2013. nov 02.

F1 Vettel az élen az időmérő előtt

írta: FormaNet
F1 Vettel az élen az időmérő előtt

Sebastian Vettel és Mark Webber autózta a leggyorsabb kört az Abu-Dzabi Nagydíj utolsó szabadedzésén. A Red Bullok mögé a két Mercedes, majd Romain Grosjean sorolt be, míg a Ferrarik a pénteki naphoz hasonlóan most is küszködtek, és végül nem kerültek be a legjobb tíz közé. 

vettel - abu dzabi.jpg

Pénteken délelőtt Romain Grosjean, míg délután Sebastian Vettel volt a leggyorsabb Abu-Dzabiban, ám a szabadedzések eredményeinél sokkal nagyobb felhajtást kapott Kimi Räikkönen azon kijelentése, hogy ha a Lotus nem rendezi fizetését, úgy az utolsó két nagydíjon már nem ül autóba. Tavaly a finn éppen itt szerezte meg első győzelmét jelenlegi csapatával, és a Red Bull sztárpilótája úgy véli, hogy a futamon ezúttal is a Lotusok lehetnek a legnagyobb kihívóik, míg a kvalifikáción inkább a Mercedesekre kell majd figyelniük. A Ferrari pénteken igen halovány formát mutatott, és Fernando Alonso a nap végén csak reménykedni tudott, hogy szombatra elő tudnak varázsolni valamit a cilinderből. A spanyol elismerte, hogy nagyon kemény hétvége áll előttük. Valamivel azért felhívta magára a figyelmet, mégpedig egy (az IndyCarban már évek óta használt) 360 fokban elforduló kamerával, melyet ő tesztelhetett először Ferrariján. 

Az időmérő előtti egyórás gyakorlás 36 fokban, és nagyjából 47 fokos aszfalt hőmérséklet mellett kezdődött. Az első komolyabb időt negyed óra elteltével Kimi Räikkönen autózta még a közepes gumikon, 1.45.026-tal, majd Sebastian Vettel 1:44.117-tel átvette a stafétát.

Félidőhöz közeledve már csak a két Ferrari és Sergio Pérez hiányzott a listáról, és ez utóbbinak valószínűleg volt némi gubanc a kocsijával, mert csak az utolsó 20 percben kezdhette meg a munkát. Harminc perc elteltével az élen Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen és Grosjean sorrend alakulat ki a top5-ben, végül a közepes gumikon ezúttal nem Vettel lett a legjobb. Az immár négyszeres bajnokot csapattársa, illetve Rosberg is megelőzte. aA Mercedes 1:43.445-ös idővel vette át az első helyet, mögötte azonban csak öt- illetve hét századmásodperccel maradtak el a Red Bullok. Mögöttük a Hamilton, Räikkönen és Grosjean sorrend nem változott a keményebb keverékeken. A Ferrarik nagyjából egy másodperces lemaradásban voltak Rosbergtől. 

A Marussiának eddig nem volt szerencséje az 1-es kanyarral, ugyanis pénteken Max Chilton forgott meg, most pedig - 15 perccel a leintés előtt - Jules Bianchi utánozta le csapattársát, csak a francia kissé pechesebb volt, és nem tudta folytatni a körözést.

Bianchi balesetével egy időben kissé elcsendesült a pálya, és mindenki felkészült az időmérős gyorskörökre, azaz a lágy gumikon várható volt még egy kis tűzijáték a hajrában, melyből nem nagy meglepetésre Vettel jött ki győztesen. 

A Red Bull mögötte két Mercedes 2-3 tizedes hátrányban sorakozott fel, de az utolsó utáni pillanatokban Webber átugrotta Hamiltont és Rosberget. A Mercedesek mögött Grosjean és Button zárt, őket követte a két Sauber, illetve Räikkönen és a toro rossós Jean-Eric Vergne. A Ferrarik csak a 11. és a 14. helyet kaparintották meg, hátrányuk pedig már bőven egy másodpercen felül volt az élen álló Vettelhez képest. 

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

szabadedzés - abudzabi.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés formula-1 abu-dzabi