2013. okt 15.

F1 Beszédes számok a Japán Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Japán Nagydíjról

A Japán Nagydíj után matematikailag két főre szűkült az idei bajnoki cím esélyeseinek listája. Négy versennyel a szezon vége előtt papíron Sebastian Vettel és Fernando Aonso van még versenyben, és Szuzukában mindkét klasszis újabb rekordot döntött meg. A Ferrari spanyolja a bajnoki pontok statisztikájában vette át az első helyet Michael Schumachertől, míg a negyedik vb címe felé száguldó Vettel egyéni rekordját döntötte meg zsinórban ötödik diadalával.

suzuka 2013.jpg

- Szuzukában elért negyedik helyével Fernando Alonso összességében 1571. pontjánál tart a szériában, és ezzel átvette a vezetést Michael Schumachertől, aki 1566 ponttal bérelte az első helyet, egészen vasárnap délutánig. Ez a statisztika természetesen nagyon csalóka, hiszen 2010-ben jelentősen megváltozott a pontrendszer. Manapság sokkal többet ér egy győzelem, és még a dobogós helyezések is többet hoznak a "konyhára". Ezt igen jól bizonyítja, hogy ezen statisztika első 10 helyén zömében jelenleg is aktív versenyzők állnak, azaz olyanok, akik már az új rendszerben is szorgalmasan gyűjtögették pontjaikat. Ha az összesített statisztika első 10 helyezettjének pontjait a mostani szabályok szerint számoljuk ki, abban az esetben Schumacher továbbra is vezetné ezt a statisztikát, sőt Alain Prost is Alonso előtt állna.

Top10             Valós pontszám    Új pontrendszer szerinti számítás  Nagydíjak száma

Fernando Alonso            1572                   2414                                                    211

Michael Schumacher      1566                   3890                                                    306

Sebastian Vettel            1351                   1541                                                     116

Lewis Hamilton              1074                   1452                                                     125

Jenson Button               1059                    1683                                                     243

Mark Webber                 996.5                   1311                                                    211

Kimi Räikkönen              963                      1882                                                   190

Alain Prost                    798.5                    2483                                                   199

Felipe Massa                 794                      1328                                                   187

Rubens Barrichello         658                       1897                                                   323

Mindemellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy anno kevesebb nagydíj volt egy szezonban, ráadásul jelenleg minden egyes nagydíjon összesen 101 ponton osztoznak a versenyzők, míg például az F1 indulásának évében, 1950-ben az egyes nagydíjakon összesen 24 pontot osztottak szét a versenyhétvége során. 

- Sebastian Vettel menetelése Japánban is folytatódott, ám ez alkalommal a német győzelmének különlegességét az adta, hogy eddigi élete során először sikerült egymást követően öt nagydíjat megnyernie. Rajta kívül az F1 történelmében mindössze öt pilótának sikerült ez a bravúr. Vettel ezzel az eredményével olyan legendákhoz csatlakozott, mint Alberto Ascari , Michael Schumacher, Jack Brabham, Jim Clark és Nigel Mansell. Legutóbb Schumacher nyert zsinórban öt futamot még 2004-ben, az Ausztrál Nagydíjtól a Spanyol Nagydíjjal bezárólag. Ezt követően Monacóban nullázott, majd az Európa Nagydíjtól egészen a Magyar Nagydíjig, sorozatban hétszer  ismét nem talált legyőzőre. Ha Vettel Indiában is győzni tud, akkor ebben a statisztikában Ascari és Schumacher mögé besorakozik a harmadik helyre, nem mellesleg ebben az esetben Juan Manuel Fangio és Schumacher után az F1 harmadik olyan versenyzője lesz, aki zsinórban negyedik világbajnoki címét ünnepelheti.  

- A németnek ugyan KERS probléma miatt nem sikerült megszereznie a pole-t Szuzukában, ám a második rajtkocka egyben azt is jelentette, hogy sorozatban hetedjére rajtolhatott az első sorból, idén pedig összesen 11. alkalommal.

- A címvédő 35. F1-es győzelmét aratta múlt vasárnap, és jelenleg ugyanannyi ponttal (297) vezeti a bajnokságot, mint amennyit a konstruktőri tabella második helyén álló Ferrari két pilótája gyűjtött össze,  azaz  ha Webber egész szezonban nem szerzett volna egyetlen egy pontot  se, a Red Bull (több győzelemmel) akkor is első lenne a csapatok között. Az utóbbi években 2004-ben fordult elő olyan eset, hogy egy csapat egyetlen egy pilótával is megnyerte volna a bajnokságot. Ez természetesen a Ferrari és Michael Schumacher volt, aki abban az évben 148 pontot gyűjtött, míg a második helyen záró BAR-Honda két pilótája mindössze 119-et.

Arctica sportnapszemüveg

- Mark Webber második helyével a Red Bull immár 14. kettős győzelmét aratta, ugyanannyit mint anno Alain Prost és Ayrton Senna duója a McLarennél. Mivel az ausztrál a szezon végén távozik a szériából, így Schumacher és Barrichello párosa egy ideig még vezetni fogja ezt az összesítést, 24 kettős győzelemmel (Ferrari).

- Webber idén először tudta legyőzni csapattársát a kvalifikáción, és megszerezte F1-es karrierének 12. pole pozícióját. Az örökranglistán ezzel beérte a 29 helyen álló Gerhard Bergert és David Coulthardot. Mindemellett a verseny leggyorsabb köre is az ő neve mellé került, összességében 18. alkalommal.

- Max Chilton szintén idén először kerekedett felül csapattársán, Jules Bianchin a kvalifikáción (leszámítva Monacót, ahol műszaki probléma miatt Bianchi nem is tudott részt venni az időmérőn), így a mezőnyben már nincs olyan versenyző, aki minden egyes időmérőn gyorsabb lett volna saját kollégájánál. 

- A harmadik helyen célba érő Romain Grosjean (egy nagyszerű rajt után) sokáig-, összesen 26 kör erejéig állt az élen a szuzukai futamon. A franciának eddig ez volt a hatodik olyan nagydíja, ahol valameddig vezette a versenyt, ám az előző öt ilyen alkalommal összességében mindössze 12 élen töltött kört jegyzett. Harmadik helyével egyébként Franciaország 300. F1-es dobogós helyezését szerezte meg, és idén először tudott úgy felérni a top3-ba, hogy csapattársa, Kimi Räikkönen nem előtte végzett.

esteban gutierrez . monisha kaltenborn - suzuka.jpg- A hetedik helyet megszerző Esteban Gutierrez első F1-es pontjainak örülhetett, ezzel együtt az újoncok közül  idén ő az első, akit pontszerző helyen intett le a kockás zászló. Gutierrez csapattársa, Nico Hülkenberg a hatodik helyen ért célba, így a Sauber a tavalyi Olasz Nagydíj után most először ünnepelhetett kettős pontszerzést. 

- A Ferrari sorozatban 63. nagydíjon szerzett pontot, azaz Indiában beérhetik a rekordot tartó McLarent. A maranellóiak a 2010-es Német Nagydíj óta nem nulláztak, azaz legalább az egyik autójuk mindig a top10-ben ért célba.

- Ugyanakkor az olasz gárda egy rekordot elveszített Szuzukában, mégpedig a a motorgyártók statisztikájában a legtöbb pole pozíció rekordját, melyet immár a Renault motoros autók vettek át Mark Webber rajtelsőségének köszönhetően. A Ferrari eddig 208 pole-lal állt az élen, ám a Renault most 209-nél jár. 

000 facebook_banner.jpg

 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1