2013. okt 05.

F1 Vettel szerezte meg a pole-t Hamilton előtt Koreában

írta: FormaNet
F1 Vettel szerezte meg a pole-t Hamilton előtt Koreában

Sebastian Vettel idei hatodik pole pozícióját szerezte meg a Koreai Nagydíj időmérő edzésén, a német mellől pedig Lewis Hamilton rajtolhat vasárnap délután. A Mercedes brit bajnoka nagyjából két tizeddel maradt el a címvédőtől, Mark Webbert azonban maga mögé utasította. Az ausztrál persze hiába szerezte meg a harmadik helyet, hiszen tíz rajthelyes büntetés vár rá, így a második sorból Romain Grosjean és Nico Rosberg rajtolhat, a Ferrarik pedig a harmadik sort foglalhatják el. Meglepetésre, idén először mindkét Sauber bejutott a Q3-ba. 

kvali - korea.JPG



Pénteken Lewis Hamilton-, míg a kvalifikáció előtti utolsó szabadedzésen már Sebastian Vettel volt a mezőny leggyorsabb versenyzője, így viszonylag könnyen borítékolható volt, hogy a Red Bull és a Mercedes között fog eldőlni a rajtelsőség sorsa. Bár a Red Bull a harmadik szabadedzésen négy tizedmásodpercet vert az Ezüst Nyilakra, de nyilván ilyenkor még nem lehetett tudni, hogy mennyit hagytak benne a kocsikba. A Mercedesnél mindenesetre optimisták voltak, hogy elérhetik a pole pozíciót, de ez végül nem sikerült. 

Q1

Esteban Gutierrez 1:41-es köre nyitotta meg a kvalifikációt, ami persze még a közepes keveréken is gyengécske volt, hiszen délelőtt a keményebb Pirelliken Lewis Hamilton 1:38-as kört rakott össze. Az érkező Mercedesek már 1:40 alatt indítottak, és néhány percen belül az első kilenc pilóta hozni tudta az 1:39-es gyorsköröket, miközben Hamilton már 1:38.574-re faragta le az etalont. A Red Bullok sokáig kivártak, majd Vettel rögtön a harmadik helyen nyitott Hamilton, és a már szuperlágy gumikat használó Esteban Gutierrez mögött. A német ezt követően tovább javított,  és ez bőven elegendőnek is bizonyult a továbbjutáshoz. Utoljára Mark Webber és Romain Grosjean csatlakozott a mezőnyhöz, és Vettellel együtt ők hárman voltak azok, akik a keményebb gumikon oldották meg a továbbjutás, a többiek biztonság kedvéért már az első etapban szuperlágyra váltottak. Végül Räikkönen, Rosberg és Hülkenberg végzett a top3 helyen, a Caterham és a Marussia pilótáin kívül pedig a két Williams búcsúzott. A finn bajnok 1:38.341-gyel zárt a tabella tetején, míg az utolsó továbbjutó hely 1:39.185 volt Paul di Resta Force Indiájával. 

Q2

Az időmérő középső szakaszát az első etapban felrakott, azaz használt szuperlágy abroncsokon kezdte meg a mezőny, és ezúttal Daniel Ricciardo volt az első fecske 1:39-es körével. Utolsóként most is a Red Bull pilótái és Grosjean érkeztek. Ekkor Hamilton már friss szett lágyabb gumikon 1:37-tel uralta a mezőnyt, végül csak az egyik Red Bull tudta ezt űberelni, természetesen a címvédővel a volánnál. A német közel három tizeddel előzte be a 2008-as világbajnokot, Webber pedig csak egy hajszállal maradt el a Mercedestől. Rosbergnek jutott a negyedik hely, de az utolsó gyorskörökön Alonso és Nico Hülkenberg is átugrotta. A hatodik helyig visszacsúszó Rosberget a két Lotus, valamint  Massa követte, miközben a szingapúri lendületét megtartó sauberes Esteban Gutierrez maga mögé utasította a két McLarent. Ahhoz képest, hogy a wokingiak a Lotust készültek megszorongatni, ezúttal még a Saubert sem sikerült megelőzniük. A svájci gárda mindkét versenyzője továbbjutott a legjobb 10 között. Jenson Button a Q2 végén egyébként arra panaszkodott csapatának, hogy az egyik Lotus feltartotta utolsó gyorskörén. 

Kiesők sorrendje: Sergio Pérez, Jenson Button, Daniel Ricciardo, Adrian Sutil, Paul di Resta, Jean-Eric Vergne.

Arctica sportnapszemüveg

Q3

Első nekifutásra a két Red Bull nyitott az élen, ráadásul Vettel saját csapattársára is majdnem három tizedmásodpercet vert, és 1:37.202-vel adta fel a leckét riválisainak. Az energiaitalosok mögött Hamilton, Grosjean és Rosbeg sorakozott fel, miközben a többiek inkább kivártak, és egy lapra tettek fel mindent. A hajrában Vettel idejét senkinek nem sikerült túlszárnyalni, így utolsó körén el is vette lábát gázpedálról, és Monza valamint Szingapúr után, zsinórban harmadjára rajtolhat a legelőkelőbb helyről.   A Mercedes versenyzői közül ezúttal Hamilton volt az, aki megszorongatta a háromszoros bajnokot, de végül két tizeddel kikapott. A második rajtkockát mindenesetre megszerezte, miközben Rosberget még a Lotus francia pilótája is megelőzte. Webber ugyan harmadik lett, de 10 rajthelyes büntetése miatt kiesik az élmenők csoportjából, és csak a 13. helyre állhat fel vasárnap délután. A két Ferrari a hatodik-hetedik legjobb időt autózta, mögöttük pedig a gyorskörén hibázó Räikkönent is megelőzve, a két Sauber sorakozott fel. 

A Ferrarik már nyolc tizedet illetve egy másodpercet kaptak a német bajnoktól, de mindkét pilóta kijelentette, hogy a versenyen támadni fognak, mint ahogy a Mercedes is úgy véli, hogy bár nehéz lesz, de nem lehetetlen feladat megfogni az F1-es pályafutása 42. rajtelsőségét bezsebelő Vettelt. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő edzés végeredménye:

időmérő korea.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 időmérő formula-1 koreai nagydíj