2014. jan 28.

F1 Kik tesztelnek az 1. nap Jerezben?

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek az 1. nap Jerezben?

A mai napon az első kollektív teszthéttel megkezdődik a 2014-es Formula-1-es évad. Az első nap reggele kissé zsúfolt lesz, hiszen jó néhány csapat a gyakorlás kezdete előtt mutatja be idei konstrukcióját, köztük a címvédő Red Bull Racing is. Kedden négy világbajnok is pályára gurul új autójával, illetve egy újonc is szerepet kap.

jerez teszt.JPG

Kedden reggel 9 órai kezdettel a Lotus F1 Team és a Marussia kivételével minden csapat munkához lát a 2014-es Formula-1-es idény első hivatalos tesztjén, mely péntekig tart a spanyolországi Jerezben. Elméletileg a Marussia is elutazik Jerezbe, csak egy „bosszantó technikai probléma” közbejött. A csapat remélni, hogy még a héten csatlakozhat a gyakorláshoz.

Az elkövetkező napokban sokat fogjuk hallani/olvasni, hogy a köridő és a nap végére kialakuló sorrend még semmit sem jelent, hiszen a csapatok különböző programokat teljesítenek, különböző üzemanyagszint mellett, így nagyon félrevezető lehet a köridőkre alapozni a szezon eleji jóslatokat. Amit leginkább érdekes figyelemmel követnie a helyszínen lévő médiának, az maximum a szakemberek és a versenyzők testbeszéde, arckifejezése. Mindemellett az „új korszak” kezdetén szinte minden szakember a megbízhatóság fontosságát emeli ki alapvető tényezőként, így talán érdekes lesz megfigyelni, hogy ki hány kört tud teljesíteni a négy nap alatt, a lehető legkevesebb problémával. 

A szezon kezdete előtti három hivatalos teszten összesen 85 szett Pirelli abronccsal gazdálkodhatnak a csapatok, ebből Jerezben minden alakulat 25-25 garnitúrát kap. Az olasz gumigyártó a megszokott keverékek mellett - a szemcsésedés mértékének csökkentése miatt - egy úgynevezett „téli gumit” is felsorakoztat ezen a héten, ezen kívül pedig a közepes és a kemény slickek kerülnek bevetésre. Mivel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az előszezon gyakorlásaiban kötelezővé tett egy egynapos esőgumis tesztet is, így ha péntekig nem lesz csapadék a helyszínen, akkor a Pirelli mesterséges esős körülményeket teremt, azaz öntözéssel teszi majd nedvessé az aszfaltot, hogy a versenyzők az esős és az átmeneti gumikat is kipróbálják.

Jerezi teszt első napjának beosztása

A mai napon négy világbajnok kezdi meg a munkát: a címvédő Sebastian Vettel kedden és szerdán vezeti új autóját, mint ahogy a Ferrarinál Kimi Räikkönen, illetve a McLarennél Jenson Button is két napot húz le egymás után. A Mercedes felváltva adta ki a munkát versenyzőinek, akik közül Lewis Hamilton kezdhet.

A tavalyi évhez képest teljesen új pilótafelállással induló Force Indiánál Sergio Pérezé az első nap, a Caterhamnél pedig az újonc Marcus Ericsson vezethet először.

A Sauber Esteban Gutierrezzel sorakozik fel, a Toro Rossónál a harmadik F1-es idényét kezdő Jean-Eric Vergne a soros, a Williamsnél pedig Valtteri Bottas. 

 000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 jerez formula-1 kollektív teszt tesztbeosztás