2013. nov 03.

F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 Az Abu-Dzabi Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

Az időmérőn elért pozíciókhoz képest két helyen módosul a rajtrács Abu-Dzabiban. A Marusia pilótája, Jules Bianchi öt rajthelyes büntetést kapott, míg a tavalyi futamgyőztest, Kimi Räikkönent utólag kizárták a kvalifikációról.

raikkonen -abudzabi.jpg

Jules Bianchi még a harmadik szabadedzésen szenvedett kisebb balesetet, aminek következtében váltócserét kellett végrehajtani autójában. Ez automatikusan öt helyes rajtbüntetést von maga után, így a francia újonc az időmérőn megszerzett 20. pozíció helyett a rajtrács legvégére került.

Később egy helyet mégis előreléphetett, így gyakorlatilag csak egy rajtkockát bukott hátra, ugyanis az időmérőt követően az FIA Paul di Resta és Kimi Räikkönen autójának padlólemezét terheléses vizsgálatnak vetette alá, és amíg a Force India átment a vizsgán, addig az E21 megbukott.

Räikkönen ezen a hétvégén visszatért a rövidebb tengelytávú konstrukcióhoz, de mint utólag kiderült, nem volt szerencsés választást, a sportfelügyelők ugyanis a vizsgálatok során túl hajlékonynak találták a padlólemezt, pontosabban annak bal oldalát, mely a megengedett 5 milliméternél jobban meghajlott.

A Hungaroringen a finn csapattársa, Romain Grosjean is hasonló helyzetbe került, de akkor a Lotusnál megúszták a büntetést, mert az FIA bizonyítottnak találta azt a magyarázatot, hogy az egyik rázókövön ütődött meg az autó, és ettől sérült a padlólemez.

A Lotus most is hasonló okokkal-, pontosabban a 3-as kanyar rázókövén ért ütéssel magyarázta a problémát, ám miután a  stewardok alaposan megvizsgálták a rendelkezésre álló adatokat és felvételeket, ezúttal nem fogadták el a magyarázatot. Az E21 padlólemezét szabálytalannak minősítették, a 2007-es bajnok összes időmérős eredményét törölték, így első lotusos futamgyőzelmének helyszínén az ötödik rajtkocka helyett csak a rajtrács végéről indulhat.

Rajtrács a büntetéseket követően:

1. Mark Webber (Red Bull)

2. Sebastian Vettel (Red Bull)

3. Nico  Rosberg (Mercedes)

4. Lewis Hamilton (Mercedes)

5. Nico Hülkenberg(Sauber)

6. Romain Grosjean (Lotus)

7. Felipe Massa (Ferrari)

8. Sergio Pérez (McLaren)

9. Daniel Ricciardo (Toro Rosso)

10. Fernando Alonso (Ferrari)

11. Paul di Resta (Force India)

12. Jenson Button (McLaren)

13. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso)

14. Pastor Maldonado (Williams)

15. Valtteri Bottas (Williams)

16. Esteban Gutiérrez (Sauber)

17. Adrian Sutil (Force India)

18. Giedo van der Garde (Caterham)

19. Charles Pic (Caterham)

20. Max Chilton (Marussia)

21. Jules Bianchi (Marussia)

22. Kimi Räikkönen (Lotus)

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 büntetés raikkonen időmérő formula-1 abu-dzabi