2013. okt 10.

F1 Tudtad ezt a Japán Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Japán Nagydíjról?

Hétvégén a Formula-1 mezőnyének egyik kedvenc pályáján, Szuzukában a 29. Japán Nagydíjjal folytatódik az idei bajnokság. A jelenlegi versenyzők közül öten is nyertek itt futamot, legtöbbször Sebastian Vettel, aki legutóbbi látogatása alkalmával mesternégyest mutatott be a japán közönségnek, az azt megelőző évben pedig világbajnoki címet ünnepelhetett ugyanitt. Vettel sikerei mellett többek között Kimi Räikkönennek is voltak itt felejthetetlen pillanatai, és persze a hétszeres világbajnoknak, Michael Schumachernek is. A Formula-1 hivatalos weboldala most a Japán Nagydíjak történelméből sorakoztat fel néhány érdekes statisztikát és mérföldkövet.

japán gp suzuka 1987.JPG

 

A Formula-1 történelmében eddig 28 Japán Nagydíjat rendeztek, ebből 24-et Szuzukában (1987 és 2006 között, majd 2009-től napjainkig), négyet pedig Fudzsiban (1976 és 1977, ill. 2007 és 2008). Ezen kívül egyetlen japán helyszín látta még vendégül a széria mezőnyét, mégpedig Aida 1994-ben és ’95-ben, de az Csendes Óceáni Nagydíjnak adott otthont.

A Japán GP debütálása 1976-ban volt Fudzsiban, ahol a futamgyőztes a Lotust vezető Mario Andretti lett, James Hunt pedig - drámai körülmények között - egy harmadik hellyel megszerezte első és egyben utolsó világbajnoki címét.

A futamgyőzelmek statisztikájában Michael Schumacher áll az élen összesen hat Japán Nagydíj megnyerésével. A német legenda ezen kívül további három dobogós helyezéssel, összesen nyolc pole pozícióval és négy leggyorsabb körrel büszkélkedhet. Schumacheren kívül az F1 történelmében csak egyetlen pilóta van, aki egy nagydíj helyszínen nyolc rajtelsőséget tudott szerezni, mégpedig Ayrton Senna, aki a San Marinói Nagydíj kvalifikációján nyolc alkalommal is a leggyorsabbnak bizonyult.

Japánhoz és Schumacherhez további rekord is köthető: 2002-ben a német bajnok itt érte el sorozatban 19. dobogós helyezését.  (2011-es USA GP-től a 2002-es Japán Nagydíjig)

Jelenlegi versenyzők közül öten nyertek már Japán Nagydíjat: Sebastian Vettel (háromszor), Fernando Alonso (kétszer), Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton és Jenson Button pedig egy-egy alkalommal.

Vettel az elmúlt négy japán versenyhétvégén mindannyiszor pole-ból rajtolhatott, és nem mellesleg tavaly F1-es pályafutásának második mesternégyesét (pole-ból rajtolva, minden körben az élen autózva győzött, és közben a leggyorsabb kört is megfutotta) gyűjtötte be. Azóta még kettő ilyen tökéletes eredményt tudott felmutatni, történetesen éppen a legutóbbi két helyszínen, Szingapúrban és Dél-Koreában.

A Japán Nagydíjak statisztikájában a McLaren legsikeresebb csapat kilenc győzelemmel és összesen 25 dobogós helyezéssel.

Szuzukában a körrekordot (1:31.540) Kimi Räikkönen tartja még 2005-ből, amikor a wokingiak autóját vezethette. Ugyanezen a hétvégén a finn a 17. helyről rajtolva nyerte meg a versenyt. Ennél alacsonyabb rajtpozícióból még senki nem tudott futamot nyerni a japán versenypályán.

Mivel a Japán GP több alkalommal is a versenynaptár legvégén foglalt helyet, így minden más országnál többször avattak itt F1-es világbajnokot, szám szerint 12-szer. A mezőny jelenlegi bajnokai közül egyedül Vettel ünnepelt  itt bajnoki címet, még 2011-ben (a többiek mind Brazíliában lettek világbajnokok). Matematikailag ez idén is lehetséges ha a német nyer, miközben Alonso a kilencedik helyen-, vagy annál rosszabb pozícióban ér célba.

Az eddigi 28 Japán Nagydíjon 14-szer nyert az első helyről rajtoló pilóta. A szuzukai mutató pontosan 50 százalékos, hiszen az eddigi 24 futamból 12-szer a pole-t megszerző versenyzőt intette le elsőként a kockás zászló.

A Mercedes számításai szerint Szuzukában a pilóták a kör 70 százalékát teszik meg teljes gázon, és a leghosszabb padlógázas szakasz 16 másodpercig tart. A versenyzők átlagosan 48-szor használják a sebességváltót egy kör alatt, így az 53 körös versenyen ez 2544 sebességváltást jelent.

Eddig összesen 17 japán versenyző vehetett részt F1-es nagydíjon, közülük hárman értek el dobogós helyezést: Szato Takuma 2004-ben az USA-ban, Szuzuki Aguri 1990-ben Japánban, és tavaly szintén Japánban Kobajasi Kamui ünnepelhette egyetlen dobogós helyezését a szériában.

Arctica sportnapszemüveg

A fentieken kívül még jó néhány mérföldkő kötődik a Japán Nagydíjakhoz:

- Alessandro Nannini itt szerezte meg egyetlen F1-es győzelmét 1989-ben, de csak azt követően, hogy Ayrton Sennát kizárták. Szuzuki Agurin és Kobajasi Kamuin kívül Roberto Moreno, Mika Häkkinen és Heikki Kovalainen is itt szerezte meg első dobogós helyezését a királykategóriában.

- Michael Schumacher és Ralf Schumacher egyaránt 100. nagydíját kezdte meg Japánban - igaz, öt év telt el a két jubileum között (1997 és 2002).  

- Jacques Villeneueve 2005-ben Szuzukában 150 nagydíját ünnepelhette, Rubens Barrichello pedig 2010-ben itt kezdte meg 300. F1-es versenyét. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1