2013. nov 22.

F1 Räikkönen nehéz eset, de a botrányt a média gerjesztette

írta: FormaNet
F1 Räikkönen nehéz eset, de a botrányt a média gerjesztette

Tény, hogy Kimi Räikkönen nem éppen szokványos módon zárta idei szezonját és ezzel együtt lotusos pályafutását, ám a csapat többségi tulajdonosa, Gerard Lopez szerint közel sem annyira volt botrányos a helyzet, mint ahogy az a médiából lejött. Az üzletember több apró részletet is elárult a csapat és a 2007-es világbajnok kapcsolatáról, melyből kiderül, hogy Räikkönen valóban kivételes előnyöket élvezett Enstone-ban, és olykor azt is megengedhette magának, hogy bizonyos korlátokat átlépjen. 

kimi raikkonen_2.JPG

Kimi Räikkönen és a Lotus kapcsolatának vége eléggé megosztotta az F1 rajongótáborát és a szakmát. Az egyik oldal teljesen megérti, hogy fizetés nélkül, ráadásul egy igen barátságtalan rádióüzenet után a finn a tervezettnél korábban vágott bele a hátműtétbe. Míg a másik oldal a fenti indokok és az egyéb körülmények ellenére sem tartják korrektnek a „Jégember” döntését. Nyilván kívülről valószínűleg a töredékét ismerjük csak a történetnek, de vajon mi lehet valójában a színfalak mögött? A Genii Capital elnöke, Gerard Lopez most a Motorsport Totalnak adott interjúban nagyon sok részletről mesélt.

„Ez az első alkalom, hogy részletesen beszélek erről a kapcsolatról” – kezdte az interjút Gerard Lopez, majd leszögezte: „Kimi a barátom.”

Bizonyításként egy - a finntől érkező -  sms-t is megmutatott, melyben az állt: „Ne aggódj, négy-hat hét, utána újabb vizsgálatok jönnek Minden jót az utolsó két versenyre!”

Ezt követően Lopez arra a napra emlékezett vissza, amikor a Jégember végül a Lotus helyett aláírt a Ferrarihoz: „Amikor a szerződést aláírta, még aznap felhívott, és sajnálatát fejezte ki. Hogy még mindig sajnálja-e, avagy sem, az már nem igazán számít. Akkor felhívott, mert jól tudta, hogy sosem lesz már ilyen közegben, mint a miénk. Ezek a tények, és nem több.”

Ami az együtt töltött időket illeti, az üzletember nem titkolta, hogy Kimi olykor nagyon kemény dió, de a csapatnál kiváltságos helyzetben volt. Többször is rágyújtott egy-egy csapatmegbeszélésen, vagy olykor ivott egy keveset, és mindezt tolerálta a csapatvezetés. Még a szponzori kötelezettségeket is lazábban vették, amiért az érintettek olykor meglehetősen dühösek voltak. Például egy samponreklám felvétele előtt nem sokkal Kimi rövidre vágatta a haját, ami okozott néhány kellemetlen pillanatot.

„Nem volt könnyű eset. Szerződés köt, így bizonyos dolgokról nem beszélhetek, de Kimi egy nehéz eset. Mi egy olyan környezetet teremtettünk számára, ahol nem csak feszegethette a határokat, de bizonyos esetekben át is léphette azokat. Elfogadtuk ezt, mert cserébe nagyon sokat adott nekünk. Más versenyzők is sokat adnak, de nem kapnak ekkora szabadságot. Ebben a tekintetben talán különlegesek vagyunk.”

Köztudott, hogy a Lotus és Kimi kapcsolata leginkább az anyagiak miatt futott zátonyra. Räikkönen oldaláról a nyilván nem volt egy ideális helyzet, hogy egész évben nem kapott fizetést, míg az enstone-i alakulatot az lepte meg (és hozta kellemetlen helyzetbe), hogy Räikkönen egyszer csak kitálalt a Lotus nehéz anyagi helyzetéről, ami eléggé rossz képet festett az istállóról, ráadásul elindított a médiában egy hatalmas kavarást. Lopez azt is elárulta, hogy tavaly is hasonló volt a helyzet, ezért is volt zavarbaejtő Räikkönen kifakadása, és mindaz ami utána következett.

„Szóban abban állapodtunk meg, hogy inkább az autó fejlesztésébe fektetjük a pénzt, és a szezon végén fizetünk neki. Sosem mondta, hogy a fizetése lenne számára a legfontosabb, sőt mindig azt hangoztatta, hogy a jó eredmények és a versenyképes autó számít leginkább. Nem volt erről írásbeli megállapodásunk, de szóban megegyeztünk abban, hogy később fogunk fizetni.”

A dolgok valahogy mégsem zajlottak le olyan csendben, mint a tavalyi évben, és Lopez szerint ebben nagy szerepe van a médiának is, illetve annak, hogy valamivel szerényebb ajánlattal álltak elő a finn számára. Az eredeti szerződés ugyanis a kellő motiváció miatt a tavalyi szezonban még hatalmas sikerdíjat tartalmazott, és utólag az alakulat ezt kicsit sokallta. Kiminek azonban nem tetszett az új ajánlat, és a Ferrarit választotta.

„Meglehet, hogy az ajánlatunk nem volt elég jó neki, de ebben az időben elég sok minden került nyilvánosságra. Ha nem kap fizetést, és erre rákérdeznek, ő megmondja, hogy nem kapott, míg más pilóták ennél kicsit bölcsebbek. És ebből az ügyből kerekedett az ami…Pedig tavaly is ugyanez volt a helyzet, most viszont ez lett az F1-es szezon legnagyobb sztorija. Nyilván jól tudtuk előre, hogy Sebastian Vettel és a Red Bull könnyedén világbajnok lesz, így valahol máshol kellett jó sztorikat találni. Pedig minden ugyanúgy történt mint tavaly, azzal a különbséggel, hogy most megkérdezték, ő pedig őszintén válaszolt. Az előző évben is megtehette volna, csak akkor senki nem tette fel neki ezt a kérdést” – ecsetelte Lopez, és hozzátette, hogy az Abu-Dzabiban történteket (amikor Kimi egyértelművé tette, hogy ha nem kap fizetést, akkor nem indul a szezon utolsó két futamán) is azonnal megbeszélték, és meg is egyeztek a 2007-es bajnokkal.  Mindemellett arról a bizonyos Indiai Nagydíjon történt rádióüzenetről is beszélt, ami sokak szerint feltette az i-re a pontot Räikkönennél. A luxemburgi üzletember szerint azonban ezt a kis párbeszédet is csak felfújták.

„El sem tudják képzelni, hogy Romainnak tavaly mit kellett végighallgatnia, amikor nem mentek túl jól a dolgai. Ugyan már, nem egy óvodában vagyunk! Mindenkin nagy a nyomás, és a jó eredmény a tét. Az „Iceman”egyik oldala egy  vicces srác, a másrészt viszont nagyon nehezen kezelhető, és nem veszi túl jó néven, ha valaki azt mondja neki, hogy engedje el a mögötte lévőt.”

A kissé szokatlan szétválás ellenére Lopez nem sajnálja az együtt töltött időket, sőt mai napig büszke arra, hogy ők be merték vállalni a finn visszatérését, míg mások (többek között a Ferrari) túl nagy kockázatot láttak benne.

„Azok, akik most szerződést kötöttek vele – és persze mások is – azt mondták, hogy Kimi túl kövér és nem motivált, sőt sosem volt igazán motiválható, nem dolgozik elég keményen, és persze az F1 is megváltozott azóta, amióta elment. Nagyon jó érzés, hogy bebizonyítottuk, jól döntöttünk. Olyan autót adtunk neki, amivel a győzelemért harcolhatott. Sajnálom, hogy elmegy tőlünk, de örülök annak, hogy a Ferrarinak éppen a mi versenyzőnkre volt szüksége.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen formula-1 gerard lopez