2013. okt 25.

F1 Vettellel az élen a Red Bull kezdett legjobban Indiában

írta: FormaNet
F1 Vettellel az élen a Red Bull kezdett legjobban Indiában

Sebastian Vettel eddig mindkét Indiai Nagydíjon uralta a pályát, és ez a sorozat egyelőre nem szakadt meg a hétvége első szabadedzésén sem. A címvédő közel két tizedmásodperces előnnyel zárt az élen csapattársa, Mark Webber előtt, majd a két Red Bullt Nico Rosberg és Romain Grosjean párosa követte. A bajnoki tabella második helyezettjének nem indult fényesen a hétvégéje - Fernando Alonso váltóhiba miatt mindössze hat kört tudott megtenni. 

sebastian vettel - india.jpg

26 fokos melegben és szinte üres lelátók előtt kezdődött meg a harmadik Indiai Nagydíj első szabadedzése. A Pirelli a tavalyitól eltérő gumipárosítással érkezett,  azaz a kemény és a lágy keverékek helyett most egy agresszívebb verzió, a közepes és a lágy párosítása mellett döntött az olasz márka. A tesztpilóták közül egyedül a force indiás James Calado kapott lehetőséget, mégpedig Paul di Resta helyett, aki csütörtökön beteget jelentett, de mára jobban van, így a második gyakorlásra visszaülhet autójába.

Fél óra elteltével született meg az első mért kör, Sergio Pérez McLarenjének köszönhetően. A mexikói 1:30-as körrel nyitotta meg a sort, majd 1:29-re javított. Ezt követően elég lassan indult be az élet a pályán, még félidőnél is csak 10 versenyzőnek volt mért köre. Az élen továbbra is Pérez állt, de már 1:28-as idővel, majd mögötte a két Williams sorakozott fel az első háromban.

A top csapatok közül elsőként a Mercedesek hagyták el a garázst, és Nico Rosberg második mért körében 1:27.937-tel máris az élre ugrott, hajszállal megelőzve az éppen csapattársát túlszárnyaló Jenson Button. A német ezután tovább javított, miközben lassan a az élmenők is kimerészkedtek.

Fél órával a leintés előtt Sebastian Vettel bérelte ki az első helyet 1:26.683-mal, mögötte két tizedmásodperces lemaradásban Rosbergé volt a második hely, míg a harmadik helyen Romain Grosjean állt, három tizedes hátrányban.

Fernando Alonso edzése nem sokáig tartott. A spanyol 1:28.214-es köre után váltóproblémával találta szembe magát, így lassan visszagurult a Ferrari szerelőihez, és számára ezzel véget is ért az első szabadedzés. Alonso mindössze hat kört tudott megtenni, mellyel végül a 12. helyen zárt.

Az első három sorrendje a leintésig annyiban változott, hogy a sokáig negyedik helyen álló Mark Webber átugrotta a Vettelt követő Mercedest . Grosjean ezzel visszacsúszott a negyedik helyre, mögötte pedig Hamilton és a két McLaren került be a legjobb hét közé. A nyolcadik helyen záró Massa már egy másodpercen kívül volt Vettel legjobbjától, a top10 utolsó két helyét pedig Nico Hülkenberg  Sauberje, valamint Valtteri Bottas Williamse szerezte meg. Kimi Räikkönen csak 17. lett, ráadásul két másodperccet kapott a címvédőtől, ám a finn mindvégig nehezebb autóval körözött, hiszen még saját csapattársánál is 1.7 másodperccel volt lassabb. 

Kisebb bakik, kicsúszások ugyan történtek a 90 perc alatt, de Pastor Maldonado megpördülése volt közülük a legnagyobb hiba. A Williams venezuelai pilótája a 6-os kanyarnál forgott meg, de gond nélkül folytatni tudta a munkát. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye: 

első szabadedzés - india.JPGMásodik szabadedzés végeredménye

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull szabadedzés formula-1 indiai nagydíj