2013. nov 17.

F1 Vettel újabb győzelem és újabb rekord tulajdonosa lett Austinban

írta: FormaNet
F1 Vettel újabb győzelem és újabb rekord tulajdonosa lett Austinban

Sebastian Vettel senkitől sem zavartatva zsinórban nyolcadik futamgyőzelmét zsebelte be, ezzel a sorozattal pedig egy új rekordot állított fel, Michael Schumachert maga mögé utasítva. Második helyen Romain Grosjean végzett, a dobogó legalsó fokára pedig Mark Webber állhatott fel.

vettel_4.jpg

Napos időben, 30 fok körüli hőmérsékletben kezdődött a széria történelmének második austini futama, melyre a Pirelli egykiállásos taktikát jósolt, ugyanis az olaszok a két legkeményebb keveréket párosították össze erre az alkalommal. A szombati időmérőhöz képest kissé változott a rajtrács – a legtöbbet Esteban Gutierrez bukott, aki a 10. rajtkocka helyett a 20. helyről rajtolhatott.

Az első sorban a két Red Bull foglalt helyett, az élen Sebastian Vettelel, aki a rajt után is megőrizte elsőségét, csapattársa azonban két pozíciót bukott Romain Grosjeannal és Lewis Hamiltonnal szemben. Kicsit hátrébb egy baleset történt, aminek főszereplője Adrian Sutil volt, aki a 12-es kanyarnál összeért a Pastor Maldonado Williamsével, majd falnak ütközött és alaposan összetörte a Force Indiát. A Safety Car a negyedik körig vezette a mezőnyt, majd az új rajtot követően az első körben kialakult sorrend nem változott a top10-ben. Vettel, Grosjean, Hamilton és Webber mögött Hülkenberg, Pérez, Alonso, Bottas, Di Resta, és Ricciardo volt a pontszerzők sorában.

Először a 13. körben bomlott meg a sor, amikor a DRS zónában a 2-es számú Red Bull Hamilton Mercedesét megelőzve visszavett egy pozíciót. Kicsit hátrébb Pérez és Alonso illetve Ricciardo és Rosberg találta meg egymást, és amíg ez utóbbi az egy pontot érő 10. helyet szerezte meg a Toro Rossótól, addig a spanyol sokáig nem boldogult az előtte haladó McLarennel. Ezt a problémát végül Pérez kiállása oldotta meg. 

A kerékcserék sora egyébként a 17. körben, Heikki Kovalainennel kezdődött meg, majd csapattársával, Grosjeannal zárult a 29. kör végén. A finn több pozíciót is nyert a korai kiállással, de később el is bukta egy nem tervezett plusz kiállás miatt. Később Heikki elmondta, hogy az autó egyensúlyproblémával küzdött, ezért le kellett cserélni az első szárnyat, ám ezzel le is csúszott a pontszerzés lehetőségéről. Ráadásul a futam felénél a KERS is felmondta a szolgálatot, de a finn úgy érzi, hogy ez csak egy része volt a problémáknak és a visszaesésnek. Kovalainen végül csak a 15. helyet tudta megszerezni. 

Az élen autózó Vettelnek ugyanakkor maximum az unalom lehetett a legnagyobb problémája, hiszen a 30. körre már nagyjából 10 másodperces előnnyel vezetett Grosjean előtt, és ezt a különbséget majdnem a verseny végéig tartotta is. Kettőjük mögött továbbra is Webber és Hamilton duója autózott, majd következett Hülkenberg, Alonso, Pérez , Gutierrez, Bottas és Di Resta.

A verseny utolsó harmadában a legjobb tíz második felében szép csaták alakultak ki: Rosberg hátratessékelte a 10. helyen haladó Force Indiát, a Williams finn versenyzője pedig egy bravúros előzést mutatott be Gutierrez ellen. A 42. körben az élmezőnyben is megkezdődtek az izgalmak, persze csak Vettel mögött. Előbb a 42. körben, az 1-es kanyarnál Alonso vette el az ötödik helyet Hülkenbergtől, és Hamilton nyomába eredt, majd tíz körrel a leintés előtt Webber is megérkezett a második helyen autózó Grosjean nyakára. Az ausztrál kicsit megkergette az idei legjobb eredményéért hajtó Lotust, de az előzési manőver elmaradt, mint ahogy már Alonso sem tudott veszélyes lenni a Webbert követő Hamiltonra. Az utolsó körben ráadásul a Ferrarinak Hülkenberg Sauberje ellen kellett védekeznie, de az adok-kapokból végül a rutinos spanyol jött ki győztesen. 

A pontszerzők második felében egy új név is feltűnt, mégpedig Valtteri Bottas, aki első F1-es pontjainak örülhetett a nyolcadik helyen. Közvetlen előtte Hülkenberg és Pérez ért célba a hatodik-hetedikként, míg az utolsó két pontszerző hely Rosbergé és Buttoné lett. 

A Red Bull német bajnoka 38. Formula-1-es győzelmét ünnepelhette Austinban, és nem mellesleg még a verseny leggyorsabb köre (1:39. 856) is az ő neve mellé került. Romain Grosjean pályafutásának második legjobb eredményét ünnepelte, hiszen addigi nyolc dobogós helyezéséből mindössze egy második hely volt, amit még tavaly Kanadában szerzett meg. 

A konstruktőri bajnokság második helyéért zajló küzdelemben Mercedes, Ferrari és Lotus maradt a sorrend, és a brackley-i gárda további négy ponttal növelte előnyét az olaszokkal szemben. (Mercedes:348; Ferrari:333 ; Lotus: 315)

000 facebook_banner.jpg

Az Amerikai Nagydíj végeredménye:

austin verseny.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 austin amerikai nagydíj formula-1