2013. nov 16.

F1 A riválisok szerint Vettel Austinban is megállíthatatlan lesz

írta: FormaNet
F1 A riválisok szerint Vettel Austinban is megállíthatatlan lesz

Legalábbis a pénteki nap tükrében nem sok jóra számítanak a német bajnok közvetlen üldözői. Még a 2-es számú Red Bullban ülő Mark Webber is úgy véli, hogy a szabadedzéseken csapattársa, Sebastian Vettel nem hozott ki mindent autójából, és a második-harmadik legjobb időt autózó Mercedes versenyzői is maximum a szerencsében reménykednek. 

red bull - austin.JPG

Sebastian Vettel tavaly pole pozícióból vághatott neki az első austini futamnak, és egyelőre úgy tűnik, hogy maximum ausztrál csapattársa lehet veszélyes rá a délutáni kvalifikáción. A német bajnok a második szabadedzésen ugyan csak egy tizeddel verte meg az őt követő Webbert, ám a hamarosan leköszönő rutinos kolléga szerint Seb még nem kapcsolt teljes gázra, ugyanis legjobb körét már nem friss gumikon futotta meg. 

„Seb elég jó kört rakott össze, de csak negyedik próbálkozásra. Szóval nem hinném, hogy a gumikból ki tudta hozni a maximumot. Ez neki jó hír, nekünk azonban már nem annyira” – mondta a nap végén Webber, ráadásul jól emlékszik még a legutóbbi hétvégére, amikor az időmérőn sikerült elkapnia német kollégáját, ám a versenyen Seb újra megsemmisítő csapást mért a mezőnyre.

"Szombaton ismét megpróbálom vele felvenni a harcot. Abu-Dzabiban nem volt túl boldog (az időmérő után), de aztán a versenyen mindenkit lealázott. Szóval a magam részéről megpróbálok egy sima szombatot és vasárnapot összerakni, és szeretném a lehető legjobb eredményt szállítani a csapatnak.”

A második szabadedzésen harmadik-negyedik helyen záró  Mercedesek már nagyjából fél másodpercet kaptak a Red Bull sztárpilótájától, ráadásul a versenytempót illetően még nagyobbnak tűnik az elmaradás. Új kasztni ide vagy oda, a tavalyi futamgyőztes, Lewis Hamilton nem túl bizakodó a győzelmi esélyekkel kapcsolatban, de összességében elégedett, mert úgy érzi,  ismét előrelépett a csapat.

„A pálya folyamatosan gyorsul, a Red Bullok azonban nagyon messze vannak tőlünk, de azon dolgozunk, hogy megpróbáljuk utolérni őket” – nyilatkozta a brit bajnok a legfőbb riválisról.

„Rendben volt a mai nap, semmi különleges dolog nem történt, de azt nagyon jó volt látni, hogy egy kicsit sikerült előre lépnünk és fejlődnünk. Ezzel elégedett lehetek. Sajnos idén nagyon sokszor nem tudtuk megtalálni a tökéletes beállítást, mint ahogy ma sem, és valószínűleg ebben a szezonban ez már nem is fog megtörténni. De folyamatosan próbálunk fejlődni, és úgy gondolom, ma jó volt az irány.”

Hamilton csapattársa, Nico Rosberg azért valamivel optimistább, ami nem is meglepő, hiszen a legutóbbi két versenyhétvégén dobogóra állhatott, és a két Red Bull mögött most is ő sorakozott fel a harmadik helyen péntek délután. Arra a kérdésre, hogy vajon elkapható-e a Red Bull, Rosberg így válaszolt:„Elég magabiztos vagyok, de nagyon kemény feladat lesz. Azért megpróbálom kicsit bosszantani a Red Bullokat. Van még rá két lehetőségünk, itt illetve Brazíliában. Egyikőjüket (Mark Webbert) egy ideje már hergelem a versenyeken, és egy kis szerencsével talán a másik is elkapható”- mondta harcos kedvvel a német, ezzel együtt a továbbra is fennálló gumiprobléma sem kerülte el a figyelmét.

„A gumik nem igazán működtek. Elég hűvös volt, így nem volt megfelelő a tapadás. Az aszfalt felülete rendkívül sima, a keverékek pedig nagyon kemények, így minden egyes apró dolog nagy hatással van az abroncsra és ezáltal az autóra is”- ecsetelte Rosberg, aki a kemény Pirellik tartóssága miatt egy kiállást jósol a vasárnapi futamra.

A legyőzhetetlennek vélt Vettel egyelőre a szokásos óvatosságával értékelte első napját: „A pálya elég csúszós volt az első napon. Összességében elégedett voltam a kocsival, de mindig lehet javítani itt-ott. Azt hiszem a tervezett programot teljesíteni tudtuk, néhány dolog jól sikerült, és voltak amik nem annyira. Majd meglátjuk, hogyan alakul a folytatás. A Ferrari délelőtt gyorsnak tűnt, és a McLaren is okozhat meglepetést. A Lotus és a Mercedes pedig erős lesz, mint ahogy azt már megszokhattuk.” 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel austin red bull formula-1