2014. jan 27.

F1 A Toro Rosso Jerezben leplezte le 2014-es autóját

írta: FormaNet
F1 A Toro Rosso Jerezben leplezte le 2014-es autóját

Kedden, a késő délutáni órákban Jerezben bemutatkozott a Toro Rosso STR9-es kódjelű versenyautója, melyet idén Jean-Eric Vergne és Red Bull utánpótlás programjából érkező 19 esztendős újonc, Danyiil Kvjat vezethet.

toro rosso str9.jpg

Noha az új Force Indiáról, Williamsről és Lotusról is láthattunk már számítógépes grafikát, hivatalosan azonban a McLaren, a Ferrari és a Sauber után negyedik alakulatként a Toro Rosso mutatta be idei versenyautóját, az STR9-est. A faenzai alakulat pénteken egy promóciós esemény keretén belül, a Pirelli demó gumijaival már pályára is küldte a 2014-es gépet, melyet a harmadik F1-es szezonját megkezdő Vergne mellett az orosz újonc, Danyiil Kvjat is vezethetett, és melyben idén már Renault motor dolgozik a Ferrari helyett. 

"A 2014-es szezon sok tekintetben nagyon érdekes lesz. Úgy nevezném, hogy az új stratégiák éve. Új orrkialakítást, új szárnyakat és oldaldobozokat kellett terveznünk – és eddig még sosem kezdtünk hozzá ilyen korán a tervezésnek. Az oldaldobozok nagyobbak lettek, mert a hűtőknek helyet kellett találnunk. A csapat jó munkát végzett azzal, hogy az aerodinamikai teljesítményből nem veszítettünk. Sosem dolgoztunk még ennyire keményen, mint az elmúlt hetekben az STR9-en” – ecsetelte a bemutatón a csapatfőnök, Franz Tost, akinek az új orr-kialakítás egy cseppet sem nyerte el a tetszését. 

„Hogy őszinte legyek, nem szeretem ezeket az orrokat. Úgy gondolom, hogy nem az F1-be való. A mérnökök aerodinamikai szempontból ezt találták a legjobb megoldásnak, de nem jósolok nekik nagy jövőt.”

A technikai igazgató, James Key is beszélt a nem éppen esztétikus orr-kialakításról, és elárulta, hogy talán nem ez lesz a végleges megoldás.

„Az volt az elsődleges szempont, hogy megfeleljünk a szabályoknak, és ezekhez mérten a legjobb megoldást találjuk meg. Megnéztünk egy, a Lotuséhoz hasonló megoldást is, ami elméletileg nagyon jó volt, de a gyakorlatban volt néhány hátránya, ezért végül egy kicsit biztonságosabb verzió mellett döntöttünk. De sok változás lesz még idén, és ha a Lotus fejlesztése hasznosnak bizonyul, akkor talán mi is újra megvizsgáljuk.” 

toro rosso.JPG
tororossosrt9.jpg

Kedden megkezdődik az évad első hivatalos tesztje, ahol a reggeli órákban a Mercedes, a Red Bull, a Force India, a Williams, a Caterham és valószínűleg a Marussia is lerántja a leplet 2014-es versenyautójáról. Az egyetlen hiányzó a Lotus F1 Team lesz. Az új Toro Rossót először Vergne járathatja be a jerezi aszfaltcsíkon. 

Eddig bemutatott 2014-es konstrukciók

McLaren MP4-29

mclaren-mp4-29.jpg

Ferrari  F14 T

ferrari f14t.jpg

Sauber C33

sauber c33.jpg

 FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 toro rosso jerez formula-1 autóbemutató kollektív teszt