2013. okt 31.

F1 Tudtad ezt az Abu-Dzabi Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt az Abu-Dzabi Nagydíjról?

A világbajnoki cím sorsa már múlt hétvégén eldőlt, de a 2013-as szezonból még három versenyhétvége hátra van, többek között az F1 történelmének ötödik Abu-Dzabi Nagydíja, ahol eddig mindössze ketten szereztek pole pozíciót, három versenyző nyert futamot, és hatan állhattak fel a dobogó valamelyik fokára. A széria hivatalos weboldalának sorozatából sok érdekesség kiderül a még igen csekély F1-es történelemmel rendelkező nagydíjról. 

abu-dzabi nagydíj 2009.JPG

Az Abu-Dzabi Nagydíj 2009-ben debütált a szériában, a lenyűgöző Yas Marina versenypályával. Az első versenyt a Red Bull pilótája, Sebastian Vettel nyerte.

A Yas Marina Circuit az egyetlen létesítmény a Formula-1-es helyszínek közül, ahol egy alagút van a boxutcában, és ahol egy szálloda alatt halad el a pálya vonalvezetése.

21 kanyarjával a második legtöbb kanyart tartalmazó versenypálya a jelenlegi naptárban. Az első helyen a szingapúri pálya  áll, 23 kanyarral.

Miután Vettel Indiában begyűjtötte a bajnoki címet, így ez lesz a harmadik olyan versenyhétvége Abu-Dzabiban, amikor a világbajnoki trófea sorsa már nem kérdés. Először 2009-ben Jenson Button érkezett bajnokként a helyszínre, majd két évvel később Vettel volt az, aki már három versennyel előtte, Szuzukában megszerezte a legfényesebb trófeát.

A világbajnoki cím sorsa mindössze egyetlen egyszer, 2010-ben dőlt el Abu-Dzabiban, ráadásul akkor négy versenyzőnek (Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Mark Webber és Lewis Hamilton) volt matematikai esélye a végső győzelemre.

Eddig mindössze három pilóta nyert versenyt ezen a helyszínen: Vettel (2009, 2010), Hamilton (2011) és Kimi Räikkönen (2012). Ezzel együtt három csapat jegyez futamgyőzelmet: a Red Bull, a McLaren és a Lotus.

Eddig Hamilton autózott a legtöbb kört az élen Abu-Dzabiban, szám szerint 86-ot. A többin öt versenyző osztozik: Vettel 79, Räikkönen 36, Button 15, Alonso 3, Webber 1.

Vettel és Hamilton két-két pole pozícióval büszkélkedhet Abu-Dzabiban, viszont pole-ból eddig csak egyszer nyertek itt futamot, mégpedig 2010-ben az immár négyszeres világbajnok. A másik három alkalommal az első helyről rajtoló pilóta kiesett.

Kimi Räikkönen az, aki a legtávolabbi rajthelyről nyerni tudott itt, mégpedig éppen tavaly, a negyedik rajtkockából. Statisztikailag a legjobb rajthely a második rajtkocka, hiszen 50 százalékban innen diadalmaskodtak Abu-Dzabiban.

Ami a dobogós helyezéseket illeti, eddig hatan pezsgőzhettek ezen a pályán:  Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen, Button és Alonso.

Jenson Button eddig a negyedik helynél rosszabb pozícióban nem végzett, így érdekes lesz figyelni hétvégi teljesítményét, hiszen idén a legjobb eredménye eddig egy ötödik hely volt, még a szezon elején, Kínában.

Az év végén távozó Webber Indiában kiesett, így ezen a hétvégén újabb esélyt kap arra, hogy F1-es pályafutásában átlépje az 1000 pontos mérföldkövet. Jelenleg az ausztrál neve mellett 996,5 egység áll, így legalább egy nyolcadik helyezésre szüksége lesz ehhez a szép számhoz.

Az 5.5 kilométeres aszfaltcsíkon Sebastian Vettel tartja a körrekordot még 2009-ből, 1:40.279-es idővel. 

A Mercedes számításai szerint a pilóták a kör 69 százalékában nyomhatják tövig a gázpedált. A leghosszabb padlógázas 14.1 másodpercig tart, a 7-es és 8-as kanyar között hosszú egyenesben.  A versenyzők átlagosan 68-szor használják egy kör alatt a sebességváltót, ami az 55 körös versenyen összesen 3740 sebességváltást jelent.

Bár az Abu-Dzabi Nagydíj még igen fiatal, mégis a jelenlegi, 22 fős mezőnyből mindössze kilenc versenyző az, aki már a létesítmény debütálásakor is ott volt a rajtrácson.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 abu-dzabi nagydíj