2013. nov 28.

F1 Hivatalos: Ross Brawn távozik a Mercedestől

írta: FormaNet
F1 Hivatalos: Ross Brawn távozik a Mercedestől

Néhány szaklap megbízható információkra hivatkozva már napokkal ezelőtt megszellőztette, most azonban a Mercedes és Ross Brawn is megerősítette, hogy év végén elválnak útjaik. A jövőben az ügyvezető igazgató, Toto Wolff és a technikai részleg igazgatója, Paddy Lowe osztozik majd a csapatfőnöki feladatokon.

ross brawn mercedes.JPG

Csütörtök reggel német szaklapok már tényként közölték Ross Brawn leköszönését, miután kiderült, hogy szerdán este a szakember elbúcsúzott csapatától, a Mercedestől. A Sport Bild a mai napra várta a hivatalos bejelentés, ami még a délelőtt folyamán meg is érkezett.

Ross Brawn a jövőre vonatkozó terveiről még nem beszélt, és annyival magyarázta döntését, hogy a 2014-es új korszakkal párhuzamosan a Mercedes vezetésében is szükség van változásokra.

„Távozásommal kapcsolatban azt tartottam leginkább szem előtt, hogy a csapat számára megfelelő legyen az időzítés, hogy ezzel is biztosítva legyenek a jövőbeni sikerek. Az utódlás kérdése  egy tervezési folyamat keretén belül már ebben az évben lezajlott, így a csapat készen áll az átmenetre melynek élén Toto és a Paddy áll majd” – kezdte nyilatkozatát Brawn.

„A Mercedes-Benz az elmúlt időszakban Brackley-ben és Brixworth-ben jelentős befektetéseket hajtott végre mind a személyzet mind pedig az infrastruktúra terén. A két létesítmény egységesítésének köszönhetően a csapat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy sikeres legyen 2014-es szezonban, és büszke vagyok arra, hogy segíthettem megalapozni a sikereket. Most azonban egy új korszak kezdődik a sportban, ezért is éreztük úgy, hogy a csapatvezetésben is eljött a változás ideje annak érdekében, hogy a szervezet jövőre a lehető legerősebb és legversenyképesebb legyen.”

Niki Lauda a találgatások közepette sem titkolta, hogy ő személy szerint nagyon szeretné, ha Ross Brawn-nal együtt lépnének át az új korszakba, és az osztrák legenda valószínűleg mindent megtett azért, hogy megpróbálja meggyőzni a szakembert. Ez végül nem sikerült. 

„Sokáig tárgyalásokat folytattunk Ross-szal arról, hogyan tudná folytatni a munkát a csapattal, de alapvető tény, hogy ha valaki már eldöntötte, hogy távozik, akkor nem lehet visszatartani. Ross úgy döntött, ez a megfelelő pillanat arra, hogy átadja a stafétabotot Totónak és Paddy-nek, mi pedig tiszteletben tartjuk döntését”- mondta Lauda.

Ross Brawn 2006-os ferraris búcsúja utáni egyéves szabadságról visszatérve, 2008-ban, a Honda csapatfőnökeként csatlakozott a brackley-i központú gárdához, majd a japán gyártó kivonulásakor megvette a csapatot, és 2009-ben már Brawn GP néven, nyolc futamgyőzelemmel és mindkét bajnoki trófea begyűjtésével újra felért a csúcsra. Az álomszerű sikertörténet után a Mercedesnek adta el csapatát, ám a német márkával és a visszatérő Michael Schumacherrel elmaradtak a várt sikerek. Ebben az évben a konstruktőri negyedik helyen zárt a csapat, és ugyanez volt a helyzet 2011-ben is. Az első közös győzelemre a 2012-es Kínai Nagydíjig várni kellett, ezt követően viszont ismét egy mélyrepülés kezdődött, és végül a Mercedes csak a bajnoki tabella ötödik helyét kaparintotta meg. Idén végre valódi fellendülés kezdődött, melyet három futamgyőzelem és egy konstruktőri második hely bizonyított. A Mercedes versenyzői nem titkolják, jövőre a bajnoki címért szeretnének küzdeni, és sok szakember szerint erre nagyon jó esélyük van. Akármit is hoz a Mercedes számára az új turbó-korszak, az már biztos, hogy Ross Brawn szakértelme nélkül történik. Az 59 esztendős szakember egyelőre nem árulta el, hogy tervezi jövőjét, de a pletykák szerint nem kizárt, hogy újabb egyéves pihenő után 2015-ben a Hondával tér vissza a cirkuszba. 

 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 ross brawn formula-1