2013. nov 23.

F1 Vettelt az eső sem zavarta az újabb pole megszerzésében

írta: FormaNet
F1 Vettelt az eső sem zavarta az újabb pole megszerzésében

Sebastian Vettel szerezte meg a pole-t az eső miatt kissé hosszabbra sikeredett utolsó 2013-as időmérő edzésen. A német idei kilencedik rajtelsőségének örülhetett, mellőle pedig honfitársa, Nico Rosberg rajtolhat a holnapi futamon. A második sort Fernando Alonso és Mark Webber bérelte ki. 

vettel - interlagos.jpg

 

Az időmérő kezdetére az eddig tapasztaltakhoz képest nem sokban változott az időjárás Interlagosban. Az eső ugyan éppen elállt amikor a zöld jelzést megkapták a csapatok, ám a sötét felhők nem tágítottak, így bármikor újabb záporra lehetett számítani. Ennek tükrében nem is meglepő, hogy a zöld jelzést követően a teljes mezőny kihajtott a pályára, és az intermediate abroncsokon nagyjából öt percen belül mindenkinek volt mért köre.

Első nekifutásra Lewis Hamilton 1:25.342-vel állt az élre, és ezt a 20. perc végéig már senkinek nem is sikerült túlszárnyalni, mert az eső újra eleredt. Mercedes brit versenyzője pénteken nagyon nehezen boldogult a vizes pályán, és a nap végén elmondta, hogy egyszerűen nem találták meg a megfelelő beállításokat.  Hamilton mögött Vettel és Rosberg sorakozott fel a legjobb háromban, a kieső zónába pedig a Marussia és a Caterham pilótáin kívül Pastor Maldonado és Esteban Gutierrez került be.

A folytatásban is a köztes Pirellik kaptak főszerepet, és a feltételek sem javultak, hiszen a Q1-hez képest rosszabb köröket produkált a mezőny. Először Vettel uralta a kvalifikáció középső etapját, és saját idejét is megjavítva az utolsó percekben 1:26.449-cel állt az első helyen, ám utolsó gyorskörében Grosjean közel három tizedet vert az 1-es számú Red Bullban ülő riválisára. A középső etap 15 percének végéhez közeledve a Force Indiák, illetve Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg és a két McLaren volt veszélyben, közülük végül Hülkenberg menekült meg, hatodikként pedig még Heikki Kovalainen búcsúzott. Az utolsó pillanatban Sergio Pérez az 5-ös kanyar rázókövén megcsúszva a szemközti falnak csapódott, és alaposan összetörte kocsiját.

Grosjean és Vettel mögött Alonso, Rosberg, Hamilton, Webber, Massa, Ricciardo, Vergne és Hülkenberg sorrend alakult ki a top10-ben. Kiesők sorrendje:  Kovalainen, Di Resta, Bottas, Pérez, Button, Sutil volt. 

A szakadó eső miatt az időmérő utolsó szakasza 4x10 perc késéssel indult, majd a két Red Bull felvezetésével magyar idő szerint 18.30-kor megkezdődött az évad utolsó kvalifikációjának hajrája. A pályaviszonyok megkövetelték az esőgumikat, mindemellett a versenyirányítás megtiltotta a DRS használatát is. Webber 1:29-es körrel nyitotta meg a sort, majd csapattársa pillanatokon belül már 1:28. 830-cal vette át a vezetést. A Mercedesek Rosberg és Hamilton sorrendben be tudtak férkőzni az RB9-esek közé, Webber mögött pedig Alonso, majd a két Toro Rosso, illetve Hülkenberg és Massa sorrend alakult ki. A 10-es listáról egyedül Grosjean hiányzott, aki inkább félbeszakította gyorskörét, hogy minél előbb intermediatekre váltson. A többiek is követték a francia példáját, így az utolsó percekben megkezdődött a tűzijáték. 

Vettel hatalmas 1:26. 479-cel adta fel a leckét ellenfeleinek, akik végül nem tudták felvenni a kesztyűt. A második helyen záró Rosberg nagyjából hat tizeddel volt lassabb honfitársánál, míg a harmadik rajtkockát megszerző Alonso már bő egy másodpercet kapott. Webber nem sokkal maradt el a Ferrari spanyoljától, míg a harmadik sort Hamilton és Grosjean páros szerezte meg. A hazai pályán utolsó ferraris versenyét futó Massa csak a kilencedik helyet kaparintott meg, közvetlenül  a két Torro Rosso mögött, a fennmaradó utolsó rajthely pedig Hülkenbergé lett. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő edzés végeredménye: 

időmérő - interlagos.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 brazil nagydíj időmérő interlagos formula-1