jpgAz időmérőn egyedül Nico Rosberg tudta megszorongatni német honfitársát, ezzel együtt pedig idén ötödik alkalommal múlta felül csapattársát, Lewis Hamiltont a kvalifikáción, mint ahogy a Ferrarinál, Felipe Massa szintén ötször kezdhetett spanyol kollégája előtt ebben a szezonban.

A harmadik helyről Romain Grosjean indulhatott, mellyel a Lotus eddigi legjobb szingapúri kvalifikációs helyezését szerezte meg. Grosjean versenye műszaki probléma miatt csalódást keltően végződött, nem úgy finn csapattársáé, Kimi Räikkönené, aki sorozatban 60. pole nélküli versenyét futotta Szingapúrban, és Monza után zsinórban másodjára maradt ki a rajtrács első 10-es csoportjából.

A sauberes Esteban Gutierrez eddigi rövidke F1-es pályafutásának legjobb időmérőjét tudhatja maga mögött, miután Szingapúrban bekerült a Q3-ba, ezzel együtt pedig egy körön idén először győzte le csapattársát, Nico Hülkenberget. A mezőnyből immár csak Sebastian Vettel és Jules Bianchi mondhatja el magáról, hogy eddig minden kvalifikáción gyorsabb volt csapattársánál, bár ez utóbbi pilóta Monacóban önhibáján kívül (műszaki probléma miatt) nem tudott mért kört futni.

A vasárnapi versenyen Sebastian Vettel végül 32,627 másodperces előnnyel szelte át elsőként a célvonalat legfőbb riválisa, Alonso előtt. Ekkora előny egészen ritka a modernkori Formula-1-ben, bár 2008-ban a Brit Nagydíjon a futamgyőztes Lewis Hamilton több mint egy percet adott a másodikként célba érő Nick Heidfeldnek, de hozzá kell tenni, hogy ez esős verseny volt. Száraz pályán, ráadásul úgy, hogy a biztonsági autó nagyjából féltávnál lenullázta Vettel addigi előnyét, ez egészen példátlan különbség. A fent említett 2008-as esős silverstone-i versenyt figyelmen kívül hagyva, egészen 2005-ig kell visszamenni ahhoz, hogy ennél nagyobb különbséget találjunk az első két befutó között. Abban a szezonban, a Magyar Nagydíjon Räikkönen 35.581 másodperccel győzte le közvetlen üldözőjét, Michael Schumachert, de akkor egyszer sem hajtott pályára a SafetyCar.

raikkonen 2005 - hungaroring.JPG

Vettel eddigi F1-es pályafutása során ez volt az első alkalom, hogy egy pályán sorozatban háromszor nem talált legyőzőre. Legutóbb Felipe Massa volt képes ilyen bravúrra, mégpedig Törökországban, ahol 2006-2008-ig zsinórban háromszor is a dobogó tetejére állhatott. A jelenlegi mezőnyből még Kimi Räikkönen tud felmutatni hasonló eredményt: a finn 2004 és 2007 között sorozatban háromszor nyerte meg a Belga Nagydíjat. Ebben a tekintetben Ayrton Senna tartja a rekordot, aki 1989-1993-ig minden egyes Monacói Nagydíjat megnyert, azaz zsinórban öt alkalommal nem talált legyőzőre a legendás utcai pályán.

A bajnokság éllovasa szingapúri menetelésével immár 2147 élen töltött kört gyűjtött össze eddigi F1-es évei során, mellyel ebben a statisztikában megelőzte Nigel Mansellt (2089), és a negyedik helyre lépett előre. A lista tetején természetesen Michael Schumacher áll, összesen 5111 élen töltött körrel.

  1. Michael Schumacher - 5111
  2. Ayrton Senna - 2931
  3. Alain Prost - 2683
  4. Sebastian Vettel - 2147

Ami az idei szezon illeti, az elmúlt 13 nagydíj összesen 781 köréből a német 394-et autózott az élen, azaz több mint felét.

Vettel eddigi 33 F1-es diadalából ez volt a 9. olyan győzelem, ahol pole-ból rajtolva, minden egyes körben az élen maradt. Ebben az összesítésben utolérte az ötödik helyen álló Nigel Mansellt. A listát Ayrton Senna vezeti, aki 41 futamgyőzelméből 19-szer nyert úgy, hogy az első helyről rajtolt, és mindvégig ő vezetett.

1. Ayrton Senna - 19

2. Jim Clark - 13

3. Jackie Steward, Michael Schumacher - 11

5. Nigel mansell, Sebastian Vettel - 9

A jelenlegi mezőnyből egyébként Räikkönen, Alonso és Webber is 3-3  ilyen lenyűgöző eredményt jegyez, Lewis Hamilton és Jenson Button neve mellett kettő áll, illetve még Nico Rosberg tudott egyszer a pole-ból rajtolva, minden egyes körben az élen autózva futamot nyerni.

Arctica sportnapszemüveg

A Red Bull német bajnoka 33. diadalával a futamgyőztesek örökranglistáján megelőzte Alonsót, és nyolc további győzelem választja el a harmadik helyet elfoglaló Ayrton Sennától.

Vettel F1-es karrierének 20. versenyen megfutott leggyorsabb körével is spanyol riválisát vette célba, akinek ugyanennyi leggyorsabb kör áll a neve mellett, így az összesített statisztikában mindketten a 11. helyen állnak.

Alonso másodikként ért célba Szingapúrban, ezzel pedig 94. F1-es dobogóját ünnepelhette, ebből 41 már a Ferrari színeiben született meg, illetve ugyan ennyiszer állt anno a Renault-val is dobogón, míg a McLarennel 12-szer került be a top3-ba.

A 13. helyről rajtoló Kimi Räikkönen végül harmadikként szelte át a célvonalat, és a nehéz kezdet után 76. F1-es dobogós eredményét ünnepelhette. Idén egyébként csak a két lotusos pilóta tudott úgy dobogós helyezést szerezni, hogy a kvalifikáción nem került be a Q3-ba: Grosjean Bahreinben a 11. helyről rajtolva lett harmadik, míg a finn most vasárnap ugyanezt a bravúrt a 13. helyről érte el. Kimi szinte már minden jelenlegi pályán pezsgőzhetett a királykategóriában, kivéve azokon a helyszíneken, ahol eddig még csak egyszer állt rajthoz (Austin, India és Dél-Korea). 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 szingapúri nagydíj