2014. feb 06.

F1 Alonso és Räikkönen rajtszámának ferraris múltja

írta: FormaNet
F1 Alonso és Räikkönen rajtszámának ferraris múltja

A Scuderia Ferrari tűzpiros versenyautóin idén a 7-es és a 14-es szám fog szerepelni, előbbi Kimi Räikkönen-, míg utóbbi Fernando Alonso választott rajtszáma lett. A csapat hivatalos weboldalán felelevenítette a két szám eddigi ferraris múltját.

 rajtszám - ferrari.JPG

 

Mindkét szám nagy múltra tekint vissza a maranellói gárda történelmében, hiszen a 7-espéldául legelőször az 1953-as Brit Nagydíjon tűnt fel Luigi Villoresi Ferrariján, mely a hatodik rajtkockából indulhatott, majd egészen a harmadik helyig tornázta fel magát, de később technikai problémák miatt fel kellett adnia a versenyt.

A 14-es először a Formula-1-es világbajnok első évében, 1950-ben szerepelt egy privát Ferrarin Peter Whitehead jóvoltából. A brit versenyző a rajtrács legvégéről vágott neki a Francia Nagydíjnak, és végül két Alfa Romeo mögött a harmadik helyen ért célba.

john surtees.JPGA 7-es összesen 36 alkalommal tűnt fel Ferrarin, és összesen két futamgyőzelmet szerzett, mindkétszer John Surteesnek köszönhetően, 1963-ban és 1964-ben a Német Nagydíjon. (Ez utóbbi évben egyébként Surtees világbajnok lett a csapattal) Ezen kívül még további négy második hely és öt harmadik hely szerepel Räikkönen szerencseszámának ferraris statisztikájában. Az olasz csapatnál egyébként összesen nyolc versenyző használta ezt a számot, legtöbbször Felipe Massa. A brazil 2010-ben kapta meg, így összesen 19-szer állt rajthoz a 7-es rajtszámmal.

Ami a 14-est illeti, összesen 23 alkalommal festették fel egy Ferrarira, de csak egy győzelmi strigulát húzott be, az 1956-os Francia Nagydíjon, Peter Collins vezetésével. Mellette még négy második- egy harmadik és három pontszerző helyezést ért el Alonso szerencseszáma.

1956 - peter collins.JPG                      Peter Collins, 1956 - Francia Nagydíj, Reims

Összesen 18 versenyző használta ezt a rajtszámot, ami részben az ’50-es évek azon szabályának köszönhető, mely szerint a szervezők csak páros számokat osztottak ki. Legtöbbször – összesen négy alkalommal – Mike Hawthorn Ferrariján szerepelt, utoljára pedig Ignazio Giunti használta az 1970-es Osztrák Nagydíjon, ahol végül a hetedik helyen ért célba.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika történelem ferrari forma-1 alonso raikkonen rajtszám formula-1