2013. nov 24.

Vettel nyert, Webber egy második hellyel búcsúzott az F1-től

írta: FormaNet
Vettel nyert, Webber egy második hellyel búcsúzott az F1-től

Sebastian Vettel stílusosan győzelemmel búcsúztatta a 2013-as évet Interlagosban, és nem mellesleg zsinórban kilencedik alkalommal nem talált legyőzőre. Második helyen az utolsó F1-es versenyét futó Mark Webber szelte át a célvonalat, mögötte Fernando Alonso érkezett, aki Szingapúr óta most először állhatott fel a dobogóra. 

vettel - brazil gp.jpg

A szombati időmérőhöz képest mindössze egy helyen változott a rajtrács sorrendje: a 14. helyet megkaparintó Sergio Pérez váltócsere miatt  öt pozíciót bukott. Az élen Sebastian Vettel és Nico Rosberg sorakozott fel, a második sorban pedig Fernando Alonso és az utolsó F1-es versenyét futó Mark Webber vágott neki a 71 körös Brazil Nagydíjnak.

 

webber - interlagos.JPG

Hétvégén először száraz pálya fogadta a királykategória mezőnyét, ám az előrejelzések a későbbiekben nem zárták ki az esőt. A 71 körös versenyt végül csak néhány csepp zavarta meg, de emiatt nem kellett lecserélni a slickeket.

A rajtnál ezúttal megfogták a kissé beragadó Red Bull sztárját, mégpedig a mellőle rajtoló honfitárs. Rosberg azonban nem sokáig tudta tartani vezető helyét, ugyanis a célegyenesben Vettel még DRS nélkül sikeres támadást indított és visszaállt az élre. Mögöttük Lewis Hamiltont támadta Fernando Alonso, és Vettelhez hasonló manőverrel átugrotta brit ellenfelét, akinek máris Mark Webberre kellett figyelnie. Hamilton néhány kanyar után újabb pozíciót veszített, miközben a negyedik körben a futam első kiesőjeként Romain Grosjean búcsúzott, a Lotus felrobbanó motorja miatt.

Alonso és Webber közben a másik Mercedest, a második helyen haladó Rosberget is átlépte, a top5 mögött pedig a kilencedik helyről parádésan rajtoló Felipe Massa haladt. A brazil után Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Jenson Button és Valtteri Bottas sorakozott fel a pontszerző helyeken.

A 10. körre Vettel nagyjából nyolc másodperccel vezetett Alonso Ferrarija előtt, a spanyol azonban nem az üldözéssel, hanem a visszapillantóval volt elfoglalva. Webber a 13. körben a célegyenesben megelőzte spanyol barátját, így a Red Bull az első két helyen folytatta az évadzárót.  Az autó hátsó részével küszködő Rosberg közben egyre hátrébb csúszott, előbb csapattársa, majd hamarosan Massa is átugrotta.

A 15 körben a Toro Rosso nyitotta meg a kerékcserék sorát, az élen pedig a 23-24. körben történt meg a boxlátogatás, ami után Webber ismét Alonso mögé keveredett, a harmadik helyre. Ezt követően ismét egymásra talált a két barát, és két körön belül Webber újra megelőzte a Ferrarit.

A dobogós helyeken autózó trió mögött Massa és Hamilton között alakult ki egy kemény párbaj, és a brazil körökön keresztül remekül védte negyedik helyét, ám nem sokkal előtte a boxutcába menet szabálytalanságot követett el, amikor átlépte a fehér csíkot. A hétvége elején a versenyirányítás figyelmeztette a pilótákat, hogy biztonsági okok miatt szigorúan veszik majd a vonal-átlépést, és ezt be is tartották, a brazil ugyanis boxutcaáthajtásos büntetést kapott érte.

A dühös Massa a 35. körben tudta le a plusz boxlátogatást, így Hamilton fellépett a negyedik helyre. Közben az élen Vettel 10 másodperces előnnyel tartotta első helyét csapattársa előtt, ám ez a fölény néhány kör múlva lefeleződött, mégpedig egy baleset miatt.

A 47. körben a lekörözés előtt álló Bottas és Hamilton a 4-es kanyarnál összeért, aminek következtében a Williams balhátsó defekttel a bukótérben landolt, Hamilton pedig egy jobbhátsó defektettel volt kénytelen visszatérni szerelőihez. A sportfelügyelők a britet hozták ki vétkesnek, így Massa után ő sem úszta meg a boxutcaáthajtást.

hamilton - bottas.JPG

A két versenyző incidense után az első három helyezett egyszerre tudta le a kerékcserét, és bár ugyanúgy Vettel, Webber, Alonso sorrendben tértek vissza, de a köztük lévő távolság csökkent, és a spanyol egy ideig veszélyes volt Webberre, de az izgalmak végül elmaradtak.

A második kerékcserék után a dobogósok mögött Button, Rosbeg Pérez és Massa négyese autózott, az utolsó három pontszerző helyen pedig Hülkenberg, Ricciardo és Hamilton állt.

A futam utolsó szakaszában megjelent néhány csepp eső, de végül nem kavart be a hajrába. Az utolsó 10 körben Hamilton  egy pozíciót előrelépett, egyéb változás viszont nem történt a pontszerzők között. A McLaren Button negyedik- és pérez hatodik helyével idei legjobb eredményének örülhetett. 

Charles Pic egy törött felfüggesztés miatt a futam harmadik kiesője lett. A francia leparkoló Caterhamje mellett még Maldonado megforgása szórakoztatta a közönséget a hajrában. Az utolsó williamses futamát teljesítő venezuelait Jean-Eric Vergne forgatta meg. 

Vettel újabb rekordokat állított be: idei 13. győzelmével Michael Schumachert 2004-es rekordját érte be., zsinórban kilencedik diadalával pedig beállította Alberto Ascari 1952-ben és 1953-ban felállított rekordját.  Csapattársa, egy leggyorsabb körrel és egy második hellyel búcsúzott, a két Red Bull mellett pedig Alonso pezsgőzhetett. A jövőre már Williams csapatot erősítő Massa hazai pályán végül hetedikként ért célba. 

Az utolsó helyezett, Max Chilton idén minden futamán célba ért, ennek ellenére még nincs szerződése a következő szezonra.

max chilton - 2013.JPG

A Red Bull négyszeres bajnoka végül 397 ponttal zárta szezonját, mögötte Alonso 155 pontos hátrányban végzett az "ezüstérmes" helyen. Webber az utolsó versenyen átugrotta Räikkönent és Hamilton, és összesen 199 egységgel harmadik lett. A konstruktőri második hely a Mercedesé lett, a Ferrari maradt a harmadik helyen, a Lotus előtt. 

000 facebook_banner.jpg

A Brazil Nagydíj végeredménye: 

brazil gp futam.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull brazil nagydíj futam interlagos formula-1