2013. nov 03.

F1 Vettel zsinórban hetedik futamgyőzelmét húzta be Abu-Dzabiban

írta: FormaNet
F1 Vettel zsinórban hetedik futamgyőzelmét húzta be Abu-Dzabiban

Sebastian Vettel Abu-Dzabiban aratott futamgyőzelmével újabb rekordot állított be, hiszen egy szezon belül zsinórban hetedik alkalommal pezsgőzött a dobogó tetején, és eddig erre csak Michael Schumacher volt képes még 2004-ben a Ferrarival. A pole-ból induló Mark Webber második helyen már nagyjából 30 másodperces hátrányban ért célba, de ezzel bebiztosította a Red Bull idei harmadik kettős győzelmét. Harmadik helyen Nico Rosberg futott be az egyébként nem túl izgalmas futamon.

ettel - abu dzabi.jpg

Az időmérőhöz képest az élen annyiban változott a rajtrács sorrendje, hogy Kimi Räikkönen kikerült az ötödik helyről egészen a rajtrács legvégére. A finn autóját szombaton szabálytalannak találta az FIA, így megfosztották az időmérőn elért eredményétől. Legtöbbet ezzel Nico Hülkeneberg nyert, aki így a két Red Bull és a két Mercedes mögül rajtolhatott, Kimi csapattársa, Romain Grosjean pedig egy sort előreléphetett a Sauber mellé. Az utolsó két sor Felipe Massa és Sergio Pérez valamint Ricciardo és Fernando Alonso bérelte ki.

A mezőnyből Räikkönen, Button,Bottas, Gutiérrez és Sutil választotta a közepes Pirelliket a futam elejére, míg a többiek lágy gumikon kezdték meg az 55 körös versenytávot. A Pirelli egyébként úgy jósolta, hogy akár egy kiállás is elegendő lehet, ám végül csak a Force India választotta ezt a taktikát, a többség két kiállás mellett döntött. 

A rajtnál Webber nem csak csapattársával szemben vesztett pozíciót, de Rosberg is megelőzte, így az ausztrál a harmadik helyen folytatta versenyét. Grosjean lerajtolta Hamiltont és Hülkenberget, és az ötödik körre már veszélyesen közel került a 2-es számú Red Bullhoz. Közben finn csapattársa már a rajt után leparkolta Lotusát, miután az egyik Caterhammel koccant.

Az első kör végén Vettel, Rosberg, Webber, Grosjean, Hamilton, Hülkenberg, Massa, Alonso, Pérez, Di Resta sorrend alakult ki a pontszerzők között. A Red Bull négyszeres bajnoka ezt követően szokásához híven meglépett a mezőnytől, és az ötödik körre már nagyjából négy másodperc előnyt autózott ki. A középmezőnyben és a sereghajtóknál már ez idő tájt megkezdődtek a boxlátogatások, míg az élmezőnyben Hamilton vezetésével a nyolcadik körben kezdődött a kerékcserék sora. Ezt Webbernek és Grosjeannak rögtön le kellett reagálnia, így köztük nem is változott a sorrend.

Vettel az élről a 14. kör végén látogatta meg szerelőit, és persze könnyedén visszaállt az élre. A lágy gumikon legtovább Di Resta bírta, így sokáig a második helyen autózott, mögé pedig Webber zárkózott fel, miután 20. körben a célegyenesben megelőzte Rosberget.

Di Resta kiállását követően a két Red Bull vezette a mezőnyt, Vettelnek azonban már majdnem 30 másodperces előnye volt csapattársával szemben. Mögöttük Rosberg és Grosjean párosa autózott, Hamilton pedig a más taktikán lévő Sutil mögé ragadt be a hatodik helyen.

A 2008-as bajnok nyakára hamarosan megérkezett Massa is, mögöttük pedig Hülkenberg és Alonso találta meg egymást. A két Ferrari megtáltosodott, és amíg Massa két körön belül a Mercedest és a Force Indiát is maga mögé utasította, addig Alonso a Saubert  gyűrte le egy adok-kapok után, majd a 29. körben a közben Hamiltonnal szemben is pozíciót vesztő Sutilt is megelőzte.

Közben a boxutcában ismét egy veszélyes kiengedés történt, ezúttal a Sauber engedte ki rosszul Hülkenberget, az éppen érkező Pérez elé, amiért később a német bokszutca-áthajtásos büntetést kapott.

Vettel az élen a második kerékcserék után is megtartotta 30 másodperc körüli előnyét, és a futam utolsó etapjában maximum a Ferrarik csatája szolgáltatott némi izgalmat, de végül ők is a boxkiállások során cseréltek helyet. Alonso hat körrel később állt ki, mint csapattársa, és kerékcseréje után olyannyira igyekezett kifelé a pályára, hogy egy szabálytalan manőverrel (pályaelhagyással) előzte meg az éppen érkező (és nem mellesleg éppen Massa előtt tébláboló) Jean-Eric Vergne Toro Rossóját.

 A spanyol ezután üldözőbe vette az ötödik-hatodik helyen autózó Hamilton - Di Resta párost, és a friss gumikon természetesen nem okozott gondot az előzés. Végül az ötödik lett Vettel, Webber, Rosberg és Grosjean mögött, de a leintést követően a versenybíróság vizsgálni fogja a fent említett incidenst. Alonso a leintést követően elmondta, hogy ha valaki szabálytalan volt, az Vergne, hiszen ő kényszerítette pályaelhagyásra, mivel nem hagyott neki elegendő helyet. Végül a stewardok úgy határoztak, hogy egyikőjük sem kap büntetést. 

Di Resta egy kiállással a hatodik helyet tudta megszerezni, míg Hamilton és Massa a hetedik-nyolcadik helyen ért célba. Az utolsó két pontszerző hely Pérezé és Sutilé lett. A verseny leggyorsabb körét a hajrában friss gumikon száguldozó Alonso futotta meg 1:43.434-gyel. 

Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 37. futamgyőzelmét a helyszínen szurkoló szüleinek ajánlotta. 

A konstruktőri második helyért zajló küzdelemben a Mercedes tovább növelte előnyét, miután pilótái 21 pontot gyűjtöttek a Ferrari 14 pontjával szemben. A brackley-i gárdának jelenleg 334 pontja van, a harmadik helyen álló Ferrarinak 323, míg az egy autóval célba érő, negyedik helyet elfoglaló Lotus 297 egységével lassan búcsút inthet az "ezüstéremnek". 

000 facebook_banner.jpg

Az Abu-Dzabi Nagydíj végeredménye: 

abudzabi.JPG

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull formula-1 abu-dzabi