2013. okt 11.

F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája Szuzukában

írta: FormaNet
F1 Vettel volt a pénteki nap leggyorsabb pilótája Szuzukában

A Japán Nagydíj pénteki napján délelőtt a Mercedesek, majd délután már a Red Bullok uralták a szuzukai versenypályát, Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben. A második szabadedzésen Nico Rosberg és Lewis Hamilton közé a Lotusok is beférkőztek a negyedik-ötödik helyre, ugyanakkor Kimi Räikkönen csak félig tudta teljesíteni programját, mivel a gyakorlás felénél sóderágyban kötött ki, és ezzel véget is ért számára a nap. A Ferrarik csak a top10 második felében, a nyolcadik- és a tizedik helyen zártak, Fernando Alonso több kicsúszással is leamortizálta abroncsait. 

sebastian vettel - szuzuka.jpg

A délelőtti szabadedzés nem múlt el balesetek és kicsúszások nélkül, többek között Giedo van der Garde és Jules Binachi a Degner 2-nél a gumifalban landolt, és ez utóbbi versenyző autóját majd csak szombat délelőttre tudja helyrehozni a Marussia.

A második tréningből alig telt el 10 perc, és a fent említett kanyar újabb áldozatot szedett, ezúttal Pastor Maldonado személyében, aki délelőtt az egyik kereket hagyta el Williamséről. Akkor a kocsi épségben megúszta az incidenst, most azonban nem volt ekkora szerencséje a venezuelai pilótának. A Spoon kanyar is több versenyzővel kibabrált a nap folyamán, és Maldonado balesete után pár perccel Sergio Pérez itt tesztelte a gumifalat McLarenjével. A mexikói a műfűn megcsúszva törte össze autójának elejét.

A nagyok is hibáztak olykor, Fernando Alonso például (szintén a Degner kanyarnál) bemutatott egy piruettet, majd később még egyszer megcsúszott, de a Ferrarinak egyik alkalommal  sem esett baja, de a gumik szinte használhatatlanná váltak, így a spanyol vvégül csak a 10. helyen végzett. 

Amik a köridőket illeti, az edzés első harmadában a keményebb gumikon ezúttal a Red Bullok vették át az irányítást. Sebastian Vettel 1:33.852-vel állt az élen, mögötte csapattársa, Mark Webber valamint a két mercedeses, Nico Rosberg és Lewis Hamilton sorakozott fel. Ez utóbbi versenyző közel hat tizeddel maradt el az élmenő mögött.

Félidőben előkerültek a közepes Pirellik is, melyekkel a Lotus beférkőzött a két Mercedes közé, majd ezt követően megkezdődtek a szokásos hosszú etapok. Kimi Raikkönennek viszont nem tartott sokáig a programja, ugyanis a Dunlop kanyarnál kisodródott, és bent ragadt a kavicságyban.

Fél órával a leintés előtt a Red Bullok és Rosberg mögött Räikkönen, Grosjean és Hamilton volt a sorrend, a legjobb 10-ben pedig még Ricciardo, Massa, Button és Alonso foglalt helyet. A versenyszimulációs programok miatt ez a sorrend a leintésig már semmit nem változott. 

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés szuzuka.JPG

Első szabadedzés beszámolója és végeredménye

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés japán nagydíj szuzuka formula-1