2014. feb 12.

F1 Domenicali: Kimi tudja, hogy egy második hely tragédia számunkra

írta: FormaNet
F1 Domenicali: Kimi tudja, hogy egy második hely tragédia számunkra

A Scuderia Ferrari történelmének egyik legizgalmasabb versenyzőpárosával vág neki az új korszaknak, és nem titkolt céljuk, hogy hosszú évek után végre újra Maranellóban landoljon a világbajnoki trófea. A csapatfőnök, Stefano Domenicali úgy véli, jelenleg helyes úton halad az alakulat, és ehhez hozzátartozik a kissé kockázatosnak tűnő pilótafelállás is. Domenicali leszögezte, hogy Kimi Räikkönen leszerződtetése egy racionális döntés volt, hiszen a finn egy olyan versenyző, aki jól tudja, hogy egy második hely már „tragédia” a csapat számára.

domenicali - raikkonen.JPG

A Ferrari háza táján egy jó ideje már az új pilótafelállás, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen párosa jelenti a legfőbb beszédtémát, hiszen a legendás alakulat F1-es történelmében nem sűrűn fordult elő, hogy két világbajnokot sorakoztasson fel a rajtrácsra, sőt ehhez egészen az  '50-es évekig kell visszatekintenünk (Giuesppe Farina és Alberto Ascari). Az utóbbi éveket figyelembevéve azonban a csapat szempontjából talán nem is annyira meglepő ez a fordulat, hiszen elvileg két erős versenyzővel nagyobbak a győzelmi esélyek. A La Gazzetta dello Sportnak adott interjúban a csapatfőnök, Stefano Domenicali kifejtette, hogy racionális döntés eredményeként született meg ez a felállás, és biztos abban, hogy a finn bajnok jól kezeli majd azt a fajta nyomást, ami Alonso felől érkezik.

„Ez egy racionális döntés volt, nem pedig érzelmi. Kimi rendkívül motivált és tapasztalt versenyző ahhoz, hogy jól kezeljen egy olyan nehéz bajnokságot, mint az idei lesz, és azt is tudja, hogyan kell kezelnie azt a nyomást, ami Alonso csapattársaként és a Ferrari versenyzőjeként nehezedik rá. Tudja, hogy itt folyamatosan reflektorfényben lesz, és azzal is tisztában van, hogy egy második hely számunkra tragédiát jelent.”

A csapat idei felkészülését  a 48 esztendős szakember reménytelinek nevezte, ami nem is meglepő, hiszen ( a Marussiával és Sauberrel együtt) az új Ferrari motorok nagyobb probléma nélkül, összesen 444 kört teljesítettek az első négynapos kollektív teszten. Ezzel együtt természetesen egyelőre még mindenki nagyon óvatos.

„A korábbi évekhez képest az idei most egy nagyon másfajta verseny lesz, és bizonyos alapvető paraméterek megváltoztak. A projektünk robusztussága reményt ad nekünk, de óvatosnak kell lennünk, hiszen teljesítmény terén még senkitől nem láttunk semmit. Erről majd csak a második bahreini teszten tudhatunk meg többet. Megbízhatóság szempontjából a Mercedes jól kezdett, és még az ügyfélcsapataik is sok kilométert tettek meg” - értékelt a ferraris csapatvezető, majd hozzátette, hogy sosem lehet leírni egy olyan erős ellenfelet, mint a Red Bull.

"Ha megtalálják a probléma forrását, akkor még van idő pótolni az elvesztett kilométereket"- vélekedett az elmúlt évek bajnok csapatának gondjairól az olasz gárda csapatfőnöke. 

A sok vitát kiváltó duplapontos utolsó futamról nincs túl véleménye: „A szabályokat be kell tartanunk, de ha azt mondjuk, hogy ez így túl mesterséges, akkor igazat mondunk.” 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 kimi raikkonen formula-1 stefano domenicali