2013. nov 26.

F1 Mark Webber búcsúja számokban

írta: FormaNet
F1 Mark Webber búcsúja számokban

Mark Webber múlt vasárnap Interlagosban méltó búcsút vett 12 szezonos Formula-1-es pályafutásától, hiszen a negyedik rajtkockából indulva megharcolt 42. dobogós helyezéséért. A 37 esztendős ausztrál versenyző Formula-1-es karrierének végállomásán még egy leggyorsabb kört is behúzott, és további egységekkel gyarapította a nemrégiben ezres mérföldkövet is átlépő F1-es pontjainak számát. Tény, hogy miközben csapattársa újabb vb címet ünnepelhetett, Webbernek idén egyszer sem jött össze a győzelem, ennek ellenére a leköszönő kilencszeres futamgyőztesnek nincs szégyenkezni valója. A következő összeállításban néhány statisztika sorakozik fel Webber búcsúfutamának, búcsúévének és a szériában elért eredményeinek összefoglalásaként. 

mark_webber - interlagos.JPG

- Mark Webber Interlagosban a második helyen szelte át a célvonalat, ezzel Formula-1-es pályafutásának 42. dobogós eredményével búcsúzott. Ebben a statisztikában utolérte a 18. helyen álló 1998-as világbajnokot, Damon Hillt.

- Bár kilenc futamgyőzelméből kettőt Interlagosban gyűjtött be (2009, 2011), mostani második helye azonban azt is jelentette, hogy zsinórban 30. alkalommal maradt futamgyőzelem nélkül, hiszen utoljára 2012-ben, Silverstone-ban pezsgőzhetett a pódium tetején. Legutóbb 2001-ben Rubens Barrichellóval történt meg, hogy miközben csapattársa, Michael Schumacher világbajnok lett, ő neki egyetlen egy győzelem sem jött össze a szezon során.

- Webber ebben az idényben ötször szerezte meg a második helyet, nyerni azonban nem tudott. Az egy szezonon belül elért győzelem nélküli „ezüstérmes” helyezések rekordját Francois Cevert (Tyrrell Ford Cosworth) tartja 1973-ból, amikor hatszor ünnepelhetett a pódium második fokán, de a győzelem elmaradt. Webber ezen a listán a második helyen osztozik Patrick Depailler 1976-os eredményével. A Tyrrell Ford Cosworth francia pilótája szintén öt alkalommal ért fel a második helyre, de a szezont futamgyőzelem nélkül zárta a bajnoki összetett negyedik helyén.

- Eddigi statisztikáinak tükrében már az időmérőn megszerzett negyedik rajtkocka után sejteni lehetett, hogy Webbernek nem lesz meg a 10. diadala, hiszen eddig minden győzelmét úgy szerezte, hogy az első sorból rajtolhatott.

- A 37 esztendős ausztrál hétvégén a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, királykategória szereplése alatt 19. alkalommal, ami ugyanannyi, mint Stirling Moss, Ayrton Senna és Damon Hill statisztikája. Az örökranglistán ők négyen a 13. helyet bérlik, közvetlenül Fernando Alonso és Gerhard Berger (21-21) párosa mögött.

- Jelenleg Webber az egyetlen pilóta, aki kilenc futamgyőzelemmel sorakozik fel az F1 győzelmi listáján. Ezzel az eredménnyel a 33. helyen áll közvetlenül Jack Ickx és Denny Hulme (8-8) előtt-, valamint James Hunt, Ronnie Peterson, Jody Scheckter és Gerhard Berger (10-10) mögött.

- Az ausztrál összesen 215 nagydíjon állt rajthoz és ez alatt az idő alatt 1047.5 pontot gyűjtött. Az összesített statisztikában mindkét esetben benne van a top10-ben - előbbivel a 9. helyen, míg a pontokat tekintve hatodik helyen áll Fernando Alonso, Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Jenson Button mögött. Bár ez utóbbi statisztika gyakorlatilag nem sokat ér, hiszen néhány éve drasztikusan változott a pontrendszer.

- Webber 12 szezonos F1-es szereplése során 13-szor rajtolhatott pole-ból, és 611 kört autózhatott az élen. A rajtelsőségek örökranglistáján nem kevesebb, mint öt versenyzővel osztozik a 13-as számon. (Graham Hill, Jack Brabham, Jacky Ickx, Jacque Villeneuve, Juan Pablo Montoyával), míg az élen töltött körök számával is éppen Villeneuve (633) és Montoya (605) között foglal helyet a 31. helyen. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull interlagos mark webber formula-1