2013. nov 28.

F1 Webber és a haverok

írta: FormaNet
F1 Webber és a haverok

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner a szezonzáró brazil versenyhétvégén azt mondta, hiányozni fog a csapatrádióban oly sokszor elhangzott „cimbora” megszólítás, ami Mark Webber szavajárása volt. Az ausztráltól sokan elbúcsúztak a szezon utolsó állomásán, most viszont a Peter Windsornak adott interjúban a 37 esztendős versenyző beszélt jó néhány személyről, kollégáról, akivel kapcsolatba került Formula-1-es pályafutása során. A következő összeállításban a red bullos munkatársak - akik nem feltétlen maradtak meg a haver kategóriában - és egy jó „cimbora”, Fernando Alonso került középpontba, Webber szemén keresztül.

mark webber - interlagos.JPG

Adrian Newey

Nagy szerepet játszott abban, hogy ilyen sokáig itt maradtam. Ő messze a legjobb pasas, akivel valaha dolgoztam. Nagyon sok emberrel dolgoztam már együtt, de Adrian képes mindazt megcsinálni a versenyautóval, amire a pilótának szüksége van. Egyszerűen fenomenális amit az autókkal művel. Nagyon inspiráló vele együtt dolgozni. Az emberek talán kicsit félénknek látják, de iszonyatosan versenyképes. Láttam olyankor is, amikor alulmaradt, és persze ez nem egy élvezetes dolog számára, és aztán láttam olyankor, amikor kettős győzelmet ünnepeltünk, de a reakciója nem sokban különbözött. Ő egy nagy vezető, egy igazi világítótorony a csapat számára. Tényleg képtelenség megfelelő szavakat találni rá. Idén a malajziai hétvége után ő volt az első, aki odajött hozzám beszélgetni. Tudta jól, hogy mit érzek, és nem örült. Azt hiszem sok közös van bennünk. Ő is sok mindenen ment keresztül pályafutása során, melyben ugyanúgy voltak személyes mélypontok, mint magaslatok, és nagyon nagyra becsülöm mindezért.

Christian Horner

Mostanában valószínűleg már nem álltunk egymáshoz olyan közel, mint régen. Christian még sokáig a csapattal marad – talán a végtelenségig, ha csak nem kap egy jobb ajánlatot valaki mástól. Éppen ezért igyekszik mindent megtartani a normális kerékvágásban, amennyire csak lehetséges, és ez bizonyos esetekben nem feltétlen nekem kedvezett. Ezek a dolgok nyilván hangsúlyt kaptak a kapcsolatunk alakulásában is.

Helmut Marko

Még mindig nem igazán tudom, hogy mi az ő szerepe a csapatban… Szóval igen, már az első naptól kezdve nagyon kritikus volt velem, aztán persze hozta Sebet, és remek munkát végzett ezzel. Valószínűleg eléggé csalódott amiatt, hogy két autót kell felsorakoztatniuk az F1-es csapatoknak. De annyit kell.

Dietrich Mateschitz

Ő mindig nagyon jó volt hozzám. Persze nagyon elfoglalt, így nem könnyű mindig mindenen rajta tartani a szemét. Rendkívül sikeres ember, egy iparág kapitánya. Lenyűgöző, hogy ennyi mindent tesz a fiatal sportolókért. Bármikor elérhető, minden kérdésre válaszol, ehhez sosem túl elfoglalt. Alig várom, hogy a jövőben is együtt dolgozzunk. Red Bull minden kétséget kizáróan egy nagyon simán és jól működő szervezet.

Sebastian Vettel

Nyilván egy hihetetlenül tehetséges versenyző. Tudjuk, hogy az időmérő és a verseny első öt köre az ő legnagyobb erőssége. Ez a védjegye, és ezt a legnehezebb befolyásolni. Kapcsolatunk alatt annyi minden történt köztünk, hogy nehéz benne több pozitívumot látni, mint negatívumot. Ez persze kicsit kiábrándító, mert sokkal könnyebb egy tiszteletteljes kapcsolatot fenntartani, így ameddig csak lehet, minden lehetséges esélyt meg akarsz adni erre. De azt hiszem túl sok minden történt. Talán ha fele-fele arányban lennének a jó és a furcsa dolgok, akkor egészen más lenne a helyzet, de a mérleg nyelve eléggé elbillent. Az biztos, hogy emiatt nem aggódom magam halálra, mint ahogy ő sem. Ez már csak így van.

Fernando Alonso

Már az F3000-ben is versenyeztem ellene, szóval nagyon nagyon régről ismerem. Együtt kerültünk fel ide, és azt hiszem meglehetősen hasonló háttérrel, kivéve, hogy ő Spanyolországban nőtt fel, én pedig Ausztráliában, de nagyjából ugyanúgy jutottunk el oda, ahol most vagyunk. Mindenféle plusz hátszél vagy korrupció nélkül. Azt hiszem vasárnap délutánonként vitathatatlanul ő a legjobb. Hihetetlen ahogy két órán keresztül szinten tartja az autót. És ha megnézzük, hogy mennyi incidensbe keveredett, akkor láthatjuk, hogy nagyon kevés ezeknek a száma, és ettől szintén nagyon kivételes versenyző, és vasárnaponként ő az etalon. Amikor jól megy a szekér. Nem lehetsz mindig fent. Voltak nehéz időszakai, de ha összehasonlítjuk más nagy versenyzőkkel, akkor láthatjuk, hogy elég sok mindent elkerült. Persze ott volt a 2008-as szingapúri esete, ami rendkívül ellentmondásos, és mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. De ha nem ismered minden részletét az ügynek, akkor nehéz megítélni. Ha én tudtam volna, hogy miként jutottam el odáig, akkor nem fogadtam volna el a győzelmet. Nem hiszem, hogy az a győzelem normál esetben megtörtént volna. Egyébként meg lehet, hogy egy körön vannak nála kicsit gyorsabb srácok, de 19 versenyen, mindenféle körülmények között, vasárnaponként ő a te embered. 

És végül a honfitárs, az utód, Daniel Ricciardo

Jó, hogy az ausztrál zászló tovább szárnyal, de ez nem lesz könnyű. Daniel jól teljesített a junior kategóriákban és el kell ismerni, hogy megérdemli a lehetőséget. Tudja, hogy pályafutása valójában most kezdődik, és az időzítés is tökéletes számára. Jó esélyt kapott arra, hogy a világbajnoki cím egyik kihívója legyen. A telefonszámomat tudja, bármikor felhívhat, de mint ahogy a legtöbb srác, ő is tudni fogja a dolgát.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull mark webber formula-1