2013. nov 22.

F1 Rosberg volt a leggyorsabb az esős első edzésen Interlagosban

írta: FormaNet
F1 Rosberg volt a leggyorsabb az esős első edzésen Interlagosban

Az évad utolsó versenyhétvégéjének első szabadedzése esős időjárási körülmények között zajlott, így néhány csúszkáláson kívül túl sok esemény nem történt a pályán. A két Mercedes Nico Rosberg vezetésével még a gyakorlás első harmadában megfutotta a legjobb időt, és a későbbiekben ezt már nem sikerült túlszárnyalni. Sebastian Vettel a harmadik helyre zárkózott fel, Jenson Button és Fernando Alonso elé. 

rosberg mercedes.jpg

Ahogy azt a meteorológusok megjósolták, hosszú idő után ezúttal borongós és esős versenyhétvégére van kilátás, így legalább az időjárás csempészhet némi izgalmat a szezonhajrára. Sao Paulóban egy hidegfrontnak köszönhetően pénteken esők és kisebb viharok kísérhetik mindkét szabadedzést, majd szombattól már javulhat a helyzet, ugyanakkor az időmérőn és a futamon sem kizárt a csapadék.

Az évad utolsó versenyhétvégéjének péntek délelőtti szabadedzésén is az eső volt a főszereplő, és persze ilyenkor a csapatok nem szívesen kockáztatnak egy-egy esetleges kicsúszás- és ebből adódó rongálások miatt, ezért nehézkesen indult be az élet az interlagos létesítményben. A tesztpilóták közül Daniil Kvjat ismét lehetőséget kapott a Toro Rosso volánja mögött, illetve Rodolfo Gonzalez utolsó kifizetett marussiás kirándulását ejthette meg Max Chilton autójában. Gonzalez az ellenőrző körön ki is csúszott a 4-es kanyarnál, így ezt követően jó sokáig a garázsban pihentették.

Az installációs köröket egyébként a többség esőgumikon kezdte meg, de páran – például Sebastian Vettel – az intermediate abroncsokat választották. A széria gumiszállítója erre a hétvégére egyébként a közepes és a kemény slickeket szállította a csapatoknak, mindemellett a jövő évi közepes keverék prototípusából is hozott teszt céljából autónként két-két szettet, de az alakulatok csak pénteken tesztelhetik őket. Így az eső duplán nem szerencsés az olasz márka számára, hiszen így nem tudnak annyi adatot begyűjteni.

Negyed óra elteltével Jenson Button 1:26.184-es körrel nyitotta meg az edzést, majd Nico Rosberg 1:25-re faragta a lécet a köztes gumikon, még mielőtt az 1-es kanyarnál kicsúszott a bukótérbe. Nem sokkal ezután a csapattárs, Lewis Hamilton is bemutatott egy megcsúszást, de egyik Mercedesnek sem lett baja. A következő negyed órában egyre többen merészkedtek ki, és hamarosan már csak a két Red Bull illetve Romain Grosjean és James Calado hiányzott a névsorból, melyet a két Mercedes vezetett Rosberggel az élen.

Az edzés kezdete után nem sokkal elállt az eső, sőt mire a Red Bullok munkához láttak, addigra kissé javultak a feltételek is. Vettel elsőként kapta meg a Pirelli tesztelésre szánt közepes gumijait, de sokat nem próbálgathatta, ugyanis egy újabb zuhé érkezett, a pálya pedig gyorsan kiürült.

Fél órával a leintés előtt Rosberg és Hamilton mögött Button, Alonso és Pérez hármasa foglalt helyet, majd őket követte Kvjat, Kovalainen, Hülkenberg, Massa és Gutiérrez a top10-ben, miközben a két Red Bullnak ekkor még nem volt mért köre. Erre még nagyjából 15 percet kellett várni, addig csak 3-4 autó merészkedett ki.

Az edzés végéhez közeledve ismét elcsendesedett az eső, de a két Mercedest már nem sikerült befogni. Vettel a harmadik helyig zárkózott fel, míg az utolsó F1-es versenyhétvégéjét futó csapattárs Button és Alonso mögött a hatodik legjobb időt autózta. 

Első szabadedzés eredménye: 

szabadedzés - interlagos.JPG

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

forma-1 szabadedzés brazil nagydíj interlagos formula-1