2013. nov 05.

F1 Beszédes számok az Abu-Dzabi Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok az Abu-Dzabi Nagydíjról

Sebastian Vettel Abu-Dzabiban is elérhetetlennek bizonyult, és hatalmas fölénye- valamint zsinórban hetedik futamgyőzelme elhomályosított két rekordot is, ami a hétvégén született, és szokatlan módon, egyik sem a Red Bull német klasszisának nevéhez fűződik. Persze Vettel sem panaszkodhat, hiszen a statisztikákban egyre előkelőbb helyet harcol ki magának.

red bull - vettel - abu-dzabi.jpg

Az elmúlt hétvégén Abu-Dzabiban két rekord is megdőlt, az egyik a Ferrarihoz köthető, míg a másik az újonc Max Chiltonhoz:

-  A Ferrari zsinórban 65. alkalommal szerzett pontot az elmúlt hétvégén, amivel letaszította trónjáról a McLarent. A maranellói gárda a 2010-es Német GP óta egyetlen egyszer sem nullázott. A második helyre szoruló McLaren éppen idén vette át a „stafétát” (a Ferraritól), de sorozatban 64 pontszerző szériája (2010 Bahreini Nagydíj – 2013 Monacói Nagydíj) Kanadában megszakadt.

-  Max Chilton Abu-Dzabiban eltörölte Tiago Monteiro rekordját, az újoncként zsinórban legtöbb versenyen célba érés statisztikájában. Monteiro 2005-ben a Jordan csapattal debütált a "nagyok" között, és a 19 nagydíjból álló szezonban az első 16 versenyt kiesés nélkül teljesítette. Chilton jelenleg 17-nél jár, hiszen idén eddig mindannyiszor célba kormányozta Marussiáját.

A hétvége persze Sebastian Vettelről szólt, aki egy szezonon belül aratott sorozatos győzelmeinek számával utolérte a rekordot tartó Michael Schumachert. A hétszeres világbajnok a Ferrari versenyzőjeként 2004-ben az Európa Nagydíjtól egészen a Magyar Nagydíjig zsinórban hétszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Alberto Ascari ugyan nem egy szezonon belül, de szintén zsinórban hét diadalt jegyez. A kétszeres világbajnok az 1952-es Belga Nagydíjtól egészen az ’53-as Belga Nagydíjig gyakorlatilag sorozatban kilenc alkalommal nem talált legyőzőre, ám a széria statisztikájában "csak" a 7-es szám szerepel a neve mellett, ugyanis a világbajnokság részét képező (bár bajnoki pontversenyen kívüli) 1953-as indianapolisi versenyen nem vett részt (mint ahogy sok más európai versenytársa sem). Így az azt követő holland futamon- majd Belgiumban aratott győzelme statisztikailag már nem adódik hozzá a sorozatban szerzett futamgyőzelmekhez.

Vettel idei 11. diadalával az egy szezonon belül aratott győzelmek statisztikájában már most beérte 2011-es sikerét, amivel már egyébként is a második helyen áll Michael Schumacher mellett. A rekordot is a hétszeres bajnok tartja, 13 győzelemmel, melyet a 2004-es évben ért el. Ha Vettel a hátralévő két futamot is megnyerni, úgy újabb rekordot állít be.

Győzelmek száma egy szezonon belül:

Michael Schumacher: 13 / 18 nagydíjból

Michael Schumacher: 11 / 17 nagydíjból

Sebastian Vettel: 11 / 19 nagydíjból

Sebastian Vettel: 11 / 17 nagydíjból 

Az immár négyszeres világbajnok pályafutásának 37. győzelménél jár, az örökranglistán pedig már csak négy további siker választja el a harmadik helyen álló Ayrton Sennától (41 győzelem).

vetteé abu-dzabi 2013.jpg

Az 1-es számú Red Bull ráadásul hatalmas fölénnyel nyerte meg a vasárnapi versenyt, egészen pontosan 30,827 másodperc volt az előnye a második helyen célbaérő Mark Webberrel szemben. Sebnek idén ez már a második hasonlóan domináns győzelme volt. Előzőleg Szingapúrban 32.627 másodperccel győzte le közvetlen üldözőjét, Fernando Alonsót.

Normál időjárási körülmények között ilyen fölény - ráadásul kétszer egy idényben - nagyon ritkán tapasztalható a királykategóriában. Michael Schumacher a Benettonnal ezt 1995-ben tudta megcsinálni három alkalommal - Spanyolországban, Monacóban és Franciaországban. Barcelonában saját csapattársát, Johnny Herbertet győzte le hatalmas (51.988 másodperc) különbséggel, a másik két alkalommal (mindkétszer több mint 30 másodperccel) pedig Damon Hill Williamsét.

Az ilyen hatalmas különbségek általában az esős, vagy változó időjárási körülmények között születnek, mint például Lewis Hamilton 2008-as Brit Nagydíjon aratott diadala, amikor nem kevesebb, mint 1 perc és 8.577 másodperccel előbb ért célba, mint az őt követő Nick Heidfeld. Jenson Button legelső F1-es győzelmét szintén nagy fölénnyel szerezte meg a kaotikus Magyar Nagydíjon, amikor több mint 30 másodpercet vert a McLarenben ülő, második helyen befutó Pedro de la Rosára.

Ami a dobogós eredményeket illeti, Vettel kereken 60. alkalommal pezsgőzhetett a szériában, és (megelőzve Nigel Mansellt) ebben a statisztikában a nyolcadik helyre lépett előre Nelson Piquet mellé.

Mark Webber F1-es pályafutásának 13. rajtelsőségét szerezte meg a legutóbbi kvalifikáción. Ugyanennyi pole szerepel Jack Brabham, Graham Hill, Jacky Ickx, Jacques Villeneuve és Juan Pablo Montoya neve mellett is.

Webber végül a dobogó második fokára állhatott fel, amivel 18 pontot szerzett, és ezzel a Formula-1-ben gyűjtött pontszámainak ezres mérföldkövét lépte át. Immár 1014.5 pont szerepel a 2002 óta íródó  - és két verseny múlva lezáruló - F1-es statisztikájában.

Az ausztrál második helyével a Red Bull Racing történelmének 15. kettős győzelmét zsebelte be, mindemellett a két versenyző jóvoltából a csapat idén eddig 20 dobogós helyezésnek örülhetett, összességében pedig kereken 100-nál tart. A konstruktőrök dobogós helyezéseinek listáján ezzel beérte a Renault-t, és további két dobogóval a hatodik helyen álló Benetton mellé léphet fel. A rekordot egyébként nem meglepő módon a Ferrari tartja 677 dobogós helyezéssel.

És ha már Ferrari, a csapat sztárpilótája, Fernando Alonso idén először nem került be a Q3-ba, így a mezőnyből már csak Vettel mondhatja el magáról, hogy ebben a szezonban minden kvalifikáción benne volt a top10-ben.

Nem mellesleg a végül ötödik helyen célba érő Alonsónak zsinórban ez volt a 12. nyeretlen versenye, ami ferraris pályafutása alatt eddig a leghosszabb győzelem nélkül sorozata.

Enyhe vigasz, hogy a verseny leggyorsabb köre a spanyol bajnok neve mellé került, eddigi F1-es szereplése óta összességében 21. alkalommal. Ezen az örökranglistán Sebastian Vettellel és Gerhard Bergerrel a 10. helyen osztozik. 

A két Red Bull mellett a mercedeses Nico Rosberg pezsgőzhetett, és egyben F1-es pályafutásának 11. dobogós eredményét ünnepelhette. A bajnoki tabella hatodik helyén álló Rosberg  a szezon második felében több pontot gyűjtött csapattársánál, a negyedik helyen álló Lewis Hamiltonnál, sőt az utolsó két versenyen akár még a harmadik helyért is harcba szállhat. Alonso mögött ugyanis elég szoros csata folyik a „bronzéremért”: Rosberg mindössze hét ponttal marad el az előtte álló Mark Webbertől, 16 pont választja el Hamiltontól, illetve 24 pontra van a harmadik helyet bérlő Räikkönentől. Mindemellett persze Fernando Alonso második helye sincs biztonságban, bár ez csak Räikkönen és Hamilton számára lehet elérhető.

VB pontok: F. Alonso: 217; K. Räikkönen: 183; L. Hamilton: 175; M. Webber: 166; N. Rosberg: 159. 

A negyedik helyen célba érő Romain Grosjean ugyan már nem nagyon szólhat bele a fent említett versenyzők összetettbeli helyezkedésébe, ettől függetlenül kimagasló szezonhajrát produkál, hiszen pontjainak (114) felét az utóbbi négy versenyen gyűjtötte.

Abu-Dzabiban Kimi Räikkönen lett a harmadik versenyző, akit idén kizártak a kvalifikációból – a másik kettő Mark Webber (Kína) és  Paul di Resta (Silverstone).

A finn versenye egy ütközést követően nagyon hamar, már rajt után véget ért, és a 2008-as Szingapúri Nagydíj óta most fordult elő először, hogy nem műszaki hiba miatt esett ki. 

000 facebook_banner.jpg

És végül egy érdekesség: vasárnap az F1 történelmének első olyan versenyét láthattuk, melyet egy nagyon ritka természeti jelenség kísért, az úgynevezett hibrid napfogyatkozás. 

abudzabi 2013.jpg

Fotók: Red Bull Racing

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 abu-dzabi