2013. okt 08.

F1 Beszédes számok a Koreai Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Koreai Nagydíjról

Sebastian Vettel Szingapúr után Koreában is mesternégyest mutatott be, miután a pole-ból rajtolva, mindvégig az élen autózva szerezte zsinórban negyedik futamgyőzelmét, és közben a verseny leggyorsabb körét is megfutotta. Vettel eddigi F1-es pályafutása során többször is nyert már egymás után négy futamot, de az ötödik még sosem jött össze. Hétvégén Szuzukában ez is megváltozhat, ráadásul jó esélyekkel indul, hiszen a tavalyi Japán Nagydíjat  történetesen mesternégyessel zárta. 

red bull - korea.JPG

Vettel F1-es pályafutása során harmadik alkalommal nyert már zsinórban négy versenyt, és az elmúlt hétvégén immár negyedjére mutatott be mesternégyest. Ez utóbbi bravúrral beérte  Jackie Stewartot, Ayrton Sennát és Nigel Mansellt, és már csak három versenyző van előtte, aki ennél több Grand Slammel rendelkezik. Ennél is lenyűgözőbb, hogy Vettelen kívül mindössze két pilóta volt a sport történetében, aki egymás után kétszer tudta ezt a tökéletes eredményt elérni: Alberto Ascari 1952-ben a Német és Holland Nagydíjon, illetve Jim Clark 1963-ban a Holland a Francia Nagydíjon.

Grand Slam győzelmek:

Jim Clark - 8

Alberto Ascari , Michael Schumacher - 5

Jackie Stewart , Ayrton Senna , Nigel Mansell, Sebastian Vettel - 4

Nelson Piquet - 3

Juan Manuel Fangio , Jack Brabham , Mika Häkkinen - 2

Mike Hawthorn , Niki Lauda , Gerhard Berger , Damon Hill , Fernando Alonso , Stirling Moss , Jacques Laffite, Gilles Villeneuve , Jo Siffert, Jacky Ickx, Clay Regazzoni - 1

A Red Bull német bajnoka nem mellesleg az Olasz Nagydíj 28. köre óta sorozatban 142 kört autózott az élen , bár ez a teljesítmény még kicsit messze van saját eddigi rekordjától, amit még tavaly ért el, mikor a Szingapúri Nagydíjtól egészen az Indiai Nagydíjig zsinórban 205 kört töltött az élen. Ami koreai szerepléseit illeti, Vettel lenyűgöző statisztikát jegyez, hiszen az eddigi négy koreai verseny összesen 220 köréből nem kevesebb, mint 208-at töltött vezető helyen, ami 94 százalékos mutató.

Vettel karrierének 42. F1-es pole pozíciója egyben a Renault motorok által hajtott autók 208. rajtelsősége volt, mellyel a francia cég beérte a rajtelsőségek összesített statisztikájában rekorder Ferrarit. Mindemellett a német pilóta saját nemzetét is felsegítette a második helyre a Koreában szerzett rajtelsőségével: Németország immár Brazília mellett a második helyet foglalja el összesen 125 pole-lal, míg az top helyet Nagy-Britannia bérli, nem kevesebb mint 217 pole pozícióval.

A háromszoros világbajnok jelenleg 272 ponttal vezeti a bajnoki pontversenyt, ami legközelebbi riválisához, Fernando Alonsóhoz  képest is nagy különbséget jelent (77pont), ám ahhoz, hogy túlszárnyalja 2011-es-, összesen 392 pontos rekordját (amikor szintén 19 futamos volt a versenynaptár), az összes hátralévő nagydíjat meg kellene nyernie.

Arctica sportnapszemüveg

Kimi Räikkönen ebben a szezonban eddig hatszor végzett a második helyen, és idei nyolcadik-, összességében pedig 77. dobogós eredményét ünnepelhette múlt vasárnap. A finn egyébként most először állhatott dobogóra Dél-Koreában, és ez egyben azt is jelenti, hogy ebben a statisztikában már csak az indiai pálya illetve Austin hiányzik a listájáról.

Romain Grosjean idén harmadjára ünnepelhetett a pódiumon, és érdekesség, hogy mindannyiszor Vettel és Räikkönen mellett. Ez a hármas, ugyanebben a sorrendben egyébként eddig összesen négy alkalommal pezsgőzött együtt: 2012-ben és 2013-ban Bahreinben, illetve idén még Németországban és most Jeongamban. Legutóbb 2006-ban Alonso-Schumacher-Räikkönen trióval fordult elő, hogy egy szezonon belül háromszor, ugyanabban a sorrendben ünnepeltek a dobogón.

A negyedik helyen Nico Hülkenberget intette le a kockás zászló, így a német versenyző legjobb sauberes helyezésének örülhetett. Eddigi F1-es karriere során ennél jobb eredményt még sosem sikerült elérnie, sőt a mostani bravúrja előtt csak egyszer zárt ugyanebben a pozícióban, még tavaly Belgiumban a Force India versenyzőjeként.

Fernando Alonso ugyan csak a hatodik helyen szelte át a célvonalat, de ez egyben azt is jelenti, hogy a spanyol idén eddig mindannyiszor a legjobb nyolcban végzett (amikor célba ért). Legutóbb ezt a stabil eredményt Rubens Barrichello tudta megcsinálni még 2009-ben, a Brawn GP pilótájaként.

A kétszeres bajnok persze negatív sorozatot is folytatott az elmúlt hétvégén, hiszen zsinórban 10. alkalommal nem sikerült az első két sorba kvalifikálnia magát. Az első sorból ráadásul idén még egyszer sem rajtolhatott, ami plusz aggasztó jel a már egyébként is nagyon halovány bajnoki remények tekintetében, ugyanis mindössze egyetlen világbajnok van a Formula-1 történelmében, aki hasonlóan rossz kvalifikáció mutatóval meg tudta nyerni a vb-t. 1984-ben Niki Lauda úgy lett világbajnok (fél ponttal Alain Prost előtt), hogy egyszer sem rajtol az első sorból, sőt a második sorban is csak a szezon 10., 12. és 14.nagydíján kapott helyet.

Mindeközben Vettel idén a Kínai Nagydíj kivételével minden alkalommal az első három hely valamelyikéről kezdhette meg versenyét, ezzel együtt az Alonso elleni kvalifikációs mérlege jelenleg 13-1.

Paul di Restának nincs túl sok szerencséje mostanában, hiszen az elmúlt vasárnap zsinórban ötödjére nem tudta teljesíteni a versenytávot. Csapattársa, Adrian Sutil szintén idő előtt fejezte be a Koreai Nagydíjat, és a Force India ezzel idei negyedik kettős kiesését könyvelhette el. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 sebastian vettel jeongam formula-1 koreai nagydíj