2013. nov 08.

F1 Vettel négyszeres bajnokként tért vissza Milton Keynes-be (videóval)

írta: FormaNet
F1 Vettel négyszeres bajnokként tért vissza Milton Keynes-be (videóval)

Miután Sebastian Vettel és a Red Bull Racing Indiában megnyerte negyedik világbajnoki trófeáját, a szoros versenyprogram miatt még csak ezen a héten, szerdán érkezett vissza a csapat főhadiszállására, Milton Keynes-be. A 26 esztendős sztárpilóta egy sajtótájékoztató keretén belül beszélt többek között az idei év kihívásairól, a legszebb pillanatokról, és egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs csapatot váltani.

vettel.JPG

Vettel és az idei kihívások

Azt hiszem mindig nagyok a kihívások. Januárban, februárban megkezdődött az idény, az új abroncsok mindannyiunk számára nagy kihívást jelentettek. A tesztek nem voltak annyira hatékonyak, mint szerettük volna, mert a gumik nem tartottak túl sokáig. Szóval úgy érkeztünk Ausztráliában, hogy nem tudtuk, mennyire vagyunk versenyképesek. Azt tudtuk, hogy valamennyit fejlődtünk a tél folyamán, hiszen nyilván ez volt a második év egy hasonló konstrukcióval, amivel az előző év elején is küzdöttünk egy kicsit, de végül erősen zártunk és így mentünk át a következő szezonra.

Egész évben nagy kihívás volt, hogy óvjuk az abroncsokat, amik persze a szezon felénél megváltoztak, de azt hiszem a legfontosabb momentum az volt, hogy megértsük a gumikat, és ehhez fejlesszük úgy az autót, hogy még több teljesítményt ki tudjunk belőle préselni.

Nem álltunk le, és az elmúlt néhány verseny elég sikeresen alakult. Hihetetlen volt a nyári szünet utáni elmúlt hét verseny. Az autó, a csapat és összességében a csomagunk mindig elég erős volt ahhoz, hogy dobogóra állhassunk, és ezzel elég nagy előnyt szereztünk a versenytársakhoz képest.

Vettel és a motiváció

Ez az egyik titka a csapatunknak. Szeretjük és élvezzük az autóversenyzést, így nincs szükség semmiféle motivációra, amikor beugrok a kocsiba.Nem gondolkodom azon, hogy mi volt és mi lesz, csak az adott verseny vagy időmérő edzés lebeg a szemem előtt és megpróbálok mindent kihozni belőle. A csapatnál mindenki ugyanígy gondolkodik.

Vettel idei nagy pillanata

A Német Nagydíj. Az elmúlt években keményen küzdöttem a győzelemért, és végre sikerült. Nagyon szoros verseny volt, hiszen vasárnap a Lotus egy kicsit gyorsabb volt nálunk, de végül sikerült megőriznem a vezető helyet és nyertem.

Vettel és a következő cél

A következő verseny. Nem akarok a távoli jövőbe nézelődni, és nosztalgiázni sem nagyon szeretek. Persze van már nagyon sok nagyszerű pillanat, de azt hiszem a legnagyobbak még csak most következnek. Máskülönben elég szomorú lennék, ha 26 évesen belelátnék a jövőbe, és azt kellene mondanom, hogy a legszebb pillanatokon már túl vagyok, és nem lesz több.

Vettel és a csapatváltás

Ha másik csapathoz mennék, akkor is lennének olyanok, akik kételkednének bennem, így összességében nem igazán változna a dolog. A legfontosabb, hogy elégedett legyél önmagaddal, és jelenleg elmondhatom, hogy nagyon boldog vagyok ott ahol vagyok, és elégedett vagyok azzal amit csinálok.

Általában egy versenyző  mindig megpróbál a legjobb csapathoz kerülni, és ha visszatekintünk a múltba, akkor láthatjuk, hogy a legjobb pilóták mindig a legjobb csapattal nyertek versenyeket és bajnokságot. Jelenleg nagyon boldog vagyok itt, és ahogy már említettem, összességében az a legfontosabb, hogy elégedett legyél amikor belenézel a tükörbe. Jelenleg a Red Bull Racingnél versenyzem, és nem is gondolkodok másban.

Búcsú Mark Webbertől

Azt hiszem mindig is tiszteltük egymást, különösen a versenypályán. Csapattársként az elmúlt öt évben nagyon jól megismertük egymást, ami azt jelenti, hogy ismerem az erősségeit, és vannak olyan kanyarok, ahol ő van előnyben, illetve ugyanez igaz fordítva is. Mindig is szoros volt kettőnk között a csata, talán még szorosabb is, mint ahogy arra az emberek visszaemlékeznek. Szóval nyilvánvaló, hogy ezért is nagyon tisztelem őt. Ha őszinte akarok lenni, akkor a magánéletben nem volt a legjobb kapcsolatunk egymással, de összességében nagyon nagyon sikeres páros voltunk a csapat számára. Zsinórban négy konstruktőri címet nyertünk, és elég sok pontot gyűjtöttünk együtt a csapatnak.

Vettel és a dominancia

Az emberek szívesen nevezik dominánsnak a teljesítményemet, de én nem szeretem ezt a szót, mert úgy hangzik, mintha egyszerűen mennének a dolgok, pedig minden egyes verseny mögött nagyon kemény munka van. Olykor nagyszerű eredményeket, győzelmet vagy dobogós helyezést értünk el úgy is, hogy előzőleg talán is számítottunk rá. Ez egy hosszú szezon, és mi mindig  meg akarunk győződni arról, hogy száz százalékosan teljesítünk. Persze ezt lehetetlen minden egyes alkalommal elérni, de azt hiszem nagyon nagyon közel vagyunk hozzá.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Arctica sportnapszemüveg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1