2014. jan 10.

Állandó rajtszámok - Akik már választottak (Frissítve a hivatalos nevezési listával!)

írta: FormaNet
Állandó rajtszámok - Akik már választottak (Frissítve a hivatalos nevezési listával!)

Az idei Formula-1-es szezon újdonságai között szerepel az állandó rajtszám bevezetése, azaz minden versenyzőnek saját maga által választott rajtszáma lesz, ami innentől kezdve egész Formula-1-es pályafutása során vele marad. A lista még nem teljes, de egyre több versenyző árulja el, melyik számra esett a választása. Frissítés: péntek délután az FIA kiadta a hivatalos nevezési listát, melyen már versenyzők által választott rajtszámok is szerepelnek. 

rajtszám.PNG

A Nemzetközi Automobil Szövetség a múlt év decemberében fogadta el az új szabályt, mely szerint a versenyzők a 2014-es szezontól kezdve saját rajtszámmal sorakozhatnak fel a rajtrácsra, és idén már nem csak az autó elején kell egyértelműen feltüntetni a rajtszámot, hanem a sisakon is. A pilóták egyjegyű- és kétjegyű számok közül válogathatnak, kivéve az 1-est, mely az uralkodó világbajnoknak jár. Az FIA arra kérte a versenyzőket, hogy még karácsony előtt jelöljék meg az kiválasztott számot, plusz két tartalékot arra az esetre, ha többen is egy számra voksolnának (ilyenkor egyébként az előző évi bajnokság előkelőbb helyén záró pilóta élvez elsőséget). 

Az 1-es szám Sebastian Vettelt illeti meg, ettől függetlenül természetesen neki is választania kell arra az időre, amikor az 1-es éppen nem nála lesz. Mindemellett nem kötelező az 1-est használnia, de a négyszeres bajnok egyelőre még nem hozta nyilvánosságra, hogy mely számot választotta. Csapattársa, Daniel Ricciardo azonban a Twitteren már bejelentette, hogy az ő Red Bullja a 3-ast fogja viselni.

alonso .JPGVettel nagy riválisa, Fernando Alonso szerencseszámát, a 14-est választotta. Ez a „kapcsolat” még a gokartos időkre nyúlik vissza, ugyanis a spanyol 14 évesen a 14-es rajtszámú gokartjával nyerte meg a bajnokságot, ráadásul éppen július 14-én (1996). Az idén már a Force India színeiben rajthoz álló Sergio Pérez szintén a gokartos évek miatt választotta a 11-est: „Hogy miért a 11-es? Ez volt a rajtszámom a gokartos időkben, és az igazság az, hogy még az e-mail címemben is szerepel a 11-es szám”- árulta el a mexikói.

A finneknek úgy tűnik, bejön a 7- es szám, ugyanis a hírek szerint Kimi Räikkönen a 7-es számot fogja viselni Ferrariján, míg honfitársa, a williamses Valtteri Bottas elárulta, hogy az ő favoritja a 77-es.

„Már kiválasztottam a 77-est. A második választásom a 17-es, a harmadik pedig a 11-es” – írta Twitter oldalán Bottas, míg új csapattársa, Felipe Massa választása a 19-es számra esett.

button - brawn 22.JPGJenson Button Twitter oldalán feltűnt a „#22”-es, ami valószínűleg azt jelenti, hogy a brit a 2009-es Brawn GP autóján viselt rajtszámot favorizálja, ami nem is meglepő, hiszen ezzel lett világbajnok. Button újonc csapattársa, Kevin Magnussen is hasonló szisztémával választotta a 20-ast: „Az én rajtszámom idén a 20-as lesz, amivel tavaly bajnoki címet nyertem a WSR-ben”- írta a Twitteren a 21 esztendős dán pilóta.

A Mercedesnél Lewis Hamilton kedvenc számát, a 44-est jelölte meg, míg Nico Rosberg a 6-ost szeretné, mert édesapja, Keke Rosbeg ezzel a számmal lett világbajnok 1982-ben. Mellette az 5 és a 9 lehet a befutó a Mercedes német pilótájánál. 

A Toro Rosso versenyzői is választottak, Jean-Eric Vergne elsőként a 25-öst jelölte meg, Daniil Kvjat pedig (talán születésnapjára utalva – 1994. április 26.) a 26-os rajtszámot fogja viselni.

Vergne honfitársa, a lotusos Romain Grosjean eleinte még titkolózott, nemrégiben azonban a Facebookon elárulta, hogy a 2013-as rajtszámát megtartva, a 8-assal szeretné folytatni a versenyzést. 

A marussiás Jules Bianchi nem választott túl szerencsésen, hiszen a finnek által favorizált 7-est és 77-est küldte el a szövetségnek, mint első és harmadik opciót, a kettő között pedig a 27-est jelölte meg, így minden bizonnyal ez utóbbi marad a francia pilótának.

000 facebook_banner.jpg

Frissítés - Péntek délután az FIA kiadta a 2014-es nevezési listát, melyen az eddig leszerződtetett pilóták neve mellett a választott rajtszámuk is szerepel. Sebastian Vettel uralkodó világbajnokként megtartja az 1-es számot, egyébként pedig az 5-öst választotta. A Gilles Villeneuve legendás 27-ese végül Nico Hülkenbergé lett, míg Pastor Maldonado visszahozta a "versenybe" a 13-as számot, ezzel eltörölve az FIA még 1976-ban meghozott döntését, mely szerint nem adja ki a 13-as rajtszámot. 

1   Sebastian Vettel   Red Bull-Renault

3   Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault

4   Max Chilton     Marussia-Ferrari

6   Nico Rosberg       Mercedes

7   Kimi Räikkönen     Ferrari

8   Romain Grosjean    Lotus-Renault

9   Marcus Ericsson     Caterham

10  Kobajasi Kamui      Caterham

11  Sergio Pérez          Force India-Mercedes

13  Pastor Maldonado   Lotus-Renault

14  Fernando Alonso     Ferrari

17  Jules Bianchi          Marussia-Ferrari

19  Felipe Massa          Williams-Mercedes

20  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes

21  Esteban Gutiérrez   Sauber-Ferrari

22  Jenson Button        McLaren-Mercedes

25  Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault

26  Daniil Kvjat            Toro Rosso-Renault

27  Nico Hülkenberg    Force India-Mercedes

44  Lewis Hamilton     Mercedes

77  Valtteri Bottas    Williams-Mercedes

99  Adrian Sutil       Sauber-Ferrari

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 autosport formula-1 rajtszámok