2013. nov 24.

F1 Vettel szerint Interlagosban a rajtsorrend csak egy dolog

írta: FormaNet
F1 Vettel szerint Interlagosban a rajtsorrend csak egy dolog

Sebastian Vettelt esős körülmények között sem sikerült megfogni a szombati időmérő edzésen, sőt a német több mint fél másodpercet adott a második legjobb időt autózó Nico Rosbergnek. A négyszeres bajnok nagyon meglepődött azon, hogy idei kilencedik rajtelsőségét ekkora fölénnyel szerezte meg, de a tavalyi trükkös Brazil Nagydíjból kiindulva ezúttal talán még szokásosnál is óvatosabban beszél szezonzáró várható végkifejletéről.

sebastian vettel - interlagos.jpg

 

Úgy tűnik, nem számít milyenek a körülmények, a pole pozíció nyilvánvaló. Hogy is van ez?

Sebastian Vettel: Ez jó érzés, mert nem volt könnyű a szombati nap. Játszani kellett a gumikkal és eltalálni a megfelelő időzítést, aztán 40 percig a boxban várakozni, miután az eős miatt elhalasztották a Q3 kezdetét. A várakozás is stresszes volt, utána pedig jó időben kellett kimenni. Eléggé vegyes érzésekkel hajtottam ki, de sikerült két nagyon jó kört összeraknom, ami elég jó volt a pole-hoz. Sosem gondoltam volna, hogy ekkora lesz a különbség köztem és üldözőim között.

Ez volt idei kilencedik pole pozíciód. Számolod még?

SV: Ez soha nem a számolásról szól, mindig jó eredményt akarsz elérni. Szóval igen, ez egy nagyszerű érzés, és ha éppen a kilencedik, akkor örülök neki. (Nevet) Tulajdonképpen kicsit mókás, hogy milyen rengeteg pénzt költünk erre a sportra, és néha úgy járunk, hogy nincs elegendő gumink. Szeretnénk örömet szerezni a rajongóknak, így remélem, hogy ismét egy különleges interlagosi hétvégénk lesz. Bár a bajnoki cím sorsa már eldőlt, a versenyszellem még most is él.

Nico Rosberg hiába reménykedett abban, hogy megszerezheti a pole-t. Számítasz arra, hogy vasárnap ő lehet a legádázabb ellenfeled?

SV: Honnan tudhatnám? Ez egy hosszú verseny lesz, és elég, ha csak visszagondolunk, mi történt itt tavaly. Szóval a rajtrács az csak egy dolog, a verseny teljesen más téma. Lehet, hogy száraz futamunk lesz, és mivel a hétvégén még egyikőnk sem gyűjtött tapasztalatokat száraz pályán, így minden attól függ, hogy mennyire rugalmasan alkalmazkodnak a beállítások az eltérő körülményekhez. De igen, Nico esőben elég gyors volt egész hétvégén, ezért is lepődtem meg, hogy ilyen nagy különbség volt köztünk az időmérő végén.

Azt mondtad az imént, hogy senki nem tudhatja mi fog történni, és sok múlik az időjáráson. Ilyen körülmények között hogyan történik a verseny előtti megbeszélést a mérnökökkel?

SV: Valóban, ilyenkor nem annyira a beállításokról szól a beszélgetés, de azért egy kicsit bele lehet merülni a részletekbe. Mint például hogyan tudnánk még többet kihozni az első szárnyból, ami óriási hatással van az autó vezethetőségére. Az első szárny nagyon fontos szerepet játszik majd vasárnap, szóval ezeket a dolgokat biztosan átbeszéljük. Aztán ott van még néhány trükk, hogy minimalizáljuk a rádióbeszélgetéseket – ki tudja kik hallgatnak? (Nevet) És persze arról is szó lesz, hogy vajon mennyi ideig tarthatnak a gumik, hiszen ahogy az előbb is mondtam, eddig nem köröztünk száraz pályán.

A vasárnapi győzelemhez szükség lesz a szerencsére is?

SV: Persze. A megfelelő időben kell megejteni a kiállásokat, ami elég trükkösen alakulhat. Ha a tavalyi futamot nézzük - még ha figyelmen kívül hagyjuk is a rajt utáni megpördülésemet - akkor az egyik körben száraz gumikat kaptam, aztán hirtelen rázendített az eső, így a következő kör után máris váltanom kellett intermediate-re. Ezek a dolgok bármikor megtörténhetnek. De ez a kiszámíthatatlanság hozzátartozik a versenyzéshez, és minden bizonnyal egy jó show-t eredményezhet. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 brazil nagydíj időmérő interlagos sebastian vettel formula-1