2013. sze 25.

F1 Vettel dominanciájának is vége lesz egyszer

írta: FormaNet
F1 Vettel dominanciájának is vége lesz egyszer

A kérdés már csak az, hogy mikor? Van aki szerint az új szabályoknak köszönhetően talán már jövőre, mások azonban nem ennyire optimisták. Abban viszont nagy az egyetértés, hogy Sebastian Vettel jövőre valószínűleg már négyszeres világbajnokként fog belevágni az ismeretlenbe.

sebastian vettel - szingapúr_1.jpg

Sebastian Vettel zsinórban harmadik futamgyőzelmét szerezte meg Szingapúrban, ráadásul olyan ijesztő fölénnyel, hogy sokan már most, hat futammal a szezon vége előtt odaadnák neki a negyedik világbajnoki címet. A német klasszis jelenleg 60 ponttal vezet a második helyen álló Fernando Alonso előtt, és további 36 pont előnye van a harmadik helyet elfoglaló Lewis Hamiltonnal szemben.

„Semmi esélyt nem ad Fernando Alonsónak és Lewis Hamiltonnak. Annyira domináns, mint (Ayrton) Senna és (Michael) Schumacher volt bizonyos időszakokban"- mondta a Formula-1 teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone, aki azt jósolja, hogy ez dominancia hamarosan véget ér.

„Az ő uralma talán már 2014-ben véget ér. Teljesen új autók lesznek, új motorok és új szabályok. A Ferrarinak és a Mercedesnek jó esélye lesz arra, hogy utolérje Vettelt. Jövőre lehet, hogy nem a legjobb versenyző, hanem a legjobb autó fogja megnyeri a címet"- jósolta Ecclestone.

A Lotus pályaműveleti igazgatója, Alan Permane azonban úgy látja, hogy jelenleg olyan hatalmas Vettel és a Red Bull előnye, hogy ez még jövőre sem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni.

„Ez nem egy olyan változás lesz, hogy például a Caterham és a Marussia is egyenlő feltételekkel fogja kezdeni szezont. Ez nem fog megtörténni. Lehet, hogy kicsit kiegyenlítődnek az erőviszonyok, de nem fog minden visszaállni alaphelyzetbe. Sebastian [Vettel] jelenleg körönként két másodperces előnnyel rendelkezik, és a jövő évet is valamennyi előnnyel fogja folytatni. Be kell látni, a Red Bull képes mindenkinél gyorsabb autót építeni, és ez miért változna meg a következő évben? Nyilván a motorok nagyobb szerepet kapnak majd, de semmi okunk azt feltételezni, hogy a Renault nem végez jó munkát ezen a téren. Biztos, hogy jók lesznek, és biztosak lehetünk abban, hogy jövőre is a Red Bull és Vettel lesz az, akit le kell győzni” – vélekedett a Lotus szakembere, aki nem tagadta, hogy Vettel múlt hétvégi dominanciája sokkoló volt.

„Körönként 2.5 másodperccel volt gyorsabb, és ez jórészt Vettel miatt volt, hiszen Mark Webber a közelében sem volt. Ráadásul úgy sejtem, hogy az időmérőn nem is hozott ki mindent az autóból. Őszintén szólva ez lélektanilag mindenki számára megsemmisítő csapás. Hogy Fernando helyében beszélnék-e még a bajnoki címről? Ezt el kell felejteni, mert még csak a közelében sincs, és a Red Bull mostani előnyét nézve, még jövőre sem lesz közelebb.”

Nyilván a Ferrarinál is hasonlóképpen látják az idei erőviszonyokat, hiszen Alonso leginkább már a jövő évben bizakodik: „Jövőre mindenki nulláról indul. A Ferrari számára ez az év lesz a legjobb lehetőség arra, hogy ledolgozza hátrányát a Red Bull-lal szemben” – ismerte el a spanyol bajnok, ám a csapatfőnök, Stefano Domaniceli még reménykedik valamilyen nagy csodában.

„Az egyetlen dolog amit tehetünk az az, hogy ki kell használnunk a kínálkozó lehetőségeket. Bizonyos problémák nélkül nagyon nehéz lesz legyőzni Vettelt, de sosem lehet tudni. Ami Markkal Szingapúrban megtörtént az utolsó körben, az megeshet Vettellel is, és ha ez megtörténik vele egy-két alkalommal, akkor máris megváltozhatnak a dolgok. Soha ne mond, hogy soha. Nagyon nehéz lesz, de megpróbáljuk” – jelentett ki optimistán a Ferrari csapatvezetője.

Arctica sportnapszemüveg

A mindig harcos kedvű Lewis Hamilton szintén elismerte, hogy már csak a bajnokság második helyét célozhatja meg: „Nyilván a bajnokság második helye a cél, de ha úgy szerepelünk, mint Szingapúrban, akkor ezt nem fogjuk elérni, ráadásul Fernando mindig második lesz, még úgy is, ha rosszabb pozícióból indul” – mondta a múlt vasárnap ötödik helyen célba érő brit pilóta, ám a nehéz feladat ellenére, továbbra is csak a győzelem lebeg a szeme előtt.

„Mindig bennem van a harci szellem, és még Szingapúrban is azzal a gondolattal vezettem, hogy még nyerhetek, és ugyanígy lesz a szezon további részében is. Ha reálisan nézzük, Vettel majdnem 100 ponttal előttem van, mindig nyer, és ez a továbbiakban is így lesz. Úton van az újabb vb címe felé…”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1