2013. okt 23.

F1 A pénz nem minden - Logikus döntés volt Daniil Kvyat szerződtetése

írta: FormaNet
F1 A pénz nem minden - Logikus döntés volt Daniil Kvyat szerződtetése

A Toro Rosso hétfői bejelentése sokakat meglepett, hiszen a 2014-es szezonra leszerződtetett 18 esztendős Daniil Kvyat neve még viszonylag ismeretlen, ennek ellenére a nála jóval tapasztaltabb és ismertebb Antonio Felix da Costát ütötte ki a nyeregből. Mivel jövőre debütál az Orosz Nagydíj, így a legtöbben máris a pénzt látták a döntés hátterében, ám az Autosport munkatársa, Edd Straw úgy véli, nem kell rögtön fizetős pilótát kiáltani, először is meg kell kell nézni az idei teljesítményeket. 

daniil kvyat.JPG

"Mi bátran hozunk döntéseket” – mondta egyszer a Red Bull motorsport igazgatója, Helmut Marko, és ezt most be is bizonyították a 19 esztendős Daniil Kvyat Toro Rossós szerződésével.

Az orosz pilóta eddig mindössze 22 kör erejéig vezethetett F1-es autót, mégpedig nyáron a fiatal pilóták tesztjén, Silverstone-ban, de gyakorlása idő előtt véget ért egy kicsúszást követően. Mindemellett az F1 előszobáinak számító szériákig (mint a GP2 vagy WSR) még el sem jutott, hiszen idén a GP3-ban harcol a bajnoki címért, illetve a Formula3-ban is sikeresen helyt állt néhány versenyhétvégén. Jövőre ráadásul komoly változások jönnek, így minden csapat számára nagy segítség lesz egy tapasztalt pilóta, ellenben egy-, még az újoncok között is rutintalannak számító versenyző beilleszkedése és felzárkóztatása nagyon sok időt vesz igénybe.

Mindezek tükrében a Red Bull fiatal tehetségei közül legnagyobb esélyesként a 22 éves Antonio Felix da Costát tartották számon, hiszen a portugál már eggyel nagyobb szériában, a Formula Renault 3.5-ben versenyzett, és többször is tesztelhetett már F1-es autót mint Kvyat, azaz rövidtávon valószínűleg jobb eredményeket hozna 2014-ben.

A Toro Rosso feladata azonban gyakorlatilag az, hogy a fiatal tehetségeket F1-es versenyzővé „csiszolja”, így ennek tükrében a Red Bull junior programjának tagjai mind esélyesek voltak, vagyis   Antonio Felix da Costa mellett elméletileg ugyanolyan esélyekkel pályázott Carlos Sainz Jr és Kvyat is.

Mivel végül ez utóbbi pilótára esett a választás, természetesen elkerülhetetlenül felmerül az orosz támogatók befolyása, hiszen Oroszország egy hatalmas piac a Red Bull számára, amit persze ki is kell használni. Mindemellett a pletykák szerint egy orosz bank is segíti Kvyatot. Senki előtt nem titok, hogy a királykategóriában mindig is fontos helyet kaptak az üzleti szempontok, de összességében azért nem minden a pénz. Néhány tehetséges pilóta az elmúlt hónapokban jókora összegekkel kopogtatott a Red Bull ajtaján, de ezek a megkeresések rendre elutasítással végződtek, sőt a Red Bull sok pénzt áldozott Kvyat „nevelésére” is, mert Helmut Marko nagyon ígéretes tehetségnek tartja.

Egyelőre helytelen lenne egyszerűen csak rásütni a „fizetős pilóta” bélyegét, még úgy is, ha hazájából kap némi támogatást, hiszen minden bizonnyal Da Costának is szüksége lett volna szponzorokra a királykategóriához. A pénzügyi oldalon túl sokkal inkább az idei teljesítmény dönthetett az orosz ifjonc javára. Da Costa ugyanis tavaly igen magasra tette a lécet azzal, hogy az első öt versenyt kihagyva, a szezon végén mindössze 23 pont választotta el Formula Renault 3.5 bajnokától, Robin Frijns-től. Remek eredményei után egyértelmű volt, hogy idén mindenki bajnoki címet várt tőle. A dolgok azonban nem jól alakultak a portugál számára, és egy gyenge szezonkezdés után ugyan volt néhány kiemelkedő hétvégéje, ám ezzel együtt is csak a bajnokság harmadik helyén zárt. Tény, hogy a portugál szezonját nem kerülte el a balszerencse és a technikai malőr sem, de ezek mellett olykor vezetői hibák is megakadályozták az eredményességben.

„Ha tavaly ilyenkor megkérdezik tőlem, akkor száz százalékra mondtam volna, hogy Da Costa lesz a befutó, most azonban alaposabban meg kell ezt vizsgálni”- nyilatkozta még szeptemberben Helmut Marko.

Da Costától tehát jóval többet várt a Red Bull ahhoz, hogy Daniel Ricciardo utóda lehessen, ám a portugál nem felelt meg a „vizsgán”. Természetesen egy gyengébb szezon még nem jelenti azt, hogy innentől kezdve nincs helye a nagyok között, de tény, hogy gyengélkedése ajtót nyitott a GP3-ban versenyző Kvyat számára, aki Da Costával ellentétben éppen a várakozásokon felül teljesíti idei szezonját. A Hungaroringen megszerzett első dobogós helyezése óta egészen a második helyig zárkózott fel, és az évadzáró abu dhabi versenyhétvégén még a bajnoki címért küzdhet.

Ebből a szempontból tehát máris valamivel logikusabbnak tűnhet az orosz pilóta szerződtetése, ráadásul Helmut Marko nyilatkozataiból az derül ki, hogy valóban nagy tehetségnek tartják. Az osztrák szakember szerint Kvyat jövőre a szezon második felére már valódi kihívást jelent majd a harmadik szezonját megkezdő Jean-Eric Vergne számára.

"Természetesen meg kell tanulnia, hogyan is működik a Formula-1, és meg kell ismerkednie a versenypályákkal is. De azt mondanám, hogy hat-nyolc verseny után kihívást fog jelenteni Jean-Eric Vergne számára.”

"Daniil elég agresszív versenyző. Sosem adja fel, és rendkívül gyors. Különböző kategóriákban kipróbáltuk már, és még teszt nélkül is azonnal megvolt a sebessége” – dicsérte választottjukat Marko.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 toro rosso formula-1 daniiel kvyat