2013. okt 24.

F1 Tudtad ezt az Indiai Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt az Indiai Nagydíjról?

Hétvégén a Formula-1 történelmének harmadik Indiai Nagydíjára kerül sor, vagyis a jelenlegi versenynaptár második legfiatalabb helyszíne értelemszerűen nem rendelkezik még túl sok mérföldkővel, ennek ellenére a Formula-1 hivatalos weboldala néhány érdekes statisztikát sorakoztatott fel az eddigi indiai versenyhétvégékről.

 vettel 2011-india.JPG

 

Az Indiai Nagydíj még igen fiatalnak számít a száguldó cirkusz történelmében, hiszen eddig mindössze két alkalommal, 2011-ben és 2012-ben látogatott el a mezőny a New Delhi mellett épülő Buddh International Circuit, nevet viselő létesítménybe.

Az eddigi indiai versenyhétvégéket Sebastian Vettel uralta: tavaly és tavaly előtt is a pole ból rajtolhatott és mindkétszer meg is nyerte a versenyt, ráadásul minden egyes kört az élen töltött, ami szám szerint 2x60, azaz 120 kört jelent. Nem mellesleg az első Indiai Nagydíjon a német F1-es pályafutásának első mesternégyesét ünnepelhette, vagyis a pole ból rajtolva, mindvégig az élen autózva nyerte meg a futamot, miközben a verseny leggyorsabb körét is megfutotta.

Ha a Red Bull német bajnoka ezen a hétvégén legalább az ötödik helyen ér célba, akkor India lesz a 20. olyan ország, mely Formula-1-es világbajnokot avathatott. Az eddigi országok: Olaszország, Spanyolország, Németország, Svájc, Nagy-Britannia, Marokkó, USA, Portugália, Dél-Afrika, Mexikó, Ausztria, Japán, Kanada, Ausztrália, Magyarország, Franciaország, Belgium, Brazília és Abu Dhabi.

Japánban Vettel lett az F1 történelmének hatodik versenyzője, aki zsinórban öt futamgyőzelmet szerzett ( Alberto Ascari, Jack Brabham, Jim Clark, Nigel Mansell és Michael Schumacher után), és ha most vasárnap is a dobogó legfelső fokán pezsgőzhet, akkor ebben a statisztikában felugrik a top3-ba, Ascari és Schumacher mögé, akik sorozatban hét futamgyőzelemmel vezetik a listát.

Vettel csapattársa, Mark Webber is jelentős mérföldkőhöz érkezhet Indiában, ha legalább a nyolcadik helyet sikerül megszereznie. Ebben az esetben az ausztrál bajnoki pontjaival átlépi a bűvös ezres határt. Webber eddig összesen 996.5 pontot gyűjtött a szériában.

A Red Bullon kívül eddig csak a Ferrarinak és a McLarennek sikerült dobogós helyezést elérnie Indiában.

A tavalyi versenyen a mclarenes  Jenson Button futotta meg a leggyorsabb kört, a rekordot azonban Vettel tartja még 2011-ből, 1:27.249-es idővel.

Indiai Nagydíjon eddig még sosem volt szükség a biztonsági autóra.

A Mercedes adatai szerint a pilóták a kör 63 százalékában nyomhatják tövig a gázpedált. A leghosszabb padlógázas szakasz 14.2 másodpercig tart a 3-as és 4-es kanyar közötti hosszú egyenesben. A versenyzők egy kör alatt átlagosan 58-szor használják a váltót, ami a 60 körös versenyen összesen  3480 sebességváltást jelent.

Eddig két indiai versenyző állt rajthoz a királykategóriában, Narain Karthikeyan és Karun Chandhok személyében, közülük azonban csak Karthikeyannak sikerült pontot szereznie, még 2005-ben, amikor öt pontig jutott azon az Amerikai Nagydíjon, melyen csak hat autó teljesítette a versenyt, köztük Karthikeyan Jordan Toyotája is. 

Annak ellenére, hogy még viszonylag új a versenynaptárban, az Indiai Nagydíj otthont adott néhány mérföldkőnek: 2011-ben Jarno Trulli és Felipe Massa itt ünnepelte 250. illetve 150. nagydíját, tavaly pedig Button a McLaren 150. leggyorsabb körét jegyezte fel a csapat statisztikájában. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 indiai nagydíj