2013. sze 27.

F1 Nehéz eldönteni, hogy Hamilton vagy Rosberg a jobb pilóta

írta: FormaNet
F1 Nehéz eldönteni, hogy Hamilton vagy Rosberg a jobb pilóta

Michael Schumacher búcsúja után a Mercedes nem adta lejjebb igényeit, és Lewis Hamilton szerződtetésével a mezőny talán legerősebb pilótafelállásával kezdte meg a idei szezont. Rosberg és Hamilton egyelőre remek párosításnak tűnik, és bár közülük a brit bajnok van előrébb a pontversenyben, ám a csapatfőnök, Ross Brawn szerint nagyon nehéz lenne megmondani, hogy melyikőjük a jobb. Persze a csapat számára ez egy nagyon kellemes "probléma", hiszen egy erős párossal nagy esélyük van elérni a konstruktőri tabella második helyét. A Mercedes nem titkolt célja, hogy megelőzze a mindössze hét pont előnyt élvező Ferrarit. 

hamilton - rosberg - mercedes2013.JPG

 

Lewis Hamilton jelenleg a bajnokság harmadik helyét foglalja el, és eddig 35 ponttal többet gyűjtött, mint a hatodik helyen álló csapattársa, Nico Rosberg. A német azonban már két futamgyőzelmet jegyez idén, míg Hamilton ez idáig egyszer állhatott a pódium tetejére Mercedes színekben. Igaz, e mellett további négyszer pezsgőzhetett, míg Rosberg a két győzelmén kívül nem ért fel a dobogóra. Ami az egykörös teljesítményt illeti, szintén a 2008-as bajnok vezet 8-5-re, az utolsó két futamon viszont a német pilóta szerzett több pontot. A fentiekből is jól látszik, hogy a két 28 esztendős tehetség egymásnak „adogatja a labdát”, és maga a csapatfőnök, Ross Brawn is elismeri, nem igazán lehet megmondani, melyikük a jobb versenyző.

„Ha két versenyző között ilyen kevés a különbség, akkor gyakran nagyon nehéz meghatározni, hogy melyik a jobb. Azt hiszem, hogy Szingapúrban most éppen Nico volt elégedettebb az egyensúllyal, így egy számára megfelelő kocsival készülhetett a kvalifikációra, Lewis pedig kevésbé. A különbség azonban minimális volt, hiszen nem arról volt szó, hogy az egyik pilótának katasztrofális napja volt, míg a másiknak fantasztikus. Szerintem ezek teljesen normális eltérések, és őszintén szólva nagyon jó ezt látni.”

Bár anno a Schumacher érában Ross Brawnnak volt része teljesen más szemléletben is, ettől függetlenül most úgy látja, hogy a versenyzők közötti egészséges rivalizálás nagyon jót tesz egy csapatnak, és reméli, hogy a Mercedesnél a jövőben sem változik a helyzet.

„Ha lenne egy olyan versenyzőnk, aki dominál, az azt jelentené, hogy a másik nem túl jó. Nekünk azonban két nagyon jó pilótánk van. Csapatként pontosan ezt szeretnénk látni, hogy van két olyan versenyzőnk, akik egymást nyomják előre. Mindketten ugyanazt a felszerelést kapják, mindkettőjüket nagyon jó csapat, mérnökök és szerelők veszik körül, és azt szeretnénk, ha ez továbbra is így menne, így nem lenne gyenge pontja a csapatnak.”

Arctica sportnapszemüveg

Bár gyakorlatilag szinte biztosra mondható, hogy a idén Red Bull begyűjti negyedik vb címét, de a konstruktőri pontverseny ezzel még nem ér véget, hiszen a csapatoknak egy pozíció is rengeteg pénzt jelent, így a Mercedes nem kis célt tűzött ki maga elé Hamiltonnal és Rosberggel. A csapat motorsport főnöke, Toto Wolff egyértelművé tette, hogy el akarják kapni a tabella második helyén álló Ferrarit, és nem csak az anyagiak miatt, hiszen ha ez sikerülne, azzal bebizonyítanák, hogy valóban felértek az élmenőkhöz, és jövőre komoly kihívók lehetnek a bajnoki címért zajló küzdelemben.

"Fontos lenne a második hely. Tettünk egy lépést előre, és jelenleg úgy néz ki, hogy nem lesz gond a harmadik hellyel, de még mindig nagyon motiváltak vagyunk, és szeretnénk a második legjobb csapat lenni” – mondta a szakember, és véleménye szerint erre jó esélyük van, mert a Mercedes gyorsabb a Ferrarinál.

"Nyilvánvaló, hogy elfogult vagyok, de ha megnézzük az autók teljesítményét - akár Szingapúrban is -, akkor szerintem elmondhatjuk, hogy mi vagyunk a második leggyorsabb csapat. Persze a fejlődéssel együtt a teljesítménygörbe is ellaposodik, ez azonban a szezon vége felé már teljesen normális. De továbbra is lesznek még frissítéseink, és még nagyon sok pontot gyűjthetünk ”- bizakodott Wolff.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 rosberg hamilton formula-1