2013. okt 03.

F1 A riválisok szerint Vettel dominanciája kitart a szezon végéig

írta: FormaNet
F1 A riválisok szerint Vettel dominanciája kitart a szezon végéig

Sebstian Vettel két héttel ezelőtti ijesztő dominanciája sokkolta a riválisokat, akik nem is álmodoznak arról, hogy ez a fölény csupán egy kivételes alkalom volt. Lewis Hamilton reálisan nézve elsősorban a Ferrarik legyőzésére koncentrál, míg Kimi Räikkönen kicsit optimistábban látja a helyzetet, és még idén szeretne újabb futamot nyerni.

 szingapúr 2013_1.JPG

 

Sebastian Vettel szingapúri hatalmas fölénye mindenkit meglepett olyannyira, hogy szabályváltozások ide vagy oda, a Lotus pályaműveleti igazgatója, Alan Permane szinte már a jövő évi bajnoki címet is odaadta neki. Nem meglepő, hogy irreálisnak tűnő előnyre többen is megpróbáltak valamiféle magyarázatot keresni, az egykori csapat tulajdonos, Giancarlo Minardi például egy-, a kipörgésgátló korszakát idéző trükk gyanújával állt elő, míg az ismert F1-es szakújságíró, James Allen és a Williams egykori szakembere, Mark Gillan úgy véli, hogy a csapat (a szabályok adta kereteken belül) a motorvezérléssel trükközik, amivel bizonyos mértékben a befújt diffúzor hatását imitálják. A rengeteg találgatásra azóta már az FIA is reagált, és Charlie Whiting versenyigazgató leszögezte, hogy semmiféle szabálytalanságot nem fedeztek fel a Red Bull autóin. 

A jövő évi jóslatokat és a különböző összeesküvés elméleteket félretéve, ez versenyhétvége szintén a német bajnokról szólhat, és szingapúri triplázását ezúttal is megismételheti, hiszen az elmúlt két évben Vettel diadalával ért véget a Koreai Nagydíj. Mindkét alkalommal a második helyről rajtolhatott, de már az első körben átvette az irányítást, 2011-ben Lewis Hamiltontól, tavaly pedig csapattársától, Mark Webbertől. Vettel eddigi red bullos pályafutása során mindig remek szezonhajrát mutatott be, így ha a - sokak által remélt - technika ördöge, vagy egyéb szerencsétlen körülmény nem szól közbe, valószínűleg most is rendkívül nehéz lesz őt legyőzni.

Így látja ezt Lewis Hamilton, aki a bajnoki tabella harmadik helyén közel 100 pontos hátrányban van német ellenfeléhez képest.

„Erős hétvégében bízom, és abban, hogy tartani tudjuk a Red Bull tempóját, de majd meglátjuk. Reális célunk az, hogy a ferraris srácokat legyőzzük” – nyilatkozta a 2008-as bajnok, aki nem titkolta, hogy a Red Bull szingapúri szereplése elképesztő volt.

"Azt hiszem ez volt az autójuk valódi sebessége, de meglehet, hogy még ennél is több van a tarsolyukban. Szerintem az újraindítás után mindenki simán nyomhatta a gázt, szóval elég érthetetlen, hogyan tudtak ennyire elhúzni."

„Ha megnézzük Sebastian fedélzeti kamerás felvételeit, láthatjuk, hogy mindenki másnál legalább 20 méterrel előbb kigyorsított, ami óriási előny. Semmit nem tudunk kezdeni ezzel az előnnyel. Mindig több leszorítóerőt szeretnénk, hogy minél hamarabb gázra léphessünk, de legutóbb én 2007-ben vagy 2008-ban tudtam ilyet megtenni (mint Vettel),amikor még volt kipörgésgátló” - ecsetelte a Mercedes brit versenyzője.

Arctica sportnapszemüveg

Felipe Massa szerint a csapatok most már inkább a 2014-es szezonnal foglalatoskodnak, ezzel együtt az idei fejlesztések is háttérbe szorulnak, így nagyon kicsi az esélye annak, hogy Vettel dominanciája megszűnik a szezon hátralévő részében.

„Ha megnézzük a legutóbbi versenyen és időmérőn mutatott tempóját, továbbá hozzávesszük, hogy már csak kevés csapat hoz frissítéseket az autójára, akkor mondhatjuk, hogy lesz még néhány győzelme (Vettelnek). A szingapúri pálya nagy leszorítóerőt igényelt, és az ilyen helyszíneken mindig is jók voltak. Remélem, nem így lesz, de elég nagy az esélye annak, hogy még több győzelme lesz idén.”

Massa csapattársa és egyben Vettel legnagyobb ellenfele, Fernando Alonso továbbra is a szerencsefaktort hívná segítségül a Red Bull legyőzése érdekében.

„Sok szerencsére van szükségünk, ugyanakkor kellemetlen ellenfelek leszünk, mert ha lehetőségünk adódik, akkor azt ki fogjuk használni. Persze reálisnak kell lennünk. Az utóbbi versenyeken csak nőt köztünk a pontkülönbség, ami jelenleg 60 pontot jelent. Szóval ahogy mondtam, őszintének kell lenünk magunkkal szemben, hogy sok szerencsére van szükségünk. Nem csak Koreában, hanem Japánban, Indiában, Abu Dzabiban…Minden egyes hétvégén szerencsére lesz szükségünk” – mondta a mezőny kétszeres világbajnoka. 

A Lotus francia pilótája, Romain Grosjean szerint a Red Bull tempóját nézve már egy második hely is felér egy győzelemmel.

„Egészen lenyűgöző a teljesítményük. Jó munkát végeztek, és előhúztak valamit, amivel nagyon erős köridőket mentek, így egy második hely  már majdnem olyan, mint a győzelem"- mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Grosjean. 

Csapattársa, Kimi Räikkönen azért ennél kicsit optimistább: "Legyőztük már őket idén, és biztos vagyok benne, hogy ha lehetőségünk adódik, akkor újra meg tudjuk csinálni. Tény, hogy az utóbbi versenyeken nagyon erősek voltak, de megpróbáljuk, és majd meglátjuk, mi történik. Lesz még néhány olyan pálya, ahol erősek lehetünk, szóval bizakodó vagyok”- jelentette ki a finn klasszis. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 hamilton massa raikkonen vettel formula-1 koreai nagydíj