2013. okt 26.

F1 Vettel a 3. szabadedzésen is megközelíthetetlen volt Indiában

írta: FormaNet
F1 Vettel a 3. szabadedzésen is megközelíthetetlen volt Indiában

A pénteki naphoz képest nem sokban változtak az erőviszonyok az időmérő előtti utolsó szabadedzésen, ami a 60 perc helyett 40 percre rövidült. Sebastian Vettel és Mark Webber bérelte ki az első két helyet, a Red Bullok mögé ezúttal viszont Fernando Alonso zárkózott fel. A Mercedesek csak a top10 végén foglaltak helyet, Kimi Räikkönen pedig még ebből a csoportból is lecsúszott.

sebastian vettel - india.JPG

Az Indiai Nagydíj első két szabadedzésén a két Red Bull zárt az élen Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben, és mind a rövid-, mind pedig a hosszú etapokon nagyon gyorsnak tűntek. A címvédő ugyan ismét KERS problémával küzdött, és a lágy Pirellik gyors kopására is panaszkodott, ezzel együtt ő maga is elismerte, hogy maximum már csak egy kis finomhangolásra van szükségük az időmérőig. Ha a technika ördöge- vagy egyéb szerencsétlenség nem szól közben, úgy Vettel vasárnap minden bizonnyal könnyedén négyszeres világbajnok lesz, hiszen ehhez már egy ötödik hely is elegendő lenne számára. A Red Bull szintén begyűjtheti negyedik trófeáját, a konstruktőri második helyért azonban kemény küzdelemre számíthatunk, hiszen a Ferrarit, a Mercedest és a Lotust mindössze33 pont választja el egymástól. Pénteken ráadásul úgy tűnt, hogy a trió legutolsó tagja, az enstone-i csapat van jobb formában, és a második helyen álló Ferrari a leggyengébb láncszem. Ez most valamelyest változott a Ferrari javára, ám a Red Bull fölénye megmaradt. 

„A Red Bullok hihetetlenül gyorsak, de mögöttük mi vagyunk a legjobbak” – konstatálta a második edzésen harmadik helyet megszerző (ám Vettelhez képest közel fél másodperces hátrányban záró) Romain Grosjean a pénteki nap végén.

A vb címre már esélytelen top csapatok pilótáiban tehát max a második helyért zajló csata tarthatja még a motivációt.

„Valószínűleg az lesz a hétvége legnagyobb kérdése, hogy ki szerzi meg a harmadik helyet a Red Bullok mögött, mert úgy tűnik, itt is megállíthatatlanok. Ezzel együtt magabiztos vagyok, és szerintem nekünk is lehet beleszólásunk a dolgokba szombaton és vasárnap is” - mondta Nico Rosberg a pénteki nap végén, de csapattársa, Lewis Hamilton már nem volt ennyire optimista.

„Azon leszünk, hogy a lehető legerősebben szerepeljünk a szombati időmérőn. Ideális esetben ez a második sort jelenti a számunkra, majd remélhetőleg vasárnap meg tudjuk csípni a dobogó harmadik fokát. Ez igazán szép eredmény lenne”- nyilatkozta a 2008-as szezon világbajnoka.

A Ferrarinál Fernando Alonso nem mondott sok újdonságot: „A helyzetünk nem sokban változott a korábbiakhoz képest. Továbbra is kissé le vagyunk maradva. Szombaton meg kell próbálnunk jó rajthelyet szerezni ahhoz, hogy vasárnap elérhessük a dobogót.”

Ami a maranellóiak mellett szól az az, hogy pénteken a legnagyobb ellenfelekhez képest kevésbé koptatták a gumikat, így a versenyen egy jó stratégiával reális esélyük lehet a Lotus és a Mercedes legyőzésére.

Arctica sportnapszemüveg

A pénteki naphoz hasonlóan, az időmérő előtti utolsó szabadedzésen is a Red Bullok uralták az indiai pályát. Ezúttal a 60 perces gyakorlás még rövidebbre sikerült, ugyanis rossz látási viszonyok miatt 20 perccel elhalasztották a kezdést. Az indok az volt, hogy szükség esetén a mentőhelikopter nem tudna felszállni ilyen körülmények között. 

A csapatoknak így végül 40 percük maradt a kvalifikáció előtti finomításokra. Utolsóként Grosjean és Vettel hagyta el a garázst, és ez utóbbi versenyző természetesen rögtön az élre repítette kocsiját. Ráadásul 1.6 tizedet vert az egész mezőnyre, bár ez a hatalmas különbség abból adódott, hogy a német rögtön az opciós gumikon kezdett, míg ekkor a többiek neve mellett még csak a keményebb abroncsokon futott köridők szerepeltek.  Vettel 1:25.332-vel robbantott, majd csapattársa is megkapta a lágyabb keverékeket, melyekkel ő is bement 1:26 alá, de több mint fél másodpercet kapott Sebtől.

Negyed órával a leintés előtt Massa, Räikkönen, Grosjean trió követte a Red Bullokat, majd a lágy gumikon végül Alonso zárkózott fel az energiaitalosok mögé, de már közel nyolc tizedes lemaradásban. A negyedik leggyorsabb kört Nico Hülkenberg futotta a Sauberrel, és ő volt az utolsó, aki még egy másodpercen belül maradt az élmenőkhöz képest. A német versenyző kisebb riadalmat is okozott, amikor a boxutcában áthajtott a Sauber egyik szerelőjének lábán, de szerencsére nem lett súlyos következménye a balesetnek.

Az ötödik helyen Grosjean zárt, aki utolsó körében hibázott, és kicsúszásával Hamilton is akadályozta, így a brit bajnok nem sokat tudott javítani, és a 10. helyen zárt. Az első két szektor alapján egyébként nagyjából a negyedik hely környékén végezhetett volna, ha nem kell a lesodródó Lotust miatt lassítania. Hamilton csapattársa, Rosberg csak a nyolcadik helyet szerezte meg Massa és Di Retsa mögött. A legjobb 10-be még Jenson Button fért be, Räikkönen csak 11. lett. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye: 

3. szabadedzés india.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull szabadedzés formula-1 indiai nagydíj