2013. okt 29.

F1 A Lotus elnézést kért a Räikkönennek címzett rádióüzenet miatt

írta: FormaNet
F1 A Lotus elnézést kért a Räikkönennek címzett rádióüzenet miatt

A Lotus F1 Team csapatfőnöke, Eric Boullier elnézést kért az Indiai Nagydíjon történt nem éppen barátságos rádió kommunikációért, és biztosította a nagyközönséget-, ezzel együtt Kimi Räikkönen rajongótáborát arról, hogy ehhez hasonló eset többet nem fordulhat elő.

kimi - boullier.JPG

Miközben az Indiai Nagydíjon Sebastian Vettel éppen negyedik vb címe felé menetelt, nem sokkal hátrébb két Lotus csapott össze, és bár mindkét autó épségben jött ki a manőverből, mindeközben a csapaton belül elszabadultak az indulatok. A történet minden bizonnyal mindenki számára ismert: a harmadik helyen álló, de kopott gumijain már igencsak szenvedő  Kimi Räikkönen nyakára néhány körrel a leintés előtt megérkezett  csapattársa, Romain Grosjean, aki kívülről próbált előzni, de Kimi tartotta saját ívét, így a francia kissé lesodródott, sőt a két autó össze is ért. Az előzési manőver végül sikeres volt, ám ekkora a csapaton belül már robbant a „bomba”.

A Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane indulatosan, a  „Kimi, tűnj az útból b*zdmeg!" figyelmeztetéssel próbálta jobb belátásra bírni a „Jégembert”, majd ezt követően nem kellett sokat várnia a válaszra.

„Ne üvölts velem egy gyors kanyarban, b*zdmeg!"- válaszolt Räikkönen.

A csapatfőnök, Eric Boullier már a leintés után is próbált némi magyarázattal szolgálni, mondván nem mindig könnyű kezelni az ehhez hasonló feszültségeket.

„Sosem örülsz annak, ha két autód egymással versenyez, és az egyik esetleg kiesik. Nyilván a csapat érdeke az kívánja, hogy minden rendben menjen. Ha Kimi gumijai nem kopnak el, akkor dobogón végezhetett volna, de végül nem ez történt, és mentenünk kellett a menthetőt. Attól is féltünk, hogy Romain abroncsai ugyanúgy elhasználódnak, és volt egy motorproblémája is, így elég stresszes volt a helyzet, amit nem mindig könnyű kezelni” – magyarázta az indulatokat a csapatfőnök.

A versenyzők is diplomatikusan nyilatkoztak, így először úgy tűnt, hogy senki nem csinál nagy ügyet a pályán történtekből és nem éppen szokványos rádióbeszélgetésből.

Kimi a leintés után egyértelművé tette, hogy nem akart csatába bonyolódni, de azon a helyen nem volt lehetősége elengedni Grosjeant-

„Teljesen normális, hogy ilyen esetben félre kell állni, de egy gyorskanyarban ez lehetetlen” – ecsetelte röviden a történteket a 2007-es bajnok.

Grosjean szintén nem csinált nagy ügyet az esetből: „Kimi nehéz helyzetben volt. Kívülről próbáltam megelőzni, és először nem vette észre. Tudtam, hogy vigyáznom kell a motoromra, és azt is tudtam, hogy Felipe (Massa) mögöttem van a frissebb gumikon. Vesztettem egy kis időt, de semmi probléma."

Arctica sportnapszemüveg

Helyszíni jelentések szerint azért ennél kicsit nagyobb felhajtás kerekedett az ügyből, sőt állítólag Räikkönen és Alan Permane között a leintést követően is folytatódott a szópárbaj. Nem beszélve a finn klasszis rajongóiról, akiknél az incidens finoman szólva is kiverte a biztosítékot, sőt Permane Twitter oldalán azt írta, hogy egyes fanatikus rajongóktól még halálos fenyegetést is kapott.

Az alábbi amatőr felvételből is sejteni lehet, hogy a leintést követően sem volt túl baráti a beszélgetés Kimi és Permane között. 

Eric Boullier valószínűleg a nagy felháborodás miatt is fontosnak érezte, hogy utólag bocsánatot kérjen a nézőktől, és ígéretet tett arra, hogy ilyen nem fog többé előfordulni.

"Romain körönként már két másodperccel volt gyorsabb Kiminél, így szó nem volt csapatsorrendről. Mindössze nyilvánvaló volt, hogy Kiminek el kell engednie Romaint, hiszen meg kellett akadályozni, hogy Massa elcsenje előlünk a dobogós helyet. Utólag persze tudjuk, hogy a rádióüzenetnek kevésbé érzelmesnek kellett volna lennie. Több műszaki probléma lehetősége is fennállt, ezért nagy volt a feszültség, és nem éppen a megfelelő szavak repkedtek a rádióban. Tudom, hogy sokakat meglepett, és csak annyit tehetek, hogy a csapat nevében is bocsánatot kérek. Többször nem fog előfordulni” – áll a Lotus hivatalos weboldalán.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 raikkonen eric boullier formula-1