2013. okt 04.

F1 Hamilton maradt az élen a 2. szabadedzésen Koreában

írta: FormaNet
F1 Hamilton maradt az élen a 2. szabadedzésen Koreában

A Koreai Nagydíj második szabadedzésén is a Mercedes brit versenyzője, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, míg Sebastian Vettelnek az első gyakorláshoz hasonlóan ismét csak a második hely jutott, Nico Rosberg és Mark Webber párosa előtt. 

lewis hamilton_4.jpg

Az első szabadedzéshez hasonlóan, továbbra is napsütéses időben körözhettek a versenyzők az 5.6 kilométeres jeongami aszfaltcsíkon, és ahogy az lenni szokott, a második tréningen már zsúfoltabb volt a csapatok programja, és a Pirelli mindkét keveréke előkerült. A pilóták előbb a közepes gumikon folytatták a munkát, majd nagyjából félidőben előkerültek a szuperlágy abroncsok is.

A 90 perces edzés első 10 percében máris 16 pilóta iratkozott fel a tabellára, melynek első helyét Sebastian Vettel foglalta el 1:39.696-os idővel. Igaz ekkor a top csapatok pilótái közül csak a címvédőnek valamint Felipe Massának és Romain Grosjeannak volt mért köre.  A következő percekben a Mercedesek is bekapcsolódtak, és Lewis Hamilton első nekifutásra felugrott a második helyre. A következő páros Mark Webber és Fernando Alonso volt, utoljára pedig Jenson Button, valamint Kimi Räikkönen kezdte meg a munkát. A Lotus szerelői villámgyorsan helyrehozták a finn leamortizált autóját (videó a balesetről), hiszen pillanatokon belül vele együtt teljes lett a lista.

Az élen közben beállt a nagyjából megszokott sorrend – a legjobb helyeket a Mercedes és a Red Bull autói bérelték ki, majd őket követte a két Ferrari, majd hamarosan a McLarenek is bekapcsolódtak a játékba. A szabadedzés egyharmadánál Hamilton vezetett 1:39.510-zel, mögötte Webber, Vettel,Rosberg, Button, Alonso, Massa, Pérez és a két Lotus volt az első tíz sorrendje.

A gyakorlás félidejéhez közeledve előkerültek az opciós gumik is, amivel az élmenők többsége 7-8 tizedet javított, és megszülettek az első 1:38-as köridők is. Hamilton maradt az élen 1:38.673-mal, csapattársa pedig kicsivel több mint  egytizedes hátránnyal felugrott a második helyre, Webber elé. Mire a bajnoki tabella éllovasa kihajtott a szuperlágy gumikon, addig néhányan, köztük a két Mercedes már megkezdték a szokásos versenyszimulációs programot. Vettel első nekifutásra egy tizeddel elmaradt Hamilton legjobbjától, Rosberget viszont átugrotta, így félórával a leintés előtt Hamilton, Vettel, Rosberg és Webber alkotta az első négyest, majd Massa, Grosjean, Alonso és Räikkönen folytatta a „sormintát”, a McLarenek és a Force Indiák előtt. A hosszú etapokon a versenyzők mindkét keveréket tesztelték, és az utolsó fél órában átlagban 1.44-es köridők röpködtek a megtankolt kocsiknak köszönhetően, így  a sorrend már nem változott. 

Arctica sportnapszemüveg

Az első szabadedzésen két autó is összetört Räikkönennek és a Marussia tesztpilótájának, Rodolfo Gonzaleznek köszönhetően, most azonban a sauberes 1-es Esteban Gutierrez 1-es kanyarban bemutatott piruettjénél komolyabb incidens nem történt a pályán. 

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés korea.JPG

Első szabadedzés beszámolója és eredménye

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 hamilton szabadedzés jeongam formula-1 koreai nagydíj