2013. dec 16.

F1 Állandó rajtszámok - Akik már választottak

írta: FormaNet
F1 Állandó rajtszámok - Akik már választottak

A Nemzetközi Automobil Szövetség a múlt héten hivatalosan is megerősítette, hogy jövőre a versenyzők már saját rajtszámmal sorakozhatnak fel a rajtrácsra. A szövetség még karácsony előtt várja a pilóták által választott számokat, melyek innentől kezdve végigkísérik őket Formula-1-es pályafutásuk során. Néhányan már teljesítették a kérést.

rajtszám.PNG

 

A jövő évtől kezdve minden versenyzőnek saját maga által választott rajtszáma lesz, ami innentől kezdve egész Formula-1-es pályafutása során vele marad, és jövőre már nem csak az autó elején kell egyértelműen feltüntetni, hanem a sisakon is. A pilóták egyjegyű- és kétjegyű számok közül válogathatnak, egyetlen kivétel az 1-es, mely az uralkodó világbajnoknak jár. Az FIA már ebben a hónapban várja a versenyzők választását, és abban az esetben, ha többen is egy számra voksolnának, úgy az idei bajnokság előkelőbb helyén záró pilóta élvez elsőséget.

Amit eddig tudni lehet:

Sergio Pérez a 11-es szám mellett döntött: „A 11-est szeretném. Nem tudom, hogy megszerzem-e, majd meglátjuk. Hogy miért a 11-es? Ez volt a rajtszámom a gokartos időkben, és az igazság az, hogy még az e-mail címemben is szerepel a 11-es szám” – árulta el a jövőre már a Force India színeiben bizonyító mexikói.  

Jean-Eric Vergne a 25-öst szeretné, tartaléknak pedig a 21-est és a legendás 27-est jelölte meg, míg Felipe Massa a 19-es rajtszámra pályázik.

A finneknek úgy tűnik bejön a 7- es szám, ugyanis finn lapértesülések szerint Kimi Räikkönen a 7-es számot fogja viselni Ferrariján, míg honfitársa, a williamses Valtteri Bottas elárulta, hogy az ő favoritja a 77-es.

„Már kiválasztottam a 77-est. A második választásom a 17-es, a harmadik pedig a 11-es” – írta Twitter oldalán Bottas.

A marussiás Jules Bianchi nem választott túl szerencsésen, hiszen a finnek által favorizált 7-est és 77-est küldte el a Szövetségnek, mint első és harmadik opciót, a kettő között pedig a 27-est jelölte meg, ami a bajnoki pontversenyben szintén előtte záró honfitárs, Vergne listáján is rajta van. 

Nico Rosberg legjobban a 6-ost szeretné, mert édesapja, Keke Rosbeg ezzel a számmal lett világbajnok 1982-ben. Mellette az 5 és a 9 lehet a befutó a Mercedes német pilótájánál.  

Sebastian Vettel új csapattársa, Daniel Ricciardo még nem akarja elárulni döntését: „Az enyémet titokban tartom, de egy nagyszerű dolog, hogy egy F1-es versenyző szabadon választhat, hogy milyen rajtszámmal akar versenyezni a jövőben.”

A Lotus versenyzője, Romain Grosjean először a rajongók segítségét kérte a választásban, majd szombaton a Twitteren bejelentette, hogy sikerült választania, de egyelőre titokban tartja: „Már elküldtem az FIA-nak a három kedvencemet, de egyelőre még nem árulom el” – írta a francia pilóta.

Adrian Sutil is titkolózik: "Már felvettem a rajtszámomat, és a kedvenc számom még kiadó volt, de amíg hivatalos nem lesz, addig titokban tartom"- nyilatkozta a Sauberhez szerződő német versenyző.

A Toro Rosso újonca, Daniil Kvjat még bizonytalan: „Egy egész éjszakát gondolkodtam a számon” – árulta el az orosz tehetség.

alonso 14-es.PNGAz utóbbi évek bajnoki csatáinak két főszereplője, Sebastian Vettel és Fernando Alonso még nem nyilatkozott ebben az ügyben, de egyes információk szerint a Ferrari spanyoljának szerencseszáma, a 14-es, lehet a befutó. Ez a "kapcsolat" Pérezéhez hasonlóan, szintén a gokartos évekig nyúlik vissza. 

Az 1-es szám jövőre is Vettelt illeti, ettől függetlenül természetesen neki is választania kell arra az időre, amikor az 1-es éppen nem nála lesz. 

Érdekesség, hogy a jelenlegi mezőnyre vonatkozóan Alonso vezeti az egy rajtszámmal a legtöbb versenyt futottak listáját. Ez a szám az 5-ös, mellyel a spanyol klasszis nem kevesebb, mint 76 nagydíjon állt rajthoz. Az összesített statisztikában egyébként a rekordot Jacques Laffite tartja, aki 176 nagydíjából 132 versenyt a 26-os rajtszámmal teljesített. A második hely Michael Schumacheré, aki ráadásul az 1-es számot viselhette nem kevesebb, mint 120 nagydíjon át. A jelenlegi mezőny sztárpilótája, Sebastian Vettel  eddig 58 versenyhétvégén ülhetett be az 1-es számú autóba, de már ebben a statisztikában is olyan legendákat előzött meg, mint a széria másik négyszeres világbajnoka, Alain Prost és legnagyobb riválisa, Ayrton Senna, akik egyaránt 48 - 48 nagydíjon viselhették a bajnokoknak járó 1-es rajtszámot, éppen csak megelőzve Nelson Piquet-t (47) és Niki Laudát (45). 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 formula-1 állandó rajtszám